BREAKING NEWSEveniment

PRĂDUITORI – 15 românia arestați în Franța. Doi suspecți sunt din Maramureș (FINTEUȘU MIC și BAIA MARE)

Un număr de 15 români suspectați că ar fi participat la numeroase furturi din transporturi de marfă în Franța au fost arestați miercuri în România în cadrul a două cereri de asistență reciprocă penală internațională, a anunțat joi seara jandarmeria franceză, preluată de AFP, scrie romanul.co.uk.

foto: mondonews.ro
foto: mondonews.ro

Această operațiune judiciară de mare amploare, realizată cu ajutorul anchetatorilor francezi, survine arestării în flagrant delict în Franța, în noaptea de 3 spre 4 aprilie, a altor șase cetățeni români aparținând aceleiași organizații criminale, a precizat jandarmeria, într-un comunicat.  Persoanele reținute sunt suspectate că ar fi comis „circa 15 furturi din transporturi de produse cosmetice pe întreg teritoriul național”, cu un prejudiciu estimat la „peste 4 milioane de euro”.

Conform jandarmeriei franceze, suspecții erau organizați în comandouri, utilizând inclusiv sisteme de geolocalizare pentru a supraveghea țintele identificate în vecinătatea platformelor logistice specializate în transportul de cosmetice. După ce era furată, marfa părăsea Franța la bordul unor vehicule utilitare. „Deosebit de bine organizată”, această structură criminală se baza pe „o multitudine de hoți, specialiști în logistică și contractori, toți de naționalitate română”, potrivit sursei citate.



În cadrul operațiunii de miercuri, aproape 200 de polițiști români, asistați de anchetatori din Limoges și Toulouse (sud-vest), au procedat la reținerea a 15 persoane din șase regiuni ale României. La finalul audierilor, „13 persoane au fost plasate în arest în așteptarea extrădării în vederea executării a 13 mandate europene de arestare”. Acestea sunt suspectate de „furturi în grup organizat, constituire de grup infracțional și tăinuire”.

„Ceilalți șase infractori români arestați în Franța vor fi prezentați în fața judecătorului principal în următoarele zile”, a mai precizat jandarmeria franceză.

Doi dintre suspecții reținuți sunt din Maramureș. Unul din municipiul Baia Mare iar celălalt din Finteușu Mic, comuna Satulung.

Comunicatul DIICOT

Procurorii DIICOT și polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au efectuat, miercuri, 29 de percheziții în județele Maramureș (Finteușu Mic și Baia Mare, n.r.), Bistrița-Năsăud, Brăila, Timiș, Satu Mare și Prahova, precum și în București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat format din cetățeni români, specializat în săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Membrii grupului sunt acuzați că au săvârșit în ultimii doi ani, pe teritoriul Franței, mai multe infracțiuni de furt calificat, constând în sustragerea de produse cosmetice de lux din autotrenuri, potrivit unui comunicat al DIICOT transmis AGERPRES.

În urma perchezițiilor au fost ridicate parfumuri, produse electronice, telefoane mobile și documente.

„Ca metodă de operare, membrii grupului identificau autovehicule care transportau bunuri pentru diferite firme de produse cosmetice. Odată identificate, suspecții montau pe acestea dispozitive de urmărire în parcările în care acestea opreau sau la sediile firmelor la care era încărcată marfa. Ulterior, aceștia urmăreau autovehiculele încărcate cu produse cosmetice și, în perioadele în care acestea staționau în diferite parcări, profitând de neatenția șoferilor, sustrăgeau marfa din autovehicule, folosindu-se de diferite dispozitive de tăiere”, se precizează în comunicat.

Produsele sustrase erau ulterior transportate pe teritoriul altor țări, unde erau comercializate, arată sursa citată.

Conform estimărilor anchetatorilor, prejudiciul din acest dosar se ridică la aproximativ 2 milioane de euro. De asemenea, există indicii că membrii grupului au săvârșit același gen de infracțiuni în Germania, Belgia, Olanda, Italia și Polonia, valoare prejudiciului cauzat în aceste țări fiind în curs de stabilire.

Pe numele suspecților au fost emise nouă mandate europene de arestare, alți șapte membri ai grupării fiind deja arestați în străinătate.

La descinderile din România au participat și reprezentanți ai autorităților judiciare franceze, precum și reprezentantul de la Europol.

Te-ar putea interesa si

RUTIERE: Pietoni accidentaţi la Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus, şoferi prinşi la volan băuţi şi fătă permis de conducere

Redactie

FOTO: Țigări din Duty Free și din Republica Moldova descoperite într-o casă nelocuită

Vasile Dale

CAVNIC: Tânără de 19 ani, rănită într-un accident cauzat de nepăstrarea distanţei laterale 

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult