RecomandateSport

DOLIU ÎN LUMEA HANDBALULUI – Profesorul emerit Lascăr Pană a trecut la cele veșnice

Zilele trecute a împlinit 83 de ani. Toți cei care îl cunosc și îl apreciază i-au transmis mesaje de felicitare și sănătate. Din păcate, Lascăr Pană a suferit în ultimii doi ani din cauza unor probleme de sănătate. A fost un luptător întreaga sa viață și nu s-a lăsat nici după ce s-a îmbolnăvit. Din păcate, antrenorul a pierdut lupta și s-a stins din viață, după câteva zile în care a fost în comă la Spitalul Județean “Constantin Opriș” din Baia Mare.

Handbalul băimărean a cunoscut sub coordonarea sa cele mai importante victorii, dar a fost antrenor în mai multe perioade și la echipa națională. Chiar și după ce s-a retras, a rămas unul dintre sfătuitorii conducătorilor de cluburi și antrenorilor, fiind adesea solicitat datorită experienței sale. Inclusiv primarul Cătălin Cherecheș a ținut mereu să îi ceară sfatul cu privire la proiectele pe care administrația locală le-a demarat la nivelul sportului băimărean.

Lascăr Pană s-a născut pe data de 14 septembrie 1934, Constanța. Înainte de a juca handbal Lascăr Pană a practicat fotbalul la echipa de juniori Competrol București, cu care a devenit campion național de juniori în 1952. În același an a ajuns la Bacău, unde a fost printre cei care au pus bazele handbalului în 7. A mai jucat handbal la Petrolul Ploiești și Rapid București. La 25 de ani a pus capăt carierei de jucător și din 1969 a început să antreneze divizionara A din Bacău, arată site-ul municipiului Baia Mare.



După un an petrecut la Voința București, președintele secției de handbal Minerul, Alexandru Konerth, îl aduce la Baia Mare (în 1970). La inițiativa tehnicianului, în 1974 se înființează, pentru prima dată în România, un club exclusiv de handbal, HC Minaur. În scurt timp, Pană reușește să impună un nou stil de antrenament, bazat pe o pregătire spartană și o disciplină tactică riguroasă. Rezultatele nu au întârziat să apară.

După mai multe clasări pe podiumul Campionatului Național, Minaur cucerește de două ori Cupa IHF și ajunge de 3 ori în semifinalele Cupei Cupelor.

Echipa băimăreană deține și acum un record greu de egalat în România – este singura echipă de jocuri sportive care n-a coborât de 25 de ani sub locul 4 în clasament (loc ce asigură participarea în cupele europene). Lascăr Pană a fost în mai multe perioade antrenor la echipa națională. De numele său se leagă spectaculoasa victorie de la Olimpiada din 1980 de la Moscova împotriva URSS-ului, scor 22-19 (după ce la pauză gazdele conduceau cu 15-9!).
Tot Pană este ultimul antrenor al naționalei care a reușit calificarea la un turneu final de Campionat European (Spania, 1986).

Între 1990 si 1995 a fost director tehnic al naționalei Greciei iar în ultimii 5 ani a îndeplinit funcția de președinte al Clubului “Minaur”. În această calitate a condus echipa băimăreană spre două titluri de campion național, în edițiile 1997-1998 și 1998-1999. În 1999 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Baia Mare.

Vom reveni în cel mai scurt timp cu informații privind înmormântarea sa, pentru a le oferi posibilitatea celor care l-au cunoscut și apreciat să își ia bun rămas de la domnul profesor. Dumnezeu să îi dea odihnă veșnică, iar familiei greu încercate mângâiere în aceste momente dificile! (Sursa: www.actualMM.ro)

Te-ar putea interesa si

FOTO: Accident pe strada Oborului. Trafic îngreunat (ACTUALIZARE)

Redactie

ACTUALIZARE: Sorina Pintea a cerut să fie dusă de urgență la spital pentru a primi tratament. Ea va fi scoasă din arestul central și dusă la Spitalul Sfânta Maria

Vasile Dale

FOTO EXCLUSIV – Profanare de morminte în cimitirul Horea II din Baia Mare – actualizare

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult