Maramuresul IstoricRecomandate

ÎNŞELĂCIUNE ŞI FRAUDĂ: Urmărire penală „in rem” după ce conducerea Uniunii Ucrainenilor din România ar fi accesat ilegal bani de la bugetul de stat (FOTO DOCUMENT)

Lucrurile se precipită în ceea ce priveşte Uniunea Ucrainenilor din România, minoritate care are un important contingent şi în judeţul Suceava. După ce anul trecut instanţele de judecată au confirmat frauda de la alegerile pentru desemnarea conducerii acestei structuri, alegeri care au avut loc în perioada 30-31 octombrie la Sighetu Marmaţiei, recent a venit o nouă lovitură de ciocan.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală „in rem” pentru infracţiunile de înşelăciune şi gestiune frauduloasă, iar în scurt timp vor identifica şi persoanele care se fac vinovate de aceste fapte.



Este vorba de fondurile pe care Uniunea Ucrainenilor din România le-a încasat de la bugetul de stat după alegerile fraudate din 2015 şi până în prezent. La mijloc ar fi vorba de circa 4 milioane de euro, bani pe care Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României i-a acordat unei entităţi constituite ilegal.

Printre cei acuzaţi că au beneficiat de bani şi au ajuns la conducerea Uniunii Ucrainenilor din România se numără inclusiv actualul deputat din partea minorităţii ucrainene, Nicolae Miroslav Petreţchi, dar şi secretarul acestei structuri, Irina Liuba Horvat.

Practic, prin soluţia de începere a urmăririi penale „in rem”, procurorii au constatat că faptele reclamate există, iar acum urmează să-i identifice şi pe cei care se fac vinovaţi şi care vor fi traşi la răspundere penală, printre acestea fiind inclusiv persoane din judeţul Suceava care fac parte din structurile decizionale şi de conducere ale Uniunii Ucrainenilor din România.

Fostul deputat Ion Marocico a tras un semnal de alarmă despre aceste ilegalităţi cu mai bine de trei ani în urmă

Aceste ilegalităţi au fost semnalate în mai multe rânduri de către Ion Marocico, fostul deputat al minorităţii ucrainenilor din România, în legislatura 2012-2016. Ion Marocico este cel care a contestat în instanţă legalitatea alegerilor din octombrie 2015, iar judecătorii i-au dat dreptate: „Anulează toate actele emise în cadrul Congresului al VII-lea al Uniunii Ucrainenilor din România din data de 30-31/10. 2015 desfășurat la Sighetul Marmației”.

Sentinţa a fost atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti de către Nicolae Miroslav Petrețchi, beneficiarul fraudei, însă şi a doua instanţă a confirmat soluţia de la Judecătorie, şi, în consecinţă, Tribunalul București a anulat definitiv aşa-zisul Congres al UUR din 2015.

În urma numărării voturilor exprimate la aceea vreme, deputatul Ion Marocico a pierdut alegerile la numai 4 voturi, dar a constatat fraude în mod constant din partea organizatorilor, precum şi numeroase încălcări ale Statutului Uniunii Ucrainenilor din România.

Fostul deputat Ion Marocico a tras un semnal de alarmă, încă de acum mai bine de trei ani, asupra modului în care persoanele care se erijează în actuala conducere a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) primesc bani de la bugetul de stat, fără ca nimeni de la Departamentul pentru Relaţii Interetnice să verifice situaţia reală.

„Departamentul pentru Relaţii Interetnice a aprobat, în baza semnăturii aşa-zisului preşedinte al UUR, domnul Petreţchi Nicolae Miroslav, deschiderea bugetară pentru lunile noiembrie şi decembrie 2015, ceea ce a făcut ca domnia sa să administreze, deşi nu avea acest drept, sumele destinate întregii minorităţi ucrainene, după bunul plac. Mai exact, la solicitarea domnului Petreţchi Nicolae Miroslav, şi prin înşelăciunea săvârşită de domnia sa, Departamentul pentru Relaţii Interetnice a aprobat şi virat către Uniunea Ucrainenilor din România suma de 2.272.400 lei pentru luna noiembrie şi, respectiv, suma de 4.051.740 lei pentru luna decembrie a anului 2015.

 

Conducerea Departamentului pentru Relaţii Interetnice a alocat finanţarea, în urma solicitării primite, ignorând două aspecte esenţiale, şi anume: 1. rezultatul alegerilor organizate la cel de-al VII-lea Congres al Uniunii Ucrainenilor din România, de la Sighetu Marmaţiei, în perioada 30-31 octombrie 2015, nu a fost validat de Comisia de validare a UUR, care a constatat încălcarea flagrantă şi repetată a Statutului Uniunii, şi 2. conducerea UUR, în formula rezultată la Congresul de la Sighetu Marmaţiei, nu este înregistrată în Registrul Special al Asociaţiilor şi Fundaţiilor al Judecătoriei Sectorului 1.

În plus, conform certificatului din Registrul Special al Asociaţiilor şi Fundaţiilor, eliberat de Judecătoria Sectorului 1, la data de 9 martie 2015, organele legal alese care pot să reprezinte interesele Uniunii Ucrainenilor din România sunt cele stabilite prin decizia 2656/R/17.10.2012, şi nicidecum cele rezultate în urma Congresului din 2015. Astfel, rezultă clar că domnul Petreţchi nu a avut nicio calitate pentru a solicita finanţarea pentru minoritatea ucraineană”, a arătat Ion Marocico.

Sursa info Monitorul de Suceava

Te-ar putea interesa si

ȘTIRE NECONFIRMATĂ OFICIAL DIN CAUZA CENZURII IMPUSE DE LA BUCUREȘTI: O femeie ajunsă la UPU Baia Mare a băgat spaima în medici. Nimeni nu iese, nimeni nu intră

Vasile Dale

IMAGINI DE COŞMAR: Case îngropate de nămeţi în Borşa și Firiza. Se intervine cu freza (FOTO, VIDEO – ACTUALIZARE)

Vasile Dale

ACTUALIZARE / ACCIDENT PE STR. V. LUCACIU: Femeie lovită de autobuz în staţie (FOTO)

Vasile Dale

1 mesaj

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult