BREAKING NEWSImportant

REZULTATELE OBŢINUTE DE POLIŢIŞTII BIROULUI PENTRU IMIGRĂRI AL JUDEŢULUI MARAMUREȘ, ÎN PRIMUL SEMESTRU AL ACESTUI AN

865 de permise de ședere pentru diferite scopuri și 2083 de avize de angajare în muncă au fost emise de polițiștii de imigrări din Maramureș, în primul semestru al acestui an. 5 străini au fost depistați în situații ilegale, dar și amenzi în valoare de 8500 de lei au fost aplicate de polițiștii de imigrări.

Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a străinilor reprezintă o prioritate a polițiștilor de imigrări din Maramureș, în vederea creșterii gradului de siguranță al cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației.

În ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 955 de persoane, dintre care 865 de străini din state terțe și 90 din state al Uniunii Europene. Cei mai mulți provin din Sri Lanka – 267, Nepal – 132, India – 89, Etiopia – 60, Bangladesh – 56, dar și 90 de cetățeni ai Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, majoritatea din Italia, Germania şi Austria.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: angajarea în muncă și reîntregirea familiei.

Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 872 de permise de ședere, dintre care 865 pentru ședere temporară și 7 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 90 de certificate de înregistrare și 10 cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/SEE/CH.

În perioada analizată au fost înregistrate 2.337 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 2.083 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, iar 73 de cereri au fost respinse.

De asemenea, au fost înregistrate 10 invitații pentru cetățenii din state terțe, 9 fiind aprobate, iar o solicitare se află în curs de soluționare. Au mai fost înregistrate și 11 cereri privind reîntregirea familiei cu cetățeni din state terțe, toate fiind avizate.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 71 de activități specifice de control, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 5 străini. Străinii depistați provin din state precum Maroc, Etiopia, Bangladesh și Burkina Faso.

Totodată, ca urmare a verificărilor efectuate, polițiștii de imigrări au emis 11 decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile de pe teritoriul României, dintre care, pentru ședere ilegală – 4, în urma respingerii cererii de azil în faza administrativă – 4, la solicitare – 3.

Ca urmare a emiterii deciziilor de returnare, față de 6 străini, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru perioade cuprinse între 6 luni și 1 an, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În perioada de referință au fost emise și 37 de decizii de returnare sub escortă ca urmare a finalizării procedurii de azil și a riscului sustragerii, iar o persoană a fost introdusă în Centrul de Cazare a Străinilor Luați în Custodie Publică Arad, până la îndepărtarea de pe teritoriul țării noastre.

Pentru neregulile constatate în activitățile desfășurate, polițiștii de imigrări au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 8500 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

Polițiștii de imigrări vor continua acțiunile și în perioada următoare, pentru a asigura respectarea legislației privind regimul străinilor în România.

Te-ar putea interesa si

ÎNCĂ UN SCANDAL MOCNEŞTE LA ISJ MARAMUREŞ: Minodora dă “cu mucii-n fasole”… DIN NOU

Redactie

IPJ MARAMUREŞ: Activități preventive la început de an școlar

Redactie

STAGIU DE PREGĂTIRE: 40 de studenţi maramureşeni ai Academiei de Poliţie au început practica la IPJ Maramureş

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.