BREAKING NEWSImportant

Primero Camp ediția a II a Eforie Sud – 2024

Când lumea îți spune că nu poți face un lucru fă-l de două ori și fă poze!!!

Proiectul Primero Camp – tabăra pentru copiii cu diabet din județul Maramureș a ajuns la cea de-a doua ediție. Locul de desfășurare a fost ales de participant încă de anul trecut, când într-un joc de cuvinte am întrebat unde și-ar dori să fie tabăra organizată, iar Rhian, unul dintre copii, a spus la mare. Prin urmare încă din septembrie 2023, ne-am apucat de căutat locații în funcție de posibilele finanțări.

În consecință în perioada 4-10 august 2024 Primero Camp ediția a II a s-a organizat în Eforie Sud – Hotel Excelsior, pentru 16 copii cu diagnosticul de diabet zaharat tip 1, însoțiți de câte un părinte, tabăra gratuită în totalitate, iar transportul fiind asigurat cu trenul.

Programul taberei a cuprins lecții de educație medicală – 2 ședințe pe zi – lecții medicale legate de particularitățile bolii- hipoglicemie, hiperglicemie, efortul fizic și complicații, lecție BLS, prezentări medicale de dispozitive medicale utile într-o mai bună gestionare a bolii- Medtronic și Dexcom, ateliere de nutriție – coordonate de nutriționist, activități recreative realizate cu ajutorul educatorului însoțitor, program social și de explorare a zonei- inclusiv trezirea tuturor la răsărit.

Într-una din zile a fost realizată o întâlnire cu Asociația pentru copiii cu diabet jud. Constanța – Sweetland – ocazie cu care au putut face schimb de informații legate de abordarea îngrijirii copilului cu diabet; iar după oferirea acordului aparținătorilor participanților una din zile ne-am petrecut-o într-un spațiu de joacă în aer liber cu tiroliene pentru copii – Paradis Land Neptun.

Dacă e să comparăm cele două ediții putem spune că îngrijirea pacientului pediatric cu diabet din județul nostru s-a îmbunătățit. Anul acesta toți participanții aveau sistem de monitorizare continuă a glicemiei, șapte dintre ei pompă de insulină,(trei pompe de insulină achiziționate din fonduri proprii și patru pompe de insulină prin programul național de sănătate).

Pe perioada taberei pacienții au avut posibilitatea să testeze dispozitive CGM de nouă generație – Dexcom OnePlus ocazie cu care au putut descoperi diferențele față de generația veche sau față de alte produse. Controlul valorilor glicemiei din sângele capilar pe toată perioada de desfășurare a taberei au fost asigurate cu glucometre Contour, iar cu ajutorul Iris Mai Dulce- asociația unei paciente cu diabet din județul nostru i-am avut alături și pe cei de la Roche. Având în vedere că activitățile s-au desfășurat în mare parte în aer liber copii au fost protejați de razele soarelui cu cremă cu factor de protecție cu ajutorul doamnei dr. Alecsandra Grad, si tricouri cu factor de protecție- oferite de asociatia Primero.

Cu ocazia acestui eveniment unii dintre ei au ajuns pentru prima dată la mare, iar unii au călătorit pentru prima dată cu trenul. Frumoasa idee de organizare a taberei i-a avut în centru pe micii pacienți, lecțiile fiind organizate în așa fel ca părinții să știe ce au de făcut în diferite momente particulare. Activitățile sociale au avut menirea de a le aduce zâmbetul pe buze și să înțeleagă că și cu diabet zaharat tip 1 te poți bucura de tot ce îți poate oferi viața.

Colectivul medical a fost compus din 3 medici – dr. Gabriela Florian, dr. Ana Ghimiciu și dr. Cosmin Florian, 4 asistente medicale – As. Nadia Rogojan, As. Dorina Pop, As. Ionela Filip și As. Loredana Micu, nutriționist Dorinela Habina, educator Nechita Bianca și voluntar Andrei Ghimiciu.

Dr. Gabriela Florian – medic primar pediatru, medic șef secția pediatrie Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare, Președinte Asociația Primero – mulțumește pentru sprijinul financiar Consiliului Județean Maramureș, Aramis Group, Novo Nordisk, Medtronic, Trust Med; pentru sprijinul cu personal medical – din secțiile Pediatrie și UPU SMURD – conducerii spitalului județean Dr. Constantin Opriș Baia Mare – domnului manager Alexandru Oros și domnului director medical Dr. Bogdan Lucian și echipei care îi este alături și în cel de-al doilea an în împlinirea unei dorințe- pentru că echipa de vis face visul să se implineasca.

Așteptăm cu nerăbdare ediția cu numărul III a Primero Camp!

Dr. Gabriela Florian

Te-ar putea interesa si

AGRESIUNE SEXUALĂ: Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare a început urmărirea penală a lui Vasile M.D. (FOTO, VIDEO)

Vasile Dale

VIDEO EXCLUSIV: Fiom Drăgan a fost atacat cu pietre cu două zile înainte de bătaia de la supermarket

Vasile Dale

EXCLUSIV VIDEO / STRÂMTURA: Impact între două maşini, trei victime

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.