BREAKING NEWSRecomandateTara Chioarului

EXCLUSIV VIDEO: Primul caz de hepatită la o școală din Șomcuta Mare. Scandal între părinți și conducerea unității școlare


Situație tensionată astăzi la Școala Generală nr. 2 din Șomcuta Mare după ce Direcția de Sănătate Publică Maramureș a confirmat un caz de hepatită A printre elevi. A fost doar scânteia care a dus la izbucnirea unui scandal între părinți și conducerea unității. Primii acuză faptul că în școală nu este apa potabilă, de spălat pe mâini și nici la toaletă, acestea fiind motive clare de transmitere a bolii ”mâinilor murdare”. Pe de altă parte însă părinții au refuzat categoric să își vaccineze copiii atunci cand li s-a dat ocazia.

La școala de pe strada Mireșului din Somcuta Mare, aproape că a explodat o bomba astăzi! Zeci de parinți nemultumiti au cerut lămuriri conducerii despre condițiile din unitatea de învățământ. Au venit la fața locului și două echipaje ale poliției pentru a ține situatia sub control. Oamenii au vrut să știe de ce li se imbolnavesc copiii, de ce nu este apă, de ce toaletele sunt inchise și elevii trebuie să își facă nevoile afară în spatele clădirii.

”De ce nu faceți analize din acea apă, pentru că copiii se spală pe mâini acolo, după care mănâncă și se îmbolnăvesc apoi. Eu am șase copii în școala asta. Unde își fac copiii nevoile? După școală? Nu e adevărat că la toalete, ci după școală. Unde vă faceți copii nevoile? Afară! Doamna director vedeți ce spun copiii?” spune unul dintre părinți.

”Nu avem apa aici în cartier deloc. Nici la școală. Ne-o adus ceva butoaie și azi le-a scos afară. Nu avem apă la toalete și mergem în spatele școlii. Nu este apă aici de vreo trei luni” spune un elev.

”De vreo trei luni nu avem apă aici. În centru este apa toată ziua, dar aici nimic. Ceasul merge cu aer, dar apă nu vine la robinet. Am copil în clasa a VII-a și în clasa zero. Nu îi lasă la toalete pentru că nu este apă”.

”Copiii merg afară să își facă nevoile. Nu este nici măcar un WC ecologic și ei merg afară. Au un bazin de o mie de litri pentru a se spăla pe mâini. Nu știm dacă apa este bună. Au fost ieri ca să vaccinăm copiii dar nu am fost de acord ca să mi se vaccineze copil. Am cerut să citesc despre vaccin și dacă este benefic pentru copilul meu voi fi de acord” spune un alt părinte.


De cealaltă parte, conducerea școlii dar și Inspectoratul Școlar Judetean Maramures susține ca exista apa in unitate si nici vorba ca toaletele sa nu fie functionale. In spatele scolii isi fac nevoile doar cei care aleg sa faca asta.

”Există sursă de apă potabilă asigurată de firma autorizată prin dozatoare cu apă, pahare de unică folosință la care copiii au acces în pauze. Înlocuim bidoanele de fiecare dată. Nu este închisă apa potabilă este pe holul școlii. Avem două dozatoare. Sunt probleme în tot orașul din cauza secetei. Vitalul a adus apă chiar și pentru toalete și pentru spălatul pe mâini. Toaletele se pot folosi dar e adevărat că ne descurcăm greu, băile le dezinfectăm cu pastile de clor. Cine se duce în spatele școlii este strict optiunea lui. Ieri, în urma confirmării unui caz de hepatita A în colectivul clasei a VIII-a am luat măsura de a se efectua operațiune de dezinfecție cu o firmă autorizată. Unul singur avem confirmat de către DSP. Am discutat cu părinții copiilor de clasa a VIII-a pentru a le fi administrat vaccinul și un singur părinte a fost de acord” ne-a declarat Alina Talpoș, director Școala Generală nr. 2 Șomcuta Mare.

”Începând din luna iulie când a început seceta am început să avem probleme cu apa în Șomcuta Mare. Am intrat pe restricții dar am făcut tot posibilul pentru a putea asigura măcar o perioadă a zilei pentru toată lumea. Din păcate avem zona strada Văleniului, strada Cetățenii, strada Mireșului, care sunt mai sus decât bazinul unde nu urcă apa decât dimineața când bazinul este plin. Am adus conductă de la Hideaga dar nici așa nu facem față consumului mare de apă. Condițiile din școală sunt bune, dar sigur că nu este apă curentă dar Vital-ul a adus acolo două bazine: unul de o mie de litri al doilea de 500 litri. Este stoc de apă tot timpul. Pentru toalete nu ar trebui să fie probleme” ne-a declarat Gheorghe Buda, primar Șomcuta Mare.

Imagin video în scurt timp

Articol realizat de colegii de la PLUS TV Maramureș

Te-ar putea interesa si

MĂSURI: Sighetean, arestat preventiv după ce s-a urcat beat la volan şi a lovit maşina poliţiei încercând să scape de oamenii legii

Vasile Dale

EXCLUSIVITATE FOTO: Urmăriri și focuri de armă pe DN1C Șomcuta Mare – Ileanda. Mașina de poliție și alte două vehicule distruse în trafic. Suspecții încătușați

Vasile Dale

INCREDIBIL: Lucuț, fost polițist la Arme în cadrul IPJ Maramureș, și-a recunoscut fapta și a primit 2 ani de închisoare cu suspendare

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.