Important

EXPOZIȚIE PERSONALĂ:  Traian MOLDOVAN – sculptură, desen

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 25 septembrie – 13 octombrie 2024, expoziția personală a artistului Traian MOLDOVAN (sculptură, desen). Vernisajul va avea loc miercuri, 25 septembrie 2024, de la ora 18:00, în sălile de expoziții temporare (parter) ale Muzeului de Artă, în prezența artistului și a invitaților săi. Din partea instituției, oficiile de gazdă vor fi asigurate de Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziției.

Traian Moldovan s-a născut în anul 1938, în localitatea Chidea din județul Cluj. Și-a descoperit de timpuriu vocația artistică, chemare pe care a urmat-o prin studii temeinice, la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj-Napoca, unde a absolvit secția sculptură, promoția 1965, sub îndrumarea unor profesori renumiți: Vetro Arthur, Kós András, Virgil Fulicea și, mai ales, mentorul său, sculptorul Romul Ladea.

Din anul 1966 s-a stabilit la Baia Mare, unde, până la pensionare, a ocupat diverse funcții la instituțiile de cultură: designer de interior, muzeograf, inspector la Direcția Județeană de Cultură Maramureș și altele. În paralel, efortul creativ din atelier, susținut cu autoexigență vreme de șase decenii, s-a concretizat în sute de lucrări, din care se decelează evoluția unui stil propriu, original.

Lucrările sale au fost prezentate publicului, în expoziții personale sau de grup, în importante galerii și muzee de artă din țară: Baia Mare, București, Oradea, Satu Mare, Arad, Cluj-Napoca, Brașov, Bacău, Suceava, Galați, Constanța, dar și peste hotare, în Olanda, Cehia Ungaria, Ucraina sau Republica Moldova, în total peste 150 de expoziții. De asemenea, artistul a participat, de-a lungul deceniilor, la numeroase tabere de creație în piatră, marmură sau lemn, desfășurate în țară (Căsoaia, Măgura Buzăului, Poiana cu Schit, Macea, Satu Mare, Cărbunari, Baia Sprie, Negrești Oaș, Arcuș, Reci, Săliște, Sighetu Marmației, Lăzarea, Dumbrava Sibiului), dar și la Simpozioane Internaționale de sculptură, desfășurate în Olanda, Cehia, Bulgaria. Unele dintre lucrările sale de for public sunt amplasate în localitățile: Baia Mare, Mireșu Mare, Șișești, Băița, Giulești sau Negrești Oaș. Sculptorul Traian Moldovan este membru al UAP România din anul 1968 iar, în timp, activitatea sa a fost recunoscută prin importante distincții și premii.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 26 septembrie – 13 octombrie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Te-ar putea interesa si

Campania națională DE 20 ANI EROI! 6-10 decembrie 2021

Vasile Dale

Gabriel Zetea (PSD): ”Guvernul PNL ataca sectorul construcții și IT”

Vasile Dale

Încă o dovadă că actuala Comisie Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, este cea mai coruptă Comisie din istoria UE

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.