BREAKING NEWSImportant

Transmitem vechile povești, e păcat să se așeze uitarea peste ele

Este uimitor să vezi cum, încă din timpuri străvechi, oamenii inventau lucruri care să le ușureze munca folosind puterea naturii.

În fiecare vară, în satele din Maramureș, se spală textilele groase. Cergile, țolurile și alte “derivate”, în general țesături din lână, care nu ar încăpea într-o mașină de spălat, ajung la vâltoare.

În trecut, vâltorile erau mașinile de spălat ale satului și înainte de orice mare sărbătoare, maramureșencele stăteau la rând la morile de apă pentru a reuși să își împrospăteze zestrea.

Rând pe rând, aceste vechi tehnologii, atât de simple și atât de natural concepute, au început să dispară. Astăzi sunt puține locurile în care mai avem ocazia să vedem cum arată și cum spală o vâltoare. Fără detergent, fără chimicale, doar cu puterea apei care curge, învârte și curăță orice tip de material.

Vâltorile au forma unor pâlnii cu diametrul de aproximativ 1,5 m. Sunt realizate din scânduri între care a fost lăsată o mică distanță pentru ca apa să se poată scurge. Prin intermediul unui canal, apa este deviată din cursul râului și dirijată până deasupra pâlniei unde cade sub forma unei mici cascade. În acea pâlnie se formează un vârtej foarte bine oxigenat care spală pe cale naturală, fără detergenți, textilele din fibre naturale.

Maramureșenii mai păstrează și astăzi aceste instalații de tehnică populară care constituie o dovadă a ingeniozității și adaptabilității locuitorilor.

Ori de câte ori veți ajunge în Maramureș, veți afla o altă poveste și o altă istorie a locului, deoarece se știe, poveștile locului nu se scriu, se transmit doar prin viu grai.

Hai în Maramureș!

OMD Maramureș

Te-ar putea interesa si

BAIA SPRIE: Salvamontiştii, solicitaţi pentru a ajuta un băiat de 13 căruia i s-a făcut rău la un concurs de alergare

Redactie

ACCIDENTE: CARAMBOL LA INTRARE IN BAIA SPRIE. TAMPANARE IN BAIA MARE (GALERIE FOTO)

Vasile Dale

ACCIDENT: DOUA FETE LOVITE DE UN AUTOBUZ PE O TRECERE PENTRU PIETONI DIN BAIA MARE (FOTO/VIDEO – ACTUALIZARE 2)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.