Maramureșul este menit să fie vizitat în toate anotimpurile, dar parcă toamna, cu mirosurile și nuanțele sale, are un farmec mai aparte.
1 Culorile vegetației care alternează de la galben deschis, aproape alb, până la gri închis-negru, trecând prin nenumărate nuanțe de portocaliu, roșu și brun, compunând o paletă precum nici o inteligență artificială nu este în stare să o facă, ci numai natura;
2 Temperaturile plăcute și lumina date de un Soare auriu, mai blând și palid, fac ca peisajele să îmbrace o aură magică;
3 Activitățile gospodarilor de la sat , începând de la recoltarea ultimului fân al anului, apoi a cartofilor, fasolei, dovlecilor, porumbului sau a fructelor, și până la curățarea și pregătirea terenurilor agricole pentru sezonul următor, toate amintind de vremurile copilăriei la țară;
4 Gustul și mirosul de neuitat al fructelor, legumelor dar și al hribilor și celorlalte ciuperci de pădure, al căror sezon atinge acum apogeul;
5. Acum se produc zacusca, magiunul („lictarul”), dulcețurile, siropurile, varza și catraveții murați, precum și celelalte conserve pentru iarnă;
6 Tot acum se fierbe „horinca”, toate instalațiile funcționând la capacitate maximă, prilej potrivit pentru a vizita un „cazan” și a descoperi acolo (degustarea fiind obligatorie!) secretul distilării fructelor;
7 Nu în ultimul rând, acesta este sezonul anumitor obiceiuri și sărbători, fiecare cu specificul lor: Sfânta Paraschiva (hramurile multor biserici maramureșene), Sfântul Dumitru (finalizarea anului pastoral), zilele comemorării morților (cu date variabile, în funcție de localitate, începând de prin 20 octombrie și până pe 8 noiembrie), Sfinții Arhangheli (hramurile altor numeroase biserici), Lăsata Secului (petrecerile de dinainte de intrarea în postul Crăciunului) etc.
Desigur, lista este deschisă, enumerarea de mai sus având darul de a vă deschide doar curiozitatea și dorința de a vizita Maramureșul…
Teofil Ivanciuc, OMD Maramureș