Eveniment

Băimărean amendat cu 29.500 lei pentru deținerea a unor câini în condiții rele

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Maramureș s-au autosesizat cu privire la faptul că pe raza municipiului Baia Mare, un cetățean deține un număr mare de animale, existând suspiciunea că ar putea desfășura activități ilicite de comercializare a acestora.

În urma verificărilor efectuate în cursul lunii iunie, a fost depistat un bărbat care deținea 12 exemplare canine, 8 dintre acestea asimilate câinilor de luptă și atac și 3 fiind considerate animale cu potențial periculos.

În baza caracteristicilor și imprevizibilității acestor rase de câini, legiuitorul, prin OUG 55/2002 a stipulat condiții și obligații stricte în ceea ce privește modalitatea de deținere și înstrăinare, printre care se regăsesc inscripționarea în mod vizibil pe proprietate a unui însemn cu „Câine periculos”, declararea deținerii acestor categorii de animale la unitatea de poliție în a cărei rază teritorială se află imobilul în care sunt deținute precum și obligativitatea sterilizării lor. Totodată, comercializarea exemplarelor canine asimilate câinilor de luptă și atac este strict interzisă, fiind pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Din investigațiile efectuate s-a concluzionat faptul că bărbatul în cauză deține și crește exemplare canine, iar condițiile de adăpostire, precum și starea de întreținere a acestora contravine prevederilor legislative în vigoare.
În urma controlului efectuat de către polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Maramureș, precum și a examinării medico – veterinare, pe lângă încălcările legislative stipulate în OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivis-au constatat și încălcări ale OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân și ale Legii 205/2004 privind Protecția Animalelor, cele 13 exemplare canine fiind nemicrocipate, nesterilizate și nevaccinate antirabic la zi.
Pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat proprietarului exemplarelor canine opt sancțiuni contravenționale, în valoare de 29.500 lei, acordându-i-se un termen de 30 de zile pentru remedierea celor constatate.
Ulterior, la data de 04.10.2024 s-au efectuat noi verificări stabilindu-se faptul că bărbatul nu a respectat în totalitate măsurile dispuse. Având în vedere cele constatate, proprietarului exemplarelor canine i s-au aplicat alte 8 sancțiuni contravenționale, în valoare de 46.000.

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV FOTO: S-a rostogolit cu maşina în câmp la Ungureni (ACTUALIZARE)

Redactie

Război Ucraina: 176 de copii ucraineni aflați în Centrele de Plasament vor zbura spre Antalya de pe Aeroportul Baia Mare (video, galerie foto)

Vasile Dale

FOTO / VIDEO EXCLUSIV / ACTUALIZARE: Urmărit de poliție, un şofer beat și fără permis a lovit două mașini apoi s-a oprit într-o terasă la Şomcuta Mare

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.