BREAKING NEWSImportant

INFORMARE DE PRESĂ despre alegile pentru președintele României

Pe data de 25 octombrie, ora 00.00 începe campania electorală pentru alegerea Președintelui României. În data de 23 noiembrie, ora 7:00, se încheie campania electorală. După încheierea campaniei, este interzisă continuarea propagandei electorale. Prin continuarea campaniei electorale se înțelege: afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate, sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.

Conform Deciziei Biroului Electoral Central pentru alegerea Președintelui României menţinerea conţinutului cu caracter electoral referitor la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024, care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet şi pe platformele online de socializare şi care nu face obiectul unei promovări plătite pentru afişarea respectivului conţinut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale.

În perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală. Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la vot.

Se interzice utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă şi oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

La alegerile pentru preşedintele României din anul 2024, primarii asigură competitorilor electorali panouri electorale distincte de cele amplasate pentru asigurarea locurilor de afişaj electoral la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an. Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afiş electoral. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
Alegătorii cu drept de vot își pot exprima opțiunea electorală în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați, pe listele permanente.

În orice altă secție de votare, în afara localității unde au reședința sau domiciliul, pe liste suplimentare.
Alegătorii vor prezenta un act de identitate valabil (carte electronică de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, pașaport, pașaport electronic, carnet de serviciu militar, etc) operatorului de calculator al secției de votare. După scanarea actului de identitatea și validarea acestuia, se vor îndrepta spre membrii biroului electoral. După semnarea sau înscrierea și semnarea pe lista electorală, alegătorii vor primi un buletin de vot. În document vor regăsi numele candidaților la alegerile prezidențiale ce îndeplinesc condițiile legale. Alegătorii vor aplica ştampila cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul care corespunde partidului sau candidatului independent dorit.

Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 a adoptat Decizia privind exercitarea dreptului la vot prin intermediul urnei speciale.

Alegătorul care, din motive obiective, cauzate de boală sau invaliditate, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secţiei de votare organizată în ţară poate depune cerere de vot prin intermediul urnei speciale. Alegătorii care în ziua alegerilor se află în străinătate nu îşi pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale.

Cererea pentru exprimarea opțiunii electorale prin intermediul urnei speciale se depune la secţia de votare la care este arondată adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, în preziua votării, între orele 18:00 şi 20:00.

Cererile, precum şi copiile actelor din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate pot fi depuse, prin excepție, la Biroul Electoral Judeţean sau la biroul electoral al sectorului municipiului Bucureşti, cel mai târziu vineri, 22 noiembrie 2024, ora 12:00, fizic sau prin mijloace electronice.

Cererea de vot poate fi depusă prin intermediul oricăror persoane, cu excepţia celor care au calitatea de candidat sau de soţ, soţie, rudă şi afin al acestuia până la gradul al doilea inclusiv. Cererea de vot prin intermediul urnei speciale trebuie să fie datată şi semnată olograf de către alegătorul care solicită urna specială, cuprinde, în mod obligatoriu numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul alegătorului netransportabil, adresa imobilului unde se solicită deplasarea echipei, seria şi numărul actului de identitate, precum şi numărul de telefon.

În cazul în care alegătorul care solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, acesta este înştiinţat de îndată, prin grija preşedintelui Biroului Electoral Judeţean, al biroului electoral al sectorului municipiului Bucureşti sau al biroului electoral al secţiei de votare la care a fost depusă cererea.

Te-ar putea interesa si

O tânără de 19 ani din Baia Mare s-a dus la cerşit în Zalău cu bebeluşul de doar șapte luni pentru a stârni mila trecătorilor

Redactie

EXCLUSIV: Grigore Bota alias ”Brancardierul morții” sau “Ucigașul de boschetari“ va fi pus în libertate. Criminalul în serie ar fi ucis 11 bărbați

Vasile Dale

CJ MARAMUREŞ, ANUNŢ PUBLIC de depunere a solicitării de obținere a avizului de mediu

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.