BREAKING NEWSImportant

Reprezentanții statului Arizona ne-au vizitat pentru a afla mai multe detalii despre Parcurile de Specializare Inteligentă pe care ADR Nord-Vest le finanțează prin Programul Regional

Vineri, 11 Octombrie, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest din Cluj-Napoca, directorul societății Parcuri Industriale Maramureș, Radu Zoicaș a participat la o întâlnire cu o delegație din Statele Unite ale Americii, condusă de Ben Toma, președintele Camerei Reprezentanților din statul Arizona.

Împreună cu reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regionala Nord Vest, a Parcurilor de Specializare Inteligentă din Bihor, ai clusterelor și ai mediului de business din regiune, am discutat despre oportunitățile de colaborare transatlantică.

Totodată, am prezentat avantajele și potențialul pe care Maramureșul îl oferă antreprenorilor americani interesați de cercetare și inovare în cadrul parcurilor noastre.

De asemenea, mediul de afaceri și clusterele din regiune și-au arătat disponibilitatea de a încheia parteneriate care să faciliteze accesul pe piața americană, consolidând astfel legătura dintre inovarea locală și oportunitățile globale.

Ce este specializarea inteligentă? Ce sunt parcurile de specializare inteligentă? Unde sunt localizate parcurile de specializare inteligentă din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest? Cum poți deveni tu rezident în unul dintre aceste parcuri? La toate aceste întrebări și la multe altele îți vom răspunde în rândurile de mai jos.

Specializarea inteligentă (S3) este un concept promovat de Uniunea Europeană pentru a exprima cadrul și mecanismele de specializare ale proceselor de inovare de la nivelul unei țări sau regiuni în dezvoltare. Specializarea inteligentă pornește de la premisa că nici o regiune nu are suficiente resurse pentru a fi competitivă pe piața globală în toate domeniile și ca atare propune identificarea ariilor competitive de către fiecare regiune în dezvoltare în parte și concentrarea eforturilor de inovare pe ariile respective. În cazul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest aceste domenii au fost identificate în cadrul Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest (RIS3) după cum urmează: sănătate, cosmetice și suplimente alimentare, domeniul agroalimentar, materiale noi, tehnologii de producție avansate și Tehnologia Informației și Comunicațiilor.

Parcurile de specializare inteligentă sunt infrastructuri de afaceri, amplasamente delimitate prin documentații de urbanism în cadrul cărora se desfășoară: activități de inovare, cercetare, dezvoltare experimentală, transfer de cunoștințe, transfer tehnologic a unor rezultate privind produse, servicii, procese inovatoare, producția de serie, producția de masă sau producția individuală. La nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, rolul lor este cel de a sprijini inovarea în cadrul celor șase domenii cu potențial competitiv, prin facilitarea colaborării dintre companii, reprezentanții mediului academic și autorități publice locale în scopul creării unui ecosistem favorabil inovației și dezvoltării și respectiv în vederea creșterii competitivității mediului de afaceri.

Apelul de proiecte 132.A.1 „Sprijinirea dezvoltării parcurilor de specializare inteligentă” din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027 a dispus de o finanțare totală în valoare de aproape 33 de milioane de euro în vederea înființării unor parcuri de specializare inteligentă în această regiune. Apelul de proiecte a fost deschis în perioada 18.08.2023-14.08.2024. În acest interval au fost depuse 20 de proiecte pentru înființarea unor parcuri de specializare inteligentă în Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest. Pe website-ul www.inno.ro (https://inno.ro/parcuri-de-specializare-inteligenta) sunt publicate informații actualizate, în timp real, cu privire la toate aceste parcuri: administrator, buget, infrastructură, facilități, numărul de parcele disponibile, beneficii etc.

Cel puțin 5 dintre rezidenții fiecăruia dintre parcurile de specializare inteligentă înființate vor fi selectați din rândul beneficiarilor de granturi din cadrul apelului de proiecte 132.A.2 „Sprijinirea dezvoltării unor investiții inițiale ale unor IMM-uri în cadrul parcurilor de specializare inteligentă” din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027. Principalele avantaje ale acestui apel constau în: granturi în valoare maximă de 2,5 milioane de euro, acces la servicii de consiliere în inovare și mentorat, acces la o rețea largă de cercetare și inovare interconectată cu instituții academice și desigur posibilitatea obținerii unei rezidențe în cadrul unuia din parcurile din regiune.  Apelul 132.A.2 este deschis până în decembrie 2025. Află toate informațiile de care ai nevoie pentru a aplica prin accesarea link-ului următor: https://tinyurl.com/2psvnnmy.

În concluzie, în prezent Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest are 8 parcuri de specializare inteligentă, ceea ce înseamnă minimum 40 de rezidențe pentru beneficiarii apelului de proiecte 132.A.2. Pe website-ul www.regionordvest.ro te ținem la curent cu alte potențiale 65 de oportunități de rezidență, iar pe website-ul www.inno.ro (https://inno.ro/parcuri-de-specializare-inteligenta)  îți oferim informații actualizate în timp real cu privire la parcurile din această regiune, respectiv: administrator, buget, infrastructură, facilități, numărul de parcele disponibile, stadiul procedurii de concesiune, beneficii și proiecte complementare.

Te-ar putea interesa si

ULTIMĂ ORĂ: Fostul comandant al Jandarmeriei Maramureș condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. Soluția nu e definitivă

Vasile Dale

Lucrări de remediere la conducta de transport a apei potabile din municipiul Sighetu Marmației

Redactie

EXCLUSIV FOTO: Adolescent de 14 ani căzut în parcul municipal. Se suspectează un infarct

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.