Maramuresul Istoric

Muzica clasică va răsuna la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmației. Continuă turneul național de pian în locuri speciale Classic Unlimited

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmației va găzdui duminică, 20 octombrie, de la ora 18:00, un concert de pian în cadrul turneului Classic Unlimited.

În total, ediția din acest an ajunge în 11 orașe din 7 județe și are tema “In Harmony”, despre cum putem experimenta natura în viziunea unor mari compozitori. Pianistul Bogdan Vaida va interpreta piese de Bach, Rameau, Liszt, Sibelius, Debussy, Enescu, precum și piese ale compozitorilor contemporani români Anamaria Meza și Ciprian Gabriel Pop.

În cadrul turneului, publicul va descoperi poveștile din spatele pieselor, precum și contextele care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele. În plus, locurile de desfășurare sunt mai puțin convenționale: o fostă mină, biserici și sinagogi, o fostă închisoare comunistă, palate și castele, cinematografe, universități, hub-uri culturale, centre de vizitare.

Accesul este gratuit, pe bază de rezervare online pe website-ul https://classicunlimited.ro/, în limita locurilor disponibile.

„Am ales ca scene ale concertelor spații care ne arată cum putem transforma lumea din jur în mai bine, cum putem reimagina spațiile ca locuri ale comunității, cum putem proteja natura și patrimoniul cultural.

11 locuri speciale sunt gazdele concertelor noastre, iar la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din Sighetu Marmației revenim de fiecare dată cu drag. E unul dintre locurile speciale în care muzica se îmbină cu locul, iar acest lucru ne face să visăm la o lume mai bună, indiferent că e vorba despre politică, artă sau natură”, spune pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului Classic Unlimited.

Iată care sunt următoarele concerte din cadrul turneului Classic Unlimited 2024:

19 octombrie, ora 19.00 – Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor Gherla, județul Cluj

20 octombrie, ora 18.00 – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighetu Marmației, județul Maramureș

25 octombrie, ora 19.00 – Templul Mare Sinagoga Rădăuți, județul Suceava

26 octombrie, ora 17.00 – Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, Șaru Dornei, județul Suceava

Despre Classic Unlimited
Inițiat de Bogdan Vaida în 2015, în Germania, sub denumirea Klassik Mittendrin (în traducere, ’’muzica clasică în mijlocul nostru”), proiectul a demarat cu un concert de muzică clasică pentru pian într-un atelier de motociclete. Au urmat peste 30 de concerte în librării, sedii de companii, ateliere, fabrici, stații de epurare, cabinete veterinare și alte locuri în care se derulează viața de zi cu zi în Germania și Elveția.
În 2017, proiectul a ajuns și în România, unde a fost primit extrem de bine. Formatul deschis și neconvențional al concertelor reușește să atragă tot mai multă lume spre muzica clasică.
Ultimele locuri disponibile se pot rezerva gratuit pe site-ul https://classicunlimited.ro/.
Turneul din acest an face parte din proiectul “Classic Unlimited – In Harmony”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Te-ar putea interesa si

ACCIDENT LA BUDEŞTI: Un copil de patru ani a fost surprins şi lovit de o maşină condusă de un bărbat din Şieu

Vasile Dale

EXCLUSIV FOTO – JAF la un cazino din Vișeu de Sus! Angajata a fost închisă în WC-ul cazinoului iar încasările au fost furate. Autorul a fost prins (actualizare)

Vasile Dale

O NOUĂ ALARMĂ SALVAMONT ÎN ZONA CREASTA COCOŞULUI: Un cioban s-a opărit cu mâncarea pe care o pregătea pentru câini

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.