Sport

VICTORIE ÎN ULTIMA SECUNDĂ – HCM Baia Mare câștigă în deplasarea de la Fleury

pineauHCM Baia Mare continuă să rămână invincibilă în acest an în Liga Campionilor, reușind a patra victorie consecutivă în grupa principală 1, după ce a învins în deplasare cu 18-17 pe Fleury Loiret, campioana Franței.

Victoria din această seară înseamnă și calificarea aproape sigură în sferturile de finală, după ce echipa băimăreană a pornit la drum fără niciun punct, dar a reușit să facă deja opt și sigur nu se va opri aici, pentru că mai are de disputat încă două partide.

De mult nu cred că s-a văzut o repriză de handbal mai slabă în Liga Campionilor ca și cea din meciul din această seară. Asemenea nivel scăzut nu exista nici în fostul campionat al județului Maramureș, Filatura și Faimar jucând cu mult peste ceea ce am văzut. A fost o primă repriză bizară în care gazdele au condus cu 5-1 prin minutul 9, apoi au mai înscris doar de trei ori în 20 de minute. Două din aceste goluri au fost marcate după ce jucătoarele noastre le-au pus pur și simplu mingea în mână adversarelor, invitându-le să atace poarta Paulei Ungureanu.

Băimărencele au ratat din toate pozițiile posibile, au pasat la adversar sau în afara terenului, au făcut pași și forțări cât pentru zece partide. Noroc că nici adversarele n-au strălucit, practic a fost o competiție de cine greșește mai mult. Salvarea echipei noastre a venit din partea Paulei Ungureanu, parcă singura jucătoare lucidă, care a avut câteva intervenții de excepție. S-a încheiat 8-8 și am răsuflat ușurat, dar nu am vrea să mai revedem vreodată o asemenea repriză.

Nici în partea a doua a meciului fetele noastre n-au intrat în joc așa cum ne-am așteptat, gazdele părând mai determinate și mai dornice de victorie. Unde mai pui că portarul Zoqbi De Paula a închis poarta, ajungând la un moment dat să aibă un incredibil procentaj (57%!) al mingilor apărate. Parcă am revăzut meciul României cu Spania de la mondialele din Danemarca, în care prestația Paulei a fost de excepție.

Gazdele au preluat conducere, HCM egalat, 11-11, în minutul 39, după care au urmat câteva minute de aiureală totală în ambele tabere. Băimărencele mai egalează o dată, 14-14, și au câteva minute în care parcă se regăsesc, lăsând impresia că de aici înainte nu trebuie să ne mai facem probleme. Sunt momentele în care se desprind la două goluri, 16-14, dar coșmarul e departe de a se sfârși. Franțuzoaicele înscriu trei goluri consecutive și preiau din nou conducerea. Se putea termina totul în ultimele două minute, dar îngerul păzitor, Paula Ungureanu, nu e de acord cu un asemenea final.

În sfârșit, după 58 de minute în care a fost doar o umbră palidă a superbei jucătoare cu care ne-am obișnuit în ultimul timp, Allison Pineau își intră în rol. Mai întâi egalează la 17 în ultimul minut printr-o superbă aruncare de pe picioare, făcând inutilă intervenția bravei spaniole. Mai sunt 30 de secunde și antrenorul gazdelor cere time out pentru a pregăti lovitura decisivă, dar elevele sale nu respectă indicațiile de pe tabla magnetică, se încurcă pe semicerc și irosesc atacul. HCM mai are 12 secunde pentru a înscrie. Atacul se soldează cu o aruncare de la 9 metri, pe partea dreaptă, dar mai sunt doar trei secunde de joc. Mingea este pasată de Geiger la Pineau, care aruncă exact așa cum a făcut-o cu un minut mai devreme, iar mingea trece cu viteza fulgerului pe lângă De Paula, oprindu-se în plasa porții.

A fost o partidă dificilă pentru HCM, chiar dacă diferența de valoare dintre cele două combatante este net în favoarea echipei noastre. Așa cum se spune în sport, ele și-au făcut viața grea, nereușind să joace la valoarea lor nici măcar zece minute din cele șaizeci ale meciului.

Important e că s-a terminat cu bine și obiectivul fixat pentru Liga Campionilor este ca și îndeplinit. Puțini au fost cei care au crezut că e posibil un asemenea parcurs în grupa principală, dar iată că minunea s-a produs.

Fleury Loiret – HCM Baia Mare 17-18 (8-8)

Fleury Loiret: Zoqbi De Paula, Foggea – portari; Mino, Agathe, Kamdop 2, Houette 7, Bruneau, Lopez, Doucoure, Nze Minko 1, Niombla 3, Deville, Cisse, Grimaud, Barbosa 4. Antrenori: Frederic Bougeant

HCM Baia Mare: Ungureanu, Munteanu – portari; Do Nascimento 2, Geiger 1, Tănăsie 1, Pineau 3, Szucs, Abbingh 6, Perianu 1, Ardean, Jezic 4, Marin, Tătar, Preda, Nechita, Vizitiu. Antrenori: Aurelian Roşca și Ioan Băban.

Au arbitrat cehii Jiri Opava și Pavel Valek, iar delegat EHF a fost olandeza Monique Alsemgeest.

HCM Baia Mare are acum 8 puncte şi se poate califica matematic în sferturile de finală etapa viitoare, vineri, 19 februarie, de la ora 18, în sala Lascăr Pană, dacă o învinge pe  Thuringer, campioana Germaniei. Sunt suficiente momente să credem că așa se va și întâmpla, pentru că HCM a reușit să câștige în meciul tur chiar pe terenul acesteia, echipa germană fiind, de departe, cea mai slabă formație din grupă.

În celălalt meci de astăzi din grupă, Larvik a câștigat la Thuringer, 28-20 (13-11). Eliza Buceschi a înscris trei goluri pentru gazde, în vreme ce Nora Mork a punctat de nouă ori pentru norvegience. Larvik este la egalitate cu HCM, dar campioana Europei din 2011 are avantajul meciurilor directe cu Baia Mare.

În clasamentul primei grupe principale pe primul loc se află Rostov pe Don, cu 15 puncte, urmată de FTC-Rail Cargo Hungaria, 10 p, Larvik, 8 p, HCM Baia Mare, 8 p, Fleury Loiret Handball, 6 p, Thuringer HC, 1 p.

Grigore Ciascai, ActualMM.ro

Te-ar putea interesa si

FOTBAL OLD BOYS / Cupa „Haiducii 2022”: Echipele Haiducii I și III pe podium alături de Sport Team

Redactie

Jandarmii maramureşeni, la Campionatul Naţional de Înot al MAI

Vasile Dale

EXCLUSIV VIDEO: Fotbaliștii de la Satulung au ajuns bătaia de joc a celor care conduc comuna. Nu o să vă vină să credeți cum arată teren din centrul localității

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.