zpada1Conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, pentru intervalul 20 aprilie, ora 9.00 – 21 aprilie, ora 14.00, pentru Maramureş a fost prelungit codul galben de vreme rea. Vor fi precipitaţii în general însemnate cantitativ, ninsori şi strat de zăpadă în zona de munte, intensificări ale vântului.
În intervalul menţionat vor fi precipitaţii mai ales în regiunile estice și centrale, unde cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp.

În Moldova și Transilvania treptat vor predomina ninsorile, iar în zona deluroasă din sudul țării, precum și în deltă, vor fi precipitații mixte. La munte va continua să ningă şi se va depune strat de zăpadă.

Vântul va avea intensificări temporare îndeosebi în regiunile estice, unde vitezele la rafală vor atinge 55-65 km/h.

Vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă în toate regiunile, iar în cursul nopților de joi/vineri și vineri/sâmbătă local se va semnala brumă.

zpadaPentru acelaşi interval, ANM a emis un cod portocaliu de precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ninsoare în Moldova, ninsori și strat de zăpadă consistent în zona Carpaților Orientali și Meridionali, intensificări ale vântului.

În cea mai mare parte a Moldovei vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, local însemnate cantitativ, iar în zona de munte a județelor Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Argeș, Dâmbovița, Prahova și Buzău va ninge și se va depune strat de zăpadă, local consistent.

Temporar, vântul va avea intensificări cu viteze de 50-60 km/h, iar pe crestele montane rafalele vor depăși 70-80 km/h, viscolind zăpada, conform datelor emise de ANM.

Având în vedere atenționarea cod galben de precipitații abundente, ninsori și vânt în Maramureș, valabilă până mâine, 21 aprilie, precum și căderile masive de zăpadă înregistrate în ultimele ore, în tot județul, atât pe drumurile județene, cât și pe cele naționale se află în acest moment utilajele din dotare.

Prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, s-a deplasat în noaptea de 19 / 20 aprilie în Pasul Gutâi, pentru a constata felul în care se intervine pentru deszăpezirea DN18.

În Pasul Gutâi s-a acționat încă din timpul nopții de miercuri spre joi, încercându-se degajarea carosabilului, dată fiind ninsoarea abundentă care s-a depus într-un strat consistent.

De asemenea, precipitații însemnate sub formă de ninsoare s-au înregistrat și la Borșa, unde stratul de zăpadă măsura joi dimineață 50-60 cm. Deszăpezirea Pasului Prislop este îngreunată de lucrările de reabilitare a DN18 Borșa – Cârlibaba, aflate în curs.

Secția Drumuri Naționale Baia Mare a intervenit cu utilajele de deszăpezire din dotare și la nevoie va suplimenta numărul acestora.

Stocurile de materiale antiderapante există în cantitate suficientă. În acest moment, în județul Maramureș se circulă în condiții de iarnă.

“Le recomandăm conducătorilor auto să respecte măsurile necesare traficului în condiții de iarnă, să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită la apropierea de trecerile pentru pietoni.

Pentru deplasările din această perioadă, recomandăm conducătorilor auto să adopte un comportament preventiv la volan, să respecte indicațiile polițiștilor și indicatoarele rutiere, să-și echipeze corespunzător autovehiculele cu lanțuri pentru a putea circula în siguranță în condiții de iarnă”, se arată în comunicatul transmis de Instituția Prefectului – Județul Maramureș.

Foto – Dan Mezok

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.