Maramuresul Istoric

BILANŢ ITPF SIGHETU MARMAŢIEI: Peste 2.600.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate de poliţiştii de frontieră anul trecut

BILANŢ ITPF SIGHETU MARMAŢIEI La sediul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmaţiei a avut loc recent evaluarea activităţilor desfăşurate de poliţiştii de frontieră din cadrul inspectoratului în anul 2017.

Au participat inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române – chestor general de poliţie Ioan BUDA, prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, prefectul județului Suceava, Mirela-Elena Adomnicăi, precum şi reprezentanți ai structurilor din judeţ cu care poliţiştii de frontieră cooperează.



Situația operativă la frontiera de stat romano-ucraineană, din zona de responsabilitate a I.T.P.F. Sighetu Marmației, a fost caracterizată prin prevenirea si combaterea unor activităţi de contrabandă cu ţigări, trafic cu autovehicule furate din străinătate, migraţie ilegală, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, braconaj etc.

În anul 2017, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul inspectoratului s-a înregistrat un trafic de peste 5.780.000 de persoane din statele membre UE şi 1.850.000 de persoane din state non-UE care au tranzitat frontiera, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire în/din ţară.

De asemenea, au tranzitat frontiera peste 2.825.000 mijloace de transport.

În anul 2017, polițiștii de frontieră au întocmit 928 dosare penale (Satu Mare – 215, Maramureş – 325, Suceava – 388) sub aspectul săvârșirii a 1.391 infracţiuni de către 775 persoane.

Au fost aplicate 365 sancţiuni contravenţionale în valoare de 330.000 lei.

Valoarea totală a bunurilor confiscate în cursul anului 2017 a fost de peste 35.687.000 lei, adică 7.759.000 euro.

Situaţia bunurilor confiscate sau indisponibilizate de către poliţiştii de frontieră în cadrul misiunilor de supraveghere şi control a frontierei de stat, se prezintă astfel:

2.677.700 pachete țigări (5.356 baxuri)
239 autovehicule
114 kg chihlimbar
680 bucăți coarne de cerb
500 litri combustibil
494 litri alcool
114 mc material lemnos

Migraţia ilegală

Pe linia migratiei ilegale, au fost intensificate măsurile de supraveghere şi control la frontiera de stat, care au dus la descurajarea eventualelor grupuri de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera.

La nivelul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei, pe această linie de muncă au fost desfăşurate 177 acţiuni cadru proprii şi în comun cu structurile teritoriale ale Inspectoratului pentru Imigrări de pe raza judeţelor Satu Mare, Maramureş şi Suceava.

În urma acestor acţiuni s-au înregistrat 29 dosare de migraţie ilegală în care au fost implicaţi 121 migranţi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trecere ilegală a frontierei.

Totodată, a fost destructurată o grupare infracţională pe această linie fiind reţinuţi şi cercetaţi 15 traficanți de migranţi.

Contrabanda continuă să reprezinte principalul fenomen infracţional care se manifestă la această frontieră.

În anul 2017, pe linia combaterii contrabandei poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au înregistrat 461 dosare penale, fiind implicate 295 persoane, sub aspectul săvârşirii a 619 infracţiuni.

În anul 2017, au fost executate 67 de percheziţii domiciliare în cadrul unor acţiuni de combatere a contrabandei cu ţigări și au fost puse în executare 87 de ordonanțe de punere sub sechestru asigurator. Valoarea bunurilor puse sub sechestru se ridică la suma de 4.067.000 lei, 13.545 euro și 900 lire.

A fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 2.677.700 pachete ţigarete de provenienţă ucraineană în valoare totală de 25.975.232 lei.

Pe timpul celor 398 evenimente de contrabandă constatate poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare în 114 de situaţii pentru somarea şi reţinerea persoanelor implicate.

Pe linia traficului internaţional cu autoturisme furate au fost executate 24 acţiuni atât independent, cât şi împreună cu structurile de cooperare.

Ca urmare a activităţii desfăşurate au fost înregistrate 55 dosare penale, pentru săvârşirea a 63 infracţiuni de către 59 persoane, cetăţeni români şi străini.

Au fost descoperite 52 autovehicule furate din străinătate a căror valoare depăşeşte suma de 5.773.000 lei.

Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Pe această linie de muncă au fost înregistrate 11 dosare penale pentru săvârşirea a 20 infracţiuni, în care au fost implicate 8 persoane.

Totodată, au fost descoperite şi ridicate 7 arme, majoritatea neletale, și mai multe tipuri de muniție.

În urma desfăşurării unor acţiuni specifice în 2017 au fost înregistrate 3 dosare penale pe linia combaterii braconajului, pentru săvârşirea a 3 infracţiuni de către 3 persoane, cetăţeni români.

În anul 2017 au fost înregistrate 8 dosare penale pe linia combaterii traficului cu substanţe interzise pentru comiterea a 15 de infracţiuni pe linia traficului cu substanţe interzise, de către 13 persoane.

Totodată a fost ridicată în vederea confiscării cantitatea de 640 grame cannabis și 1.075 pastile ecstasy.

La nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei s-a pus accent pe colaborarea cu autoritatile de frontiera din tarile vecine, sens în care în anul 2017 au avut loc 112 şedinţe şi 516 întrevederi de frontieră cu autorităţile de frontieră ale Ucrainei. Corespondenţa dintre Inspectoratul Teritorial şi Detaşamentele de Grăniceri Mukacevo şi Cernăuţi s-a transmis în ambele sensuri prin Punctul de Contact Porubne şi prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei – Solotvino.

De asemenea, la frontiera cu Ungaria, au avut loc 34 de şedinţe şi 39 întrevederi de frontieră, frontieră şi s-au desfăşurat 51 de misiuni în comun cu poliţia ungară pentru supravegherea frontierei de stat.

Fenomenul contrabandei cu produse accizabile, îndeosebi tutun şi ţigări de provenienţă ucraineană, a determinat ca situaţia operativă a inspectoratului să fie deosebit de activă.

Rezultatele obţinute de inspectorat reflectă eforturile depuse de poliţiştii de frontieră atât pe linia supravegherii şi controlului trecerii frontierei de stat, cât şi pe linia combaterii criminalităţii transfrontaliere.

Te-ar putea interesa si

VIDEO EXCLUSIV: BORȘA – Au aruncat gunoiul în tomberon apoi i-au dat foc

Vasile Dale

ÎNCĂ UNUL: Un clujean a fost călcat în picioare de proprii cai la Oncești. A fost preluat de elicopterul SMURD

Vasile Dale

EXCLUSIV FOTO/VIDEO BORȘA: Percheziții – Mascații caută pui de urși ținuți captivi

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult