BREAKING NEWSMaramuresul IstoricRecomandate

BUTOI CU PULBERE LA REPEDEA: Primarul și Consiliul local au încercat să ancheteze polițiștii de frontieră și să limiteze atribuțiile acestora (FOTO)

Comunele Repedea și Poienile de sub Munte sunt un butoi de pulbere gata să explodeze. Totul a început în urma incidentului din noaptea de 31 ianuarie a.c., când polițiștii de frontieră au surprins mai multe persoane pe raza comunei Repedea ocupându-se cu acte de contrabandă.

Întreaga acțiune a degenerat în acte de violență extremă asupra polițiștilor de frontieră, mai mulți săteni atacându-i pe polițiști cu un topor și turnând benzină pe doi dintre aceștia cu scopul de a le da foc de vii.

Nu este niciun secret că foarte mulți dintre locuitorii acestor două comune (fără a ne limita doar la acestea) au ca principala îndeletnicire contrabanda cu țigări de proveniență ucraineană. Grupări infracționale bine organizate se ocupă cu transportul peste frontieră al țigărilor de contrabandă și plasarea acestora mai departe spre alte zone. În timp ce cărăușii și alți pioni câștigă câteva sute de lei la fiecare cursă de contrabandă, capii rețelelor câștigă lunar zeci și sute de mii de euro de pe urma acestor activități.

De cele mai multe ori, polițiștii de frontieră sunt depășiți de amploarea fenomenului, având în vedere că Poliția de frontieră se află în deficit acut de personal, dar și faptul că printre polițiștii de frontieră există și câțiva corupți care organizează activitățile de contrabandă sau îi facilitează pe contrabandiști în acțiunile lor.

În urma incidentului în care contrabandiștii au turnat benzină pe doi polițiști de frontieră și au încercat să le dea foc de vii, au apărut și urmările: trei dintre făptași (CEPIL IOAN, CEPIL ANDREI și CEPIL VASILE) au fost, inițial, plasați de către Judecătoria Vișeu de Sus în arest la domiciliu, ca la câteva zile după, Tribunalul Maramureș să dispună arestarea lor preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

În urma măsurii arestării preventive, starea de spirit în comuna Repedea este foarte tensionată, practic comuna fiind în prag de revoltă populară împotriva Poliției de frontieră care încurcă într-o oarecare măsură planurile contrabandiștilor. În data de 7 februarie a.c. Primarul comunei, împreună cu un grup de consilieri locali au adresat o invitație Prefectului județului Maramureș de a participa în data de 8 februarie a.c. la o ședință extraordinară de CL. Potrivit surselor noastre, consilierii, împreună cu Primarul, „la presiunea unei părți a locuitorilor”, au dorit să adopte două hotărâri de consiliu local: una prin care Consiliul local să ancheteze Poliția de frontieră pentru modul în care angajații acesteia își fac datoria și o alta prin care să stabilească zonele de competență și control a Poliției de frontieră, limitându-le strict la „aliniamentul 1”.

Prefectul județului, dl. Vasile Moldovan, a trimis Primarului comunei Repedea un răspuns scris prin care arată că refuză invitația de a participa la ședința de CL, precizând totodată că nici Primarul și nici Consiliul local nu au atribuții sau „competența de a cerceta acțiunile Poliției de frontieră, acest aspect fiind atributul altor instituții ale statului” (vezi FOTO la baza articolului – facsimil: răspunsul Prefectului județului Maramureș).

Practic, nici Primarul și nici Consiliul local nu au atribuții în acest sens, atribuțiile și zonele de competență ale Poliției de frontieră fiind stabilite prin lege: OUG 104 și 105/2001 și alte legi conexe. Art 4 alin 2 din OUG 105/2001 stipulează: „Zona de frontieră cuprinde teritoriul aflat pe o adâncime de 30 km față de frontiera de stat și țărmul Mării Negre, către interior”. O HCL nu poate dispune în contra unei legi. Chiar dacă ar fi aprobată o astfel de HCL de CL Repedea, acesta ar fi nulă de drept.

Conform surselor noastre din Primăria Repedea, Primarul comunei, alături de o parte dintre consilierii locali și câteva zeci de săteni (cei mai mulți dintre sătenii în cauză fiind certați cu legea), au depus un memoriu la Ministerul de Interne prin care au cerut să fie limitate atribuțiile polițiștilor de frontieră în zona respectivă, arătând că se simt „hărțuiți” de către aceștia, cerând totodată o audiență pe această temă la Ministrul de Interne, audiență care, potrivit surselor noastre, a fost respinsă.

Situația în cele două comune (Repedea și Poienile de sub Munte) rămâne una tensionată. Potrivit declarațiilor făcute de câțiva polițiști de frontieră încadrați la SPF Poienile de sub Munte, aceștia patrulează în echipaj mărit de câte patru polițiști și cu arme mai puternice (pistol mitralieră), respectiv muniție suplimentară. Tot aceștia au declarat pentru Sighet 247 că foarte mulți dintre săteni îi amenință pe față cu moartea în timp ce aceștia își efectuează misiunile.

Rămâne de văzut cum se vor rezolva lucrurile și cine va răzbi până la urmă din tot scandalul acesta: bandele de contrabandiști sau legea. (Sursa: www.sighet247.ro)

CITESTE SI:

CONTINUARE ULTRAJ POLITISTI DE FRONTIERA: CONTRABANDISTII DIN REPEDEA AU FOST ARESTATI PREVENTIV SI DUSI IN BECIUL IPJ MARAMURES

Te-ar putea interesa si

16 ucraineni depistați la frontieră Maramureșului cu Ucraina

Redactie

Creșă ultramodernă pentru 110 copii din Vișeu de Sus Investiție de 22,5 milioane lei

Vasile Dale

VINERI, AL TREILEA ACCIDENT: Stâlp de electricitate rupt la podul de la Dumbrăviţa. Furnizarea energiei electrice este oprită

Vasile Dale

5 mesaje

dax februarie 11, 2018 at 11:26 pm

nu ti-e rusine mai Vasile Dale? Unde e contrabanda de care vorbesti? Cei de la frontiera i-au considerati suspecti pentru ca pot. Nu s-a gasit nicio marfa de contrabanda nicaieri.

Raspunde
vasile februarie 11, 2018 at 11:47 pm

cum vi se pare ca exista magazine si persoane care sunt protejate in a vinde tigarete de contrabanda pe teritoriul celor doua comune chiar de catre Politia de frontiera? Sunt magazine de care stie toata lumea si nu sunt vizate nici de controalele politei si nici de perchezitii, in conditia in care pe oricine ai intreba, stie oricine unde se vand acele tigarete si faptul ca acele persoane sunt protejate de politisti de frontiera. In aceasta zona esti hartuit de politia de frontiera doar daca nu esti in acelasi grup cu ei.

Raspunde
TARABOSSTES februarie 12, 2018 at 10:06 am

Stimabile, din cate am aflat, secretara Primariei a sustras ceea ce dumneata ai postat ca proba de aceea, ar fi in interesul tau sa renunti la a mai informa lumea, bazandu-te pe documente furate!
In alta ordine de idei, cum ti-am mai subliniat, prezumtia de nevinovatie ramane activa si in cazul unei rezolutii de cercetare penala sub stare de arest caci, starea de arest este o masura preventiva pentru ca actul de justitie sa poata decurge conform procedurilor! Deci, esti in continuare nu doar in culpa pentru raspandirea de informatii false, dar un neavenit in jurnalism ca urmare lipsei de respect fata de actul informarii corecte!
In limbaj de cartier cei ca tine se numesc… ghici?!

Raspunde
PALLMALL februarie 16, 2018 at 10:02 am

Cetatenii(nu toti dar majoritatea) din aceste doua localitati si nu numai, fac contrabanda cu tigari, ataca politistii cu toporul si cu benzină si tot ei fac pe victimele.. Hahahahahahhahahahaa.. De toata jena.. Blocati strada ce duce la Poienile de Sub Munte cu orice obstacol ca sa nu mai poata sa treaca nimeni si cine trece, împuscati-l..!!! Jeguri de oameni(nu toti bine-nteles!!).. Credeam ca maramuresenii „mei” sunt oameni seriosi…

Raspunde
Mio februarie 22, 2018 at 8:41 pm

Aceasta meserie de jurnalism este cea mai imorala din lume,tip babele pe la sate…un eveniment sa produs…atata bârfesc,inventează,mint daca ajunge la a 5-cea persona total diferit este evenimetul cu realitatea. Ca sa fi bun jurnalist,sa publici un eveniment,părerea mea este sa culegi informații din surse sigure,oficiale sa fi neutru,indeferent de instituite,orice autoritate,infractor sau simplu cetățean,daca vinzi public un material,duceam lumea in eroare si minciuni,dezinformări fără ceva concret sau doar o parte…Rușine Dl Vasile Dale

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.