Maramuresul IstoricRecomandate

SE CONSTRUIEȘTE ILEGAL: Noua Sinagogă din Sighetu Marmației nu are autorizație de construcție (FOTO)

La ședința ordinară de Consiliu local din data de 29 martie a.c., consilierii locali Nicolae Iuga și Gavrilă Mihali (UNPR) au scos la iveală o gravă ilegalitate: aceștia au prezentat în plenul ședinței un document oficial semnat de către primarul municipiului, ing. silvic Horia Scubli, prin care se arată că noua Sinagogă ce se construiește în municipiul Sighet NU ARE AUTORIZAȚIE DE CONSTRUCȚIE, adică se construiește în mod ILEGAL!

Documentul semnat de către primar vine ca răspuns oficial al arhitectului șef al municipiului, Bologa Ioana, la adresa cu nr. 2343 / 25.02.2019, depusă de către cei doi consilieri, prin care aceștia cereau să li se pună la dispoziție o copie după autorizația de construcție al lăcașului de cult, aflat în construcție pe strada Gheorghe Doja din Sighetu Marmației, cu destinație sinagogă (vezi mai jos facsimil nr. 1).

În răspunsul în scris adresat celor doi consilieri, primarul Horia Scubli arată că „în urma verificărilor, nu s-a identificat Autorizația de construire pentru imobilul menționat” în solicitarea depusă de către consilieri (vezi mai jos facsimil nr. 2).Cu alte cuvinte, autoritatea publică locală, prin primar Horia Scubli, recunoaște oficial că noua Sinagogoă din Sighet se construiește fără niciun fel de aviz sau autorizație de construcție, adică în mod ILEGAL! Legea 50 / 1991, la art. 1 alin (1), prevede expres că „executarea lucrărilor de construcții este permisă numai pe baza unei autorizații de construire, emisă în condițiile prezentei legi, la solicitarea titularului”. La art. 2 alin. (1) se mai prevede că „Autorizația de construire constituie actul final de autoritate al administrației publice locale pe baza căruia este permisă executarea lucrărilor de construcții”. Niciunul dintre aceste articole nu a fost respectat.

Totodată legea mai sus-amintită, arată că „primarii și organele de control din cadrul autorităților administrației publice locale au obligația să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcții […] și, în funcție de încălcarea prevederilor legale, să aplice sancțiuni sau să se adreseze instanțelor judecătorești și organelor de urmărire penală, după caz”, obligație pe care primarul Horia Scubli nu a îndeplinit-o cu rea-credință, săvârșind un abuz în serviciu, din punctul nostru de vedere.

În cazul în care autoritatea publică locală nu ia nicio măsură în acest sens, atunci Inspectoratul de stat în construcții ar trebui să se autosesizeze și să îl amendeze pe primarul municipiului pentru neaplicarea legii. Totodată, primarul poate fi tras la răspundere în mod penal pentru că a permis cu rea-credință construirea unui imobil în oraș, știind că nu există autorizație de construcție și că se construiește în mod ilegal.

Primarul Horia Scubli nu poate spune că nu a știut că se construiește fără autorizație de construire o sinagogă în Sighet, având în vedere că a participat personal în luna mai 2017 la „ceremonia de sfințire a pietrei de temelii la Sinagoga ortodoxă”, a cărei construcție era deja demarată, evident, în mod ilegal (vezi FOTO mai sus – sursa: maramedia.ro). Ba mai mult, edificiul este în stadiu avansat de construire, subsolul și primul nivel fiind deja ridicate în roșu (vezi foto mai sus – sursa: Sighet 247).

Conform informațiilor obținute de către Sighet 247 de la Direcția de patrimoniu, se pare că proiectul de construire al Sinagogii a fost respins de două ori de către Direcție, aceasta solicitând unele modificări, cu care beneficiarii construcției nu au fost de acord. Așa că, cu acordul tacit al primarului Horia Scubli, aceștia s-au apucat să construiască de zor edificiul religios cu încălcarea flagrantă a legii. Nu avem idee pe ce s-au bazat beneficiarii edificiului când au decis acest lucru, cert este că nici primarul Scubli și nici arhitectul orașului nu au luat nicio măsură de sancționare și stopare a lucrărilor, până la punerea în legalitate, așa cum legea îi obliga să o facă.

Legea 50 / 1991, la art. 28, prevede că autoritatea locală trebuie să dispună „oprirea executării lucrărilor […], și desființarea lucrărilor executate fără autorizație […], într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenției”.

Surse din Primărie au declarat pentru Sighet 247, sub protecția anonimatului, că în cauză ar fi interese foarte mari ca acest edificiu să se construiască într-un termen cât mai scurt, chiar și cu încălcarea legii. Tot aceste surse mai arată că la mijloc ar fi vorba și de o șpagă grasă ce ar fi fost încasată parțial de către cineva sus-pus din Primărie (ghici ciupercă, cine?).

„Construirea fără autorizație a unui imobil în Sighet, indiferent care ar fi destinația acestuia, este scandaloasă și de neacceptat, în condițiile în care cetățenii simpli așteaptă până la adânci bătrâneți să obțină autorizații pentru a-și ridica o casă sau pentru diverse alte lucrări, fiind purtați din dreapta în stânga după cai verzi pe pereți. Cei mai mulți dintre aceștia se plâng că până când nu dau o șpagă, mai mare sau mai mică – după caz, nu li se emit hârtiile și avizele necesare și nici autorizația de construire”, a declarat consilierul local Nicolae Iuga pentru Sighet 247.

„Solicit primarului Horia Scubli ca în cel mai scurt timp să ia măsurile legale care să ducă la punerea în legalitate a acestei construcții, în caz contrar suspiciunile potrivit cărora în acest caz ar fi vorba la mijloc de șpagă, ar putea avea un sâmbure de adevăr”, a declarat consilierul local Mihali Gavrilă pentru Sighet 247.

Sighet 247 îi va ține la curent pe cititorii săi cu privire la măsurile care se vor dispune de către primar și de către arhitectul-șef al municipiului în acest caz.

Sighet 247 pune la dispoziția oricui se simte lezat de cele relatate spațiu pentru publicarea unui eventual Drept la replică, fiind un portal de știri cu adevărat independent din Sighet, care are ca scop informarea corectă și completă a cititorilor săi.

Preluare Sighet247.ro.

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV / FINAL DESTINATION: A murit izbit de un stâlp din beton. Acum 7 ani sora lui a scăpat cu viață dintr-un accident asemănător (FOTO)

Vasile Dale

ACTUALIZARE: Biciclist omorât de un TIR la Mogoşeşti (GALERIE FOTO, VIDEO)

Vasile Dale

POIENILE DE SUB MUNTE: Donație pentru elevi – 5.800 lire sterline pentru a cumpăra 26 de tablete

Vasile Dale

1 mesaj

bulache martie 30, 2019 at 3:12 pm

mie-mi miroase a antisemitism sau a devenit spaga ilegala in Romania?

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult