De doua zile, primarul localitatii Ulmeni a inceput o actiune de protest in fata Ministerului Sanatatii si a Ministerului Afacerilor Interne, in vederea obtinerii unei statii de ambulanta in Ulmeni. Dansul argumenteaza acest lucru prin faptul ca localitatea acestuia si satele limitrofe este mai mare decat localitatea Arinis unde se doreste de catre Serviciul de Ambulanta Judetean infiintarea unei statii de ambulanta. Referitor la acest aspect, Raed Arafat  explică la pagina sa de facebook.

„Fiind plecat din tara, in misiune oficiala, pana maine dupa masa, am sa clarific unele aspecte pentru opinia publica iar in cazul in care domnul primar doreste, raman dispus la intoarcerea mea sa am o discutie cu dansul, subliniind faptul ca nu-mi aduc aminte sa fi discutat aceasta problema in mod oficial sau informal pana la incetarea protestului acestuia.

Criteriile de infiintare ale unei statii de ambulanta sau SMURD sunt cele care se refera la distanta parcursa in timp, numarul interventiilor de urgenta in zona respectiva, cum ar fi accidentele rutiere sau urgentele medicale, si alte riscuri suplimentare care necesita prezenta unei statii de interventie in localitate pentru ambulanta, sau Pompierii-SMURD. Un alt criteriu care nu este de neglijat este resursa financiara, materiala si umana care sa deserveasca aceasta statie. Cu alte cuvinte trebuie sa avem fondurile necesare, mijlocul de interventie si personalul dedicat statiei. Criteriile etnice, la care s-a referit domnul primar in cadrul unui document de protest trimis recent si datat in 9 Aprilie 2019, nu fac parte din criteriile de evaluare, avand in vedere ca in acest domeniu nu facem nici discriminare negative si nici una pozitiva.

Din analiza doar pe anul 2019, incepand cu luna Ianuarie si pana in 16 Aprilie, au fost efectuate un numar de 75 interventii de catre echipajul SMURD aflat la Farcasa, la o distanta de 15 km de Ulmeni, si 23 interventii ale echipajelor serviciului de ambulanta judetean, in total fiind 98 solicitari in 106 zile.

De mentionat ca nu toate solicitarile si interventiile mentionate mai sus se incadreaza in cod rosu, exitand si cod galben si verde. Deci incracarea zonei respective este de sub o interventie / zi iar cel mai apropriat punct este cel al echiapjului SMURD aflat la Farcasa, la 15 km de Ulmeni, si care poate sa se incadreze in timpii prevazuti in Legea 95 din 2006.
Echipajele serviciului de ambulanta care vin de la o distanta ceva mai mare, cum ar fi statia de ambulanta de la Somcuta Mare aflata la 18 km de Ulmeni insa care pot sa se incadreze si ele in timpii prevazuti mai ales pentru codul verde si galben. Daca localitatea Ulmeni era intr-o zona izolata si cu echipaje la distante mai mari atunci chiar daca exista sub o interventie / zi puteam luam in considerare infiintarea unei statii acolo.
Referitor la intentia Serviciului de Ambulanta Maramures de a deschide un punct de lucru la Arinis, aceasta este doar o intentie avand in vedere ca la acest moment nu exista resursele financiare si umane pentru a face acest lucru.

Oricum, colegii mei astazi au incercat sa discute cu domnul primar, eu cand revin il primesc cu placere sa discutam aceasta problema si o analiza a solicitarii dansului va fi efectuata de catre expertii nostri”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.