Angajații Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș, protestează cu banderole albe împotriva presiunilor exercitate de către primarul din Ulmeni – Lucian Morar asupra reprezentanților din Ministerul de Interne și cei ai Ministerului Sănătății. Punct de vedere privind înființarea unei substații de ambulanță în localitatea Ariniș, cu un echipaj de urgență permanent de tip B2.
Localitatea Ariniș este situată în județul Maramureș la 45 km de municipiul Baia Mare fiind traversată de drumul DJ 108D care face legătura între județul Maramureș și județul Sălaj.
Localitatea Ariniș este poziționată în zona de intersecție a unui număr de 7 drumuri județene pe lungimea cărora există dispersate un număr de 26 localități ( inclusiv Ariniș și Ulmeni ), cu precizarea că distanța din Ariniș până în localitatea Ulmeni este de 8 km.
Această zonă este parte componentă a regiunii numită „Zona Codrului” și acoperă un areal întins ca și poziționare în județul Maramureș, având o populație de peste 30000 de locuitori.
Astfel pentru a asigura asistența medicală de urgență prespitalicească pentru populația din arealul sus menționat, cu respectarea timpilor de intervenție s-a decis în ședințele Comitetului Director al SAJ Maramureș începerea demersurilor de înființare a unei substații de ambulanță în localitatea Ariniș, cu un echipaj de urgență permanent de tip B2, pentru a deservi populația din zonă.
De asemenea localitatea Ulmeni are arondate următoarele localități: Tohat, Arduzel, Vicea, Someș-Uileac, Mânău, Țicău, Chelința, cu precizarea că acordarea asistenței medicale de urgență prespitalicească în localitatea Chelința se poate face doare de ambulanțele de la Șomcuta Mare sau Baia Mare deoarece localitate Chelința este situat pe malul opus al râului Someș, față de localitatea Ulmeni și nu există pod de traversare a râului.
Prevederile legislative din Legea nr. 95/2006 indică obligativitatea respectării timpilor de intervenție la solicitările de urgență.