Polițiștii de prevenire maramureșeni s-au întâlnit ieri cu angajații primăriilor din Copalnic-Mănăștur și Cernești, precum și cu elevii din aceste localități, demersul înscriindu-se în Campania de prevenire a infracționalității în mediul rural “Împreună pentru o comunitate mai sigură”.
Inițiată de Poliția Română în parteneriat cu OMV Petrom S.A., campania își propune să reducă riscul de victimizare în mediul rural prin organizarea unor acțiuni cu grupuri țintă, adulți și copii, și transmiterea unor mesaje cu caracter preventiv.
Polițiștii au abordat cu adulții teme precum siguranța locuinței, siguranța personală, prevenirea infracțiunilor cu violență și în special a violenței în familie. Au fost expuse cazuri înregistrate în mediul rural, fiind relevate anumite condiții favorizante victimizării: consumul de alcool, încrederea în persoane necunoscute de genul comercianților voiajori, mila față de cerșetori etc.
De asemenea s-a discutat despre importanța stabilirii unor relații de bună vecinătate, care nu de puține ori au dus la prevenirea producerii unor infracțiuni sau la reclamarea și soluționarea infracțiunilor comise, prin sprijinul oferit poliției de vecini. Nu în ultimul rând, așa cum îndeamnă și sloganul Campaniei, s-a concluzionat că, pentru ca o comunitate să trăiască în siguranță, membrii acesteia trebuie să fie sensibili și la problemele cu care se confruntă unii consăteni, la cazurile sociale care mai există în anumite sate și din rândul cărora provin, nu de puține ori, infractorii.
Polițiștii au trecut și pe la Școlile Gimnaziale din cele două localități unde au discutat cu elevii claselor a VII- a și a VIII-a despre modalități de prevenire și gestionare a situațiilor de risc, despre tentațiile vârstei, despre pericolele internetului și despre răspunderea penală a minorilor.
Activitățile preventive au fost derulate de polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu Biroul Relații Publice și șefii de post ai Posturilor de Poliție Comunale Copalnic-Mănăștur și Cernești.