Important

VALEA CHIOARULUI: Pestă porcină africană, confirmată la un porc mistreț găsit mort pe un fond de vânătoare

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară, după identificarea unui porc mistreț mort pe fondul de vânătoare nr. 42 Valea Chioarului. După recoltarea și analiza probelor recoltate, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la porcul mistreț găsit decedat pe fondul de vânătoare.


Prefectul Vasile Moldovan a spus: ” În ședință s-a aprobat planul de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreț atât în zonele afectate, cât și în zonele neafectate din mediul silvatic. S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 km (ce include cinci fonduri de vânătoare, respectiv localitățile Hovrila, Buteasa, Codru Butesii, Întrerîuri, Berchezoaia, Remecioara, Berchez, Ciolt, Șomcuta Mare, Vălenii Șomcutei, Buciumi, Stejera, Curtuiușu Mare, Durușa, Valea Chioarului, Mesteacăn, Boiu Mare, Prislop, Aspra și Preluca Nouă). Zona tampon are o suprafață de 5 km și include 11 fonduri de vânătoare din județul nostru și un fond de vânătoare din județul Sălaj, dar și localitățile Remetea Chioarului, Finteușu Mare, Copalnic, Iadăra, Poșta, Curtuiușu Mic, Fericea. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire”.

Directorul adjunct al DSVA Maramureș, Vasile Pop, a precizat că nu sunt înregistrate cazuri de pestă la porcul domestic în județ, dar că boala este virală și extrem de contagioasă.

Cetățenii nu realizează gravitatea problemei, chiar dacă pesta porcină este prezentă în mediul silvatic. Reprezentanții DSVSA Maramureș s-au deplasat în teritoriu și vor avea discuții referitoare la măsurile de prevenire a răspândirii virusului pestei porcine africane cu administratorii fondurilor de vânătoare și cetățenii din zona infectată și zona tampon.

Măsurile care se impun a fi aplicate prevăd: inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulației animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline, etc) prin incinta pădurilor; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Maramureș. Reprezentanții desemnați în plan, împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare vor lua măsurile de dezinfecție.

Exploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA Maramureș sau medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricționare a mișcării animalelor. Vor fi luate măsurile de biosecuritate specifice (igienă corespunzătoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.

Mistreții vânați vor fi depozitați integral în spații frigorifice de către gestionarii fondurilor de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator. S-a solicitat informarea secretarilor unităților administrativ-teritoriale cu privire la interdicția organizării de aglomerări de animale pe raza localităților.

Cetățenii care identifică porci mistreți morți în pădure, pe fondurile de vânătoare, sunt rugați să anunțe autoritățile administrației publice locale și autoritățile sanitar-veterinare, respectiv să întreprindă măsuri de prevenție.

Se recomandă populației de a evita să intre în contact cu animalul decedat în scopul de a preveni apariția de focare în gospodăriile populației, fapt care ar afecta din punct de vedere economic și social unitățile administrativ-teritoriale.

Te-ar putea interesa si

UN ALT CONTRACT DE FINANȚARE SEMNAT: Secția de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean va fi dotată cu aparatură de ultimă generație

Redactie

COD PORTOCALIU: Viscol la altitudini de peste 1700 m

Redactie

O maramureşeancă băută, depistati la volan în Satu Mare

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.