Un tragic eveniment s-a petrecut în după-amiaza zilei de vineri, 19 iulie, în Satu Mare.

Echipaje SMURD intervin pentru căutarea unui copil de 12-13 ani, care s-a pierdut în apele Someşului, în Satu Mare, zona Podului Tehnic. Echipajele intervin cu o barca.

Avertizarea ISU Satu Mare: Atenție unde vă scăldați!

În zilele însorite de vară, cu temperaturi ridicate creşte numărul persoanelor care aleg să se racorească sau să-şi petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă, bălţilor, lacurilor sau canalelor de irigaţie.

Atragem atenția asupra faptului că majoritatea acestor arealuri sunt neamenajate şi marcate corespunzător, crescând pericolul de înec şi accidentelor.

În timpul antrenamentului executat de către pompierii sătmăreni la balastiera Apa, în urma măsurătorilor efectuate cu ajutorul sonarului, s-a constatat că în unele zone cercetate apa are până la 18 m adâncime. Nu trebuie să vă lăsați înduși în eroare de aspectul liniștit de la suprafață și încercați să vă comportați precaut întotdeauna în apropierea apei.

Facem un apel către părinţi să-şi supravegheze copiii şi să nu-i lase la joacă pe malurile râurilor, lacurilor sau canalelor de irigaţii. Majoritatea victimelor sunt adolescenţi care, fie din neatenţie, fie din teribilism, s-au aventurat în aceste locuri periculoase pentru înot, pierzându-şi viaţa.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente cu consecințe tragice, adresăm cetățenilor rugămintea de a respecta măsurile de prevenire a situațiilor de urgență, pe timpul desfășurării unor activități recreative specifice acestei perioade:

– Scăldați-vă doar în locuri special amenajate pentru înot și respectați avertizările privind interzicerea scăldatului!
– Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziționate special pentru cei mici ori în cadă!
– Nu intrați în apa rece înfierbântați, după ce ați stat foarte mult timp la soare!
– Nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcții, aceste acte de teribilism putând avea consecințe grave!
– Urmăriți continuu comportarea copiilor în apă, întrucât cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinților sau altor persoane mature, chiar dacă știu înota!
– Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult.
– Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor.

Intervenția de urgență în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieți, iar semnele care vă indică iminența înecului sunt:

  • aplecarea capului pe spate;
  • gura deschisă în încercarea de a inhala aer;
  • capul ținut în apă, cu gura la nivelul apei;
  • lipsa emiterii de sunete;
  • ochii sticloși, incapabili să se concentreze;
  • păr peste frunte sau ochi;
  • lovirea involuntară a suprafeței apei cu brațele.
    ‼Nicidecum cel care se îneacă nu se comportă zgomotos și nu reușește să strige după ajutor ‼

Actualizare – În dimineaţa zilei de sâmbătă, 20 iulie, având în vedere ca la nivelul ISU Satu Mare nu există echipaj de scafandri, a fost solicitat în sprijin un echipaj de trei scafandri de la ISU Bihor. Aceștia au continuat căutările, la fața locului aflându-se în permanență un echipaj medical cu ambulanță, cu misiunea de a monitoriza starea scafandrilor.

Copilul a mers alături de alți prieteni, minori, pe marginea râului Someș, în apropierea Podului Tehnologic. Au spus că doar au vrut să stea pe malul apei, când unul dintre ei s-a dezechilibrat, călcând pe o piatră și a căzut în apă. Niciunul nu știa să înoate și au alertat autoritățile atunci când prietenul lor a fost luat de curenții de apă.

După câteva ore de căutări, ca fost găsit și adus la mal fără semne vitale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.