BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

FOTO/VIDEO – PROBLEME LA HALDĂ: Furtună de steril la Satu Nou de Sus. Nu sunt bani, locuitorii din zonă pot fi ”gazați” (ACTUALIZARE)

Sătenii din Satu Nou de Sus au avut din nou probleme din cauza haldei de steril situată în spatele Penitenciarului Baia Mare. Vântul puternic de astăzi a antrenat depunerile de pe acest depozit si le-a dispersat peste case si gospodarii.

Vântul puternic a lovit întreg județul, din fericire necreînd deocamdată probleme. Însă pentru locuitorii din Satu Nou de Sus fenomenele meteo au avut și mai au și alte repercusiuni.

Și asta din cauza haldei de steril din localitate. La orice vânt mai puternic precedat de o perioada cu precipitatii mai putine sterilul este angrenat și purtat zeci de metri peste sat.

În imaginile trimise de un cititor al site-ului nostru se poate observa ce s-a întamplat miercuri jurul prânzului. Oamenii au fost nevoiți să se baricadeze în case din cauza sterilului adus peste localitate.

Grădinile și culturile agricole nu pot fi protejate de o asemenea situație astfel că acestea sunt expuse contaminării.

Ce conține praful de steril care a acoperit o parte a localității Satu Nou de Sus? Este toxic pentru populație? Suntem convinși că autoritățile vor susține că totul este în regulă, nimeni nu pățește nimic. Să fie așa? Nu prea credem. Dar totuși, de ce în astfel de situați nu se intervine pentru a fi udată halda? Întrebări la care sperăm să primim un răspuns.

ACTUALIZARE

”Știm problemele de la Tăuții de Sus. S-au început lucrările de ecologizare și nu sunt finalizate. Au fost și săptămâna trecută probleme când au fost vânturi puternice. Am luat legătura și cu cei de la Remin și de la Conversim, dar lucrările au încetat de un an și ceva, deoarece nu s-au mai dat bani pentru închiderea depozitului.

Lucrările sunt făcute parțial. 75%. Plaja este neacoperită, deci chiar de acolo de unde se ridică praful respectiv. Noi putem să aplicăm și sancțiuni, dar noi trebuie să găsim soluția să rezolvăm problema pentru a nu se mai ridica praful de pe iazul respectiv. Trebuie să obținem acei bani pentru a închide depozitul respectiv. Trebuie pus pământ vegetal și vegetație, dar sunt și alte lucrări” comisar șef Marcela Chindriș, Garda de Mediu Maramureș.

”Nu este primul incident și chiar vreau să spun că astăzi am primit răspuns de la Conversmin, care este unitatea statului care gestionează închiderea acestor halde de steril și o gestionează foarte prost din punctul nostru de vedere. Răspunsul este șocant pe care l=am primit astăzi când s-a produs un nou incident: Conversmin cere Agenției de Resurse Minerale să ne dea un răspuns direct Primăriei Baia Sprie. Adică ei ne spun că vom primi un răspuns, adică niciun răspuns. Nu numai Tăuții de Sus și Satu Nou de Sus, dar tot acel nor poluant a mers spre Bai Mare, deci locuitorii din Baia Mare sunt cei mai afectați” a spus Sebastian Birda, primarul orașului Baia Sprie

Te-ar putea interesa si

TIMP DE 14 ZILE: Comuna Petrova intră în carantină totală

Redactie

EXCLUSIV FOTO: A ajuns cu mașina direct într-o agenție de amanet și schimb valutar din Borșa

Vasile Dale

ACCIDENT DE MUNCĂ – Un borșean s-a răsturnat cu excavatorul în timp ce vroia să îl urce într-o camionetă

Vasile Dale

1 mesaj

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.