Copiii de la două unităţi şcolare din Baia Mare au vrut să se întâlnească, în cadrul proiectului Şcoala Altfel, cu oameni specializaţi în anumite domenii. Unde credeţi că au ajuns? În laboratorul criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.
Ghidaţi de poliţişti, prichindeii au aflat povestea locului în care au ajuns şi s-au întors la Grădinița de Artă și Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” îmbogăţiţi cu tainele lumii pe care şi-au dorit să o descopere.
Atelierele educative şi cooptarea celor mici într-o serie de provocări criminalistice, astfel încât vizita lor să fie, până la urmă, un proces de învăţare, s-au desfăşurat pe parcursul a trei ore.
Cei mici au putut explora împreună cu lucrătorii Serviciului Criminalistic tainele observării, fixării și ridicării urmelor papilare precum și a celor de încălțăminte, tehnica întocmirii portretului vorbit, a identificării persoanelor după semnalmente și posibilitățile de lucru ale criminaliștilor legate de alte ramuri ale criminalisticii, respectiv traseologia și balistica.
Vizita a combinat jocul cu fixarea cunoștințelor prin mai multe prezentări și demonstrații practice potrivite vârstei și capacității de înțelegere a copiilor.
În acest context, o vizită la Serviciul Criminalistic Maramureș în cadrul proiectului „Școala Altfel” nu a însemnat doar o simplă observare a tehnicii din dotare, copiii reuşind totodată să învețe cum trebuie să se comporte în cazul săvârșirii unei infracțiuni sau descoperirii unor urme.
Ca de fiecare dată, poliţiştii au încercat să adapteze programul Școala Altfel în funcție de vârstele participanților, astfel încât orice vizită și experiență în cadrul Serviciului Criminalistic să fie ca o aventură.