Copaci prăbușiți sub rafalele de vânt puternic pe DN18, Pasul Gutâi. Sunt echipe de intervenție la față locului care acționează cu drujbe pentru a tăia copacii și a degajă carosabilul de materialul lemnos rezultat.
Vântul prezintă în municipiul Baia Mare intensificări temporare care ating 40-50 km/h.
Actualizare date drumuri:
Zapada framantata, cu grosimea pana la la 1 cm pe DN18, in Pasul Prislop, intre km 156 si km 180. Vizibilitate redusa sub 150 de metri, pe DN18, in Pasul Prislop, intre km 165 si km 175. Vantul prezinta intensificari de pana la 100 km/h in Pasul Guta si de pana la 30 km/h pe Dealul Stefanitei. S-a actionat cu cinci utilaje si imprastiat 17 tone de material antiderapant in Pasul Gutai si la Viseu de Sus.
Recomandări CJSU Maramureș: închiderea ferestrelor de la locuințe și/sau de la alte categorii de construcții. Populația va evita trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcție, a copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcțiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt și care pot pune viață în pericol.
O atenție deosebită trebuie acordată și sarpantelor de pe blocurile de locuințe, care pot fi smulse de rafalele de vânt puternic și pot pune în pericol viață persoanelor care trec sau se află prin acele zone. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiți să nu-și parcheze mașinile sub copacii izolați sau în apropierea unor arbori care se pot fi prăbușiți de rafalele de vânt și produce daune acestora. Aceeași sugestie este de a nu lasă autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor, panourilor publicitare, construcțiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum și a imobilelor aflate în construcție sau care sunt dezafectate, a căror elemente de construcții se pot prăbuși pe autovehicule. În cazul afectării de vântul puternic al unor stâlpi de la rețele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetățenii sunt îndemnați să nu atingă acești stâlpi sau firele căzute la pământ. Cetățenii sunt rugați să anunțe, prin sistemul unic de apeluri de urgență 112, apariția unor probleme generate de intensificările de vânt.
Turiștii care se aventurează pe trasee montane li se recomandă să își anunțe prezența în zona jandarmilor montani și salvamontiștilor, pentru a nu fi puși în situația de a fi expuși unor pericole care să le pună în primejdie viață.
COD PORTOCALIU
Interval de valabilitate: 05 februarie, ora 14:00 – 06 februarie, ora 08:00
Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă sub 50 m
Zone vizate: zona Carpaților Meridionali și Orientali
În intervalul menționat vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 80…100 km/h, temporar va ninge viscolit, determinând scăderea vizibilității sub 50 m.