BREAKING NEWSEvenimentNationalRecomandate

COVID-19: Zeci de medici și asistente din Bistrița și Năsăud tratat câteva zile fără protecție specială o pacientă infectată: vânzător de baticuri prin Borşa

Zeci de cadre medicale din Bistrița și Năsăud trec prin emoții greu de descris în cuvinte. Emoții amestecate cu disperare și furie. Timp de câteva zile au tratat fără să știe o pacientă diagnosticată abia ieri cu coronavirus. În tot acest timp, pacienta a trecut pe la spitalul din Năsăud, a fost transportată cu ambulanța la UPU Bistrița, apoi a ajuns la Boli Infecțioase și acum este în stare gravă la Terapie Intensivă. Acum, toți cei care au avut contact cu ea și au consultat-o sau tratat-o fără echipament special de protecție împotriva COVID 19 stau cu emoții și așteaptă rezultatul testelor, potrivit Bistriţeanul.

Lista contacților femeii de 50 de ani din Salva, diagnosticată ieri pozitiv cu Coronavirus, este una extrem de lungă și, din păcate, implică zeci de cadre medicale din Bistrița-Năsăud.

Femeia a ajuns sâmbăta trecută la spitalul din Năsăud, pentru a fi consultată, prezentând simptomele unei răceli. A fost consultată și trimisă acasă pentru tratament, femeia neindicând că ar fi venit din zone roșii sau galbene cu Coronavirus, dar nici că a intrat în contact direct cu persoane care ar fi venit de acolo. Din informațiile noastre, femeia vindea ambulant baticuri, iar așa ar fi putut contacta virusul, anumite surse indicând Bistriteanul.ro că ar fi făcut vânzări chiar și în Borșa, unde sute de localnici s-au întors în ultimele săptămâni din zona roșie a Italiei.

Duminica trecută, femeia s-a prezentat din nou la Spitalul Orășenesc Năsăud, acuzând că se simte tot mai rău. A fost chemată Ambulanța și s-a decis transferul pacientei la UPU Bistrița. Aici a fost consultată și trimisă cu indicație de internare la Boli Infecțioase, tot cu ambulanța, diagnosticul fiind cel de gripă. La Boli Infecțioase, cazul a fost tratat cu maximă precauție, chiar dacă nu se încadra în definiția de caz, cadrele medicale intrând la caz echipate după protocolul standard stabilit de Ministerul Sănătății.

Spre sfârșitul săptămânii, pacienta a început să prezinte simptomele de insuficiență respiratorie și a fost transferată în secția Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean. Aici au început să se lumineze lucrurile. Dată fiind starea gravă a pacientei și evoluția negativă după câteva zile de tratament, medicii din ATI au cerut efectuarea de urgență a testului pentru COVID 19. A fost izolată conform protocolului stabilit la nivel de spital și toate cadrele medicale au intrat și au tratat cazul echipate în combinezoane COVID 19. Pacienta a ajuns după masă în ATI, iar dimineața următoare a plecat spre Cluj, acolo unde sunt tratați momentan toți pacienții diagnosticați la Bistrița. Ulterior secția a fost închisă pentru dezinfecție și s-a cerut testarea de urgență a întregului personal. Tot circuitul parcurs de pacientă în spital a fost imediat dezinfectat pentru a se înlătura riscurile.

În câteva ore a venit și rezultatul testului pacientei, unul pozitiv, iar mai departe s-a dat alerta către întreg personalul medical care intrase în contact direct sau indirect cu bolnava. Din păcate, cadrele medicale de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița și cei de pe ambulanță au folosit doar pe ultima sută de metri echipamentele speciale de protecție împotriva COVID 19, în rest având doar măști și mănuși, echipamentul standard de protecție impus de protocoalele Ministerului Sănătății.

Așadar, zeci de cadre medicale, atât medici, cât și asistente din Spitalul Orășenesc Năsăud, Ambulanța Năsăud, probabil Ambulanța Bistrița (transferul spre Boli Infecțioase din UPU, de duminică), din UPU Bistrița, din secția Boli Infecțioase și cea de Terapie Intensivă a Spitalului Județean sunt în mijlocul unei anchete epidemiologice desfășurată de Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Unora li s-au recoltat probe pentru diagnosticarea COVID 19 ieri, altora astăzi.

Din informațiile noastre, în acest moment o asistentă și un șofer de la Ambulanța Năsăud sunt izolați la domiciliu până la sosirea rezultatelor, în aceeași situație fiind și alte câteva cadre medicale de la UPU Bistrița, care au intrat în contact direct cu pacienta. Alte cadre medicale considerate contact indirect așteaptă rezultatul analizelor, nefiind luate măsuri speciale în cazul lor.

Nu știm un număr al persoanelor care au intrat în contact direct, al celor care au avut un contact indirect sau cât de mult ar putea afecta sănătatea populației și a cadrelor medicale din Bistrița-Năsăud acest caz diagnosticat prea târziu. Din păcate, comunicarea cu Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a fost mai mult decât defectuoasă, practic inexistentă, de la izbucnirea epidemiei, așa că suntem în imposibilitatea de a vă informa în ce stadiu este ancheta epidemiologică, care sunt riscurile, cine va fi testat, cine nu, dacă sunt teste sau nu. Dr. Anca Andrițoiu a refuzat să participe inclusiv la o emisiune de informare a bistrițenilor pe tema coronavirusului, doar prefectul Stelian Dolha venind în studioul Bistrițeanul.ro la o discuție pe această temă. În consecință, pentru redactarea acestui material am folosit în locul surselor oficiale de informare surse credibile, care, evident, doresc să-și păstreze anonimatul.

Bistriţeanul.ro

Te-ar putea interesa si

Drumeție alături de jandarmii montani în cadrul campaniei ,,Vacanţa în siguranţă”

Redactie

FOTO: Impact între două maşini, o persoană rănită, în Baia Mare. Șoferița era băută (ACTUALIZARE)

Redactie

ATENŢIE, MOTOCICLIŞTI!: Accident la Ilba. Nu a redus viteza în curbă şi s-a răsturnat cu motorul pe carosabil

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.