BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

VIDEO EXCLUSIV / ACTUALIZARE: 26 incendii în 24 de ore – Pădure în flăcări între Poienile de Sub Munte și Crasna Vișeului din cauza inconștienței sătenilor care fac „curățenia de primăvară” cu foc

Inconștiență maximă din partea unor oameni care încep curățarea terenurilor agricole utilizând foc: este și cazul unor săteni din Poienile de sub Munte care au dat foc unor miriști, deși vremea este uscată și vântul prezintă intensificări. Focul pus la miriști și lăsat nesupravegheat a scăpat de sub control și s-a propagat rapid, ajungând la pădure.

Deși pe parcursul zilei pompieri militari, pompieri voluntari și circa 30 de săteni au încercat, utilizând buldoexcavatoare și săpând șanțuri, să stăvilească incendiul, din păcate nu au reușit și acesta s-a extins cuprinzând o suprafață imensă, chiar și de pădure. În acest moment există mai multe focare de incendii în mai multe zone ale Maramureșului Istoric.

Filmarea de mai jos ne-a fost trimisă de către un cititor al Sighet 247 și a fost efectuată din Crasna Vișeului (com. Bistra) și surprinde pădurea aflată pe un versant muntos fiind cuprinsă de flăcări. Se pare că există mai multe focare de incendii, atât la Poienile de sub Munte , cât și la Crasna Vișeului.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsesti” al județului Maramureș face apel la cetățeni sa respecte următoarele măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

– sa nu utilizeze focul deschis in locuri cu pericol de incendiu si pe timp de vant;
– sa nu utilizeze focul deschis la distante mai mici de 10 m fata de materiale sau substante combustibile (casa, sura, depozit de cereale, padure etc);
– arderea miristilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile sa se faca in locuri special amenajate;
– cetatenii sa se intereseze in prealabil la primarie in ceea ce priveste planificareazilelor si locurile special amenajate in care se aduna resturile menajere si vegetatia uscata din localitate in scopul arderii;
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si miristilor sa se faca numai in baza permisului de lucru cu foc, emis de catre primarii, dupa ce a fost informat in prealabil serviciul voluntar/privat pentru situatii de urgenta.
– sa asigure supravegherea permanenta a arderii si sa stinga jarul dupa incetarea acesteia.

De asemenea, cetatenii trebuie sa stie ca sunt considerate contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati.

ACTUALIZARE – ISU Maramureş

27 DE INCENDII ÎN 24 DE ORE

Începutul săptămânii a fost unul extrem de solicitant pentru pompierii militari maramureșeni. În mai puțin de 24 de ore, de luni, 6 aprilie, până în această dimineață, pompierii au acționat la localizarea și lichidarea unui număr de 27 de incendii.
Dintre acestea, patru au fost la gospodăriile populației. Din păcate, unul dintre acestea s-a soldat cu o victimă. Trei echipaje de stingere și unul de prim ajutor EPA SMURD, din cadrul Secției de Pompieri Vișeu de Sus, au acționat la localizarea și lichidarea unui incendiu, anunțat azi noapte, în jurul orei 01.00, la o gospodărie din Moisei. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul era generalizat. Pompierii militari au găsit în interior un bărbat de 37 de ani, decedat.
Celelalte 23 de intervenții s-au desfășurat la incendii de vegetație uscată și fond forestier, care au afectat circa 80 de hectare de teren. Atragem atenția, încă o dată, tuturor maramureșenilor, să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor date mai jos:
 să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
 să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
 arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
 cetăţenii să se intereseze în prealabil la primării, în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
 arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai în baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat, în prealabil, serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă.
 să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea
acesteia.
De asemenea, cetăţenii trebuie să ştie că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Te-ar putea interesa si

Avem o ţară frumoasă, cum ajungem la ea?: Ca să fii turist în Maramureş, trebuie să ai maşină pentru off-road

Vasile Dale

NU A MAI VĂZUT ȘOSEAUA: Un tânăr din Cavnic a spulberat cu mașina parapetul metalic de pe marginea șoselei. El și o femeie au ajuns la spital

Vasile Dale

Caravana TIFF Unlimited 2022 debutează la Târgu Lăpuș

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult