Pandemia de coronavirus loveşte în plin turismul din România. Sute de turişti care au dorit să îşi petreacă vacanţa de Paşte în ţară nu mai au această posibilitate. Pe perioada stării de urgenţă pensiunile, dar şi hotelurile au pus lacătul pe uşă.
Mulţi dintre administratori au oferit vouchere turiştilor care au făcut deja o rezervare. În judeţul Maramureş, turiştii care vroiau să petreacă sărbătorile pascale în stil tradiţional şi-au primit banii înapoi.
În fiecare an, Maramureş se numără printre destinaţiile preferate ale românilor pentru sărbătorile de Paşte. Aici, mii de români, se simt. ca acasă. Asta spune şi Anamaria, o tânără din Bistriţa Năsăud, care a rezervat încă de acum câteva luni o vacanţă în Maramureş, pentru a petrece sărbătoarea Învierii.
Ana Maria Bîzdîră, turistă: De obicei, ne facem vacanţele în Maramureş, oamenii sunt foarte primitori acolo. Am avut posibilitatea să recuperez banii de pe rezervare, dar am ales să reprogramez. Acum, să vedem cum o să evolueze situaţia în care ne aflăm.
În situaţia Anei se află sute de turişti care deja şi-au făcut o rezervare în urmă cu cel puţin cinci luni. Acum, administratorii de pensiuni aleg fie să le ofere vouchere de vacanţă turiştilor, tichete valabile pentru vacanţele de Paşte de anul viitor, fie să le returneze banii.
Ciprian Makk, administrator pensiune Maramureş: Turiştii, înţelegând situaţia care este în toată lumea, am ajuns la un acord cu majoritatea turiştilor, în loc să le dăm vouchere pentru altă perioadă a anului, am optat în a le returna aceste sume înapoi, pentru că e vorba de lichidităţi şi toată lume are nevoie de aceşti bani.
Anul trecut, cu o lună înainte de Paşte, în pensiunille din judeţul Maramureş nu se mai găsea un loc liber. Acum, criza despre care vorbesc deja responsabilii din domeniul turismului se simte în veniturile fiecărui administrator de pensiune. Iar veştile nu sunt deloc bune.
Livia Sima, preşedinte ANTREC Maramureş: Mai repede de Crăciun nu văd. Sezonul de vară este compromis pentru Maramureş, din punctul nostru de vedere şi inclusiv al proprietarilor.
Pentru o vacanţă de Paşte în judeţul Maramureş turiştii au plătit până la 2.200 de lei pentru două persoane. Preţul include trei zile de cazare cu demipensiune, precum şi plimbare cu căruţa trasă de cai pentru a vizita diferite obiective turistice. Şi în pensiunile braşovene de la poalele munţilor, de Paşte, gradul de ocupare era de 60-70%. Acum.
Roxana Cojocea, preşedintele Asociaţiei de Turism din Poiana Braşov: Situatia este dramatica. Turistii bineinteles ca nu vor mai veni atata timp cat situatie de urgenta se va prelungi cu inca o luna. Oameni care si-au facut rezervarile cu mult timp inainte, si acum nu mai pot veni, saracii… În functie de fiecare hotelier, vor stabili impreuna ce vor face, daca au platit avans, daca se reporgrameaza, daca vor primi avansul…fiecare va gestiona cum va dori situatia si cum se va intelege cu turistii.
Industria turismului este cea mai afectată de pandemia de Coronavirus. Rata şomajului în hoteluri şi restaurante a ajuns la 60% şi riscă să urce până la 90%, în perioada următoare.
Sursa Observator