BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

EXCLUSIV: Inspectoratul Școlar Maramureș răspunde punctual la acuzațiile grave de la Grădinița ”Otilia Cazimir” din Baia Mare

Vă prezentam săptămâna trecută aspecte despre protestul în negru pe care mai multe angajate ale Grădiniței Otilia Cazimir din Baia Mare l-au adoptat pentru a le fi ascultate nemulțumirile. În această seară, Inspectoratul Școlar Maramureș la ora 23.08 ne-a transmis punctul de vedere. Îl publicăm în totalitate în cele ce urmează:

1.Care sunt argumentele conform cărora inspectorul general al ISJ Maramureș a girat numirea venirii în funcția de director a unei noi persoane?

Având în vedere vacantarea funcției de conducere de la Grădinița cu Program Prelungit „Otilia Cazimir” Baia Mare, unde în ultimii 4 ani au fost înregistrate un număr mare de demisii, au fost realizate demersuri pentru ocuparea acestei funcții.

Pe parcursul lunilor ianuarie-iunie au fost întreprinse următoarele măsuri:

  • Ocuparea funcție de director prin detașare în interesul învățământului până la organizarea concursului a fost propusă personalului didactic angajat în cadrul unității Grădinița cu Program Prelungit „Otilia Cazimir” care îndeplinea condițiile de ocupare a acestei funcții. Toate doamnele educatoare au refuzat!
  • Au fost organizate, în cadrul Grădiniței cu Program Prelungit „Otilia Cazimir”, întâlniri de lucru unde domnul inspector școlar general adjunct și doamna inspector școlar de specialitate au participat și au solicitat tuturor doamnelor educatoare să-și asume funcția, dar acestea au refuzat.
  • Au fost întreprinse demersuri pentru detașarea unui director din afara unității de învățământ Grădinița cu Program Prelungit „Otilia Cazimir”, însă persoanele cărora s-a făcut această propunere au refuzat.
  • Ulterior, un cadru didactic din afara Grădiniței cu Program Prelungit „Otilia Cazimir” a acceptat funcția de conducere, însă, după îndeplinirea pașilor procedurali și emiterea deciziei de numire, acesta și-a înregistrat demisia.
  • In perioada februarie- iunie, funcția a fost acceptată de un cadru didactic din afara grădiniței.
  • După numirea actualei conduceri, au fost semnalate o serie de disfuncții existente în activitatea managerială a fostei conduceri, o parte din acestea fiind confirmate și de inspectorii școlari din cadrul ISJ Maramureș.

Ultima conducere a fost numită prin detașare până la la data de 31.08.2020, perioadă în care s-a angajat să aducă la zi toate documentele manageriale ale unității, să administreze grădinița de vară în luna august, să pregătească începerea noului an școlar.

2.De ce nu s-a ținut cont de raportul medicului de medicină a muncii referitor la situația de la respectiva grădiniță?

La Inspectoratul Școlar Județean Maramureș nu s-a înregistrat/depus niciun raport al medicului de medicina muncii, asumat prin semnătură de vreun medic și ștampilat, referitor la Grădinița cu Program Prelungit „Otilia Cazimir”  Baia Mare.

3.S-a luat doar notă despre protestul celor 12 angajați (din 18) chiar în ziua numirii? (îmbrăcați în negru chiar la numire).

Un protest e argumentat verbal și manifestat atitudinal, limbajul artefactelor este interpretabil. Nu am considerat că ținuta vestimentară a angajaților indică un protest, cu atât mai mult cu cât nu toate persoanele purtau ținute în culoarea neagră.

4.Amenda de 2000 lei primită de la CNCD de directorul numit (pe motiv de discriminare etnică) nu a contat în luarea deciziei?

       La momentul detașării noului director de la Grădinița cu Program Prelungit „Otilia Cazimir”, Consiliul de Administrație al ISJ Maramureș nu a fost informat în scris de existența vreunui caz de competența CNCD referitor la vreun angajat al Grădiniței cu Program Prelungit „Otilia Cazimir”. Ulterior, ca  urmare a informațiilor apărute în presa locală, au fost solicitate explicații doamnei director.

5.De ce nu s-a ținut cont de faptul că majoritatea nu îl dorește pe noul director? Care a fost rostul întâlnirii de trei ore de la ISJ în ziua premergătoare numirii?

        La ISJ Maramureș, doamna inspector școlar general a purtat o discuție colegială, cu doamnele educatoare de la  Grădinița cu Program Prelungit ”Otilia Cazimir” în legătură cu:

  • situația creată  prin demisiile succesive la  Grădinița cu Program Prelungit „Otilia Cazimir”;
  • asumarea/neasumarea funcției de director de către doamnele educatoare;
  • rolul Consiliului de Administrație al grădiniței în rezolvarea tuturor problemelor prezentate;
  • rolul Consiliului Profesoral al grădiniței;
  • metodologia de numire a directorilor, în cazul vacantării postului;
  • intențiile de colaborare între ISJMM și Grădinița cu Program Prelungit ”Otilia Cazimir”, prin asigurarea îndrumării;

Facem precizarea că întâlnirea la care faceți referire a fost ulterioară și nu premergătoare numirii doamnei director.

6.Ați avut dosarul înaintat de educatori cu limbajul folosit de noul director pe grupul intern de whatsapp? Este acesta un limbaj care să ne facă să avem încredere că educatorii nu vor pății la fel , zi de zi, în timpului serviciului?

Situația de la Grădinița cu Program Prelungit „Otilia Cazimir” este sensibilă și este nevoie de mult echilibru în gestionarea ei.

Inspectoratul Școlar General nu are atribuții să analizeze convorbirile private ale unor angajați dintr-o unitate cu personalitate juridică.

7.Opiniile publice ( pe rețelele de socializare) ale noului director vor fi model în a conduce unitatea de învățământ?

         S-a solicitat noului director ca în activitatea sa profesională să folosească canalele de comunicare consacrate, fără a i se limita dreptul la exprimare. Libertatea gândirii și a exprimării opiniilor nu poate fi îngrădită, potrivit Costituției României.  

8.De ce s-a  spus că este cea mai bună decizie pe care o poate lua ISJ în acest moment?

Reprezentantul sindicatului „Spiru Haret ” a făcut  această afirmație în ședința de CA în care ISG a prezentat propunerea de detașare a ultimului director. Facem precizarea că 9 membri ai CA, din cei 11 prezenți, au votat în favoarea acestei numiri și au   apreciat soluția găsită.

Deci decizia NU a aparținut inspectorului școlar general, ci Consiliului de administrație al ISJ Maramureș.

9.Orice alte argumente care să ducă la calmarea spiritelor în rândul angajaților grădiniței le vom publica.

      Suntem preocupați de situația conflictuală creată și întreținută timp de 4 ( patru) ani, la Grădinița cu Program Prelungit „Otilia Cazimir” și căutăm căi pentru continuarea în bune condiții a activității acestei unități de învățământ preșcolar. Prioritățile de etapă:

  • situația concediilor de odihnă;
  • pregătirea grădiniței pentru luna august, pentru primirea preșcolarilor la grădinița de vară;
  • la fiecare ședință a Consiliului Profesoral și a Consiliului de administrație al GPP „O.C”, participă cel puțin câte un observator din partea ISJ, în urma invitației primite de la doamna director sau de la doamnele educatoare;
  •  respectăm dreptul la exprimare al tuturor colegilor noștri, chiar și atunci când nu agreăm opiniile exprimate;

Apreciem demersurile jurnalistice realizate corect, după verificarea informațiilor și susținem dreptul la informare al cititorilor.

Recunoaștem totodată rolul presei de formator de opinie și subliniem că orice persoană are dreptul la protecția datelor cu caracter personal care o privesc. De aceea, nu putem furniza nume.

Întreținerea unui conflict nu poate avea efecte benefice. În acest sens, ne exprimăm  încrederea în capacitatea colectivului, a fostei conduceri, a actualei conduceri, de a restabili dialogul cu scopul construirii unor relații de muncă sănătoase. Precizăm totodată faptul că în aceste demersuri trebuie să se urmărească interesul superior al preșcolarilor.

Inspectoratul Școlar Județean Maramureș caută soluții pentru ca începerea anului școlar viitor să se realizeze în condiții optime.

Astăzi, a încetat detașarea directorului, iar Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș continuă pașii procedurali.

Informații transmise de Biroul de presă ISJ Maramureș – Antoaneta Bolchiș

CITEȘTE ȘI:

Te-ar putea interesa si

HAOS ÎN BAIA MARE / ACTUALIZARE 2: Angajații URBIS au pus ”botul”, Rapidu rămâne director. Transportul a fost reluat

Vasile Dale

MANDATE DE EXECUTARE A PEDEPSEI CU ÎNCHISOAREA: Patru maramureşeni condamnaţi pentru incendiere, contrabandă, tâlhărie, respectiv pentru alcool la volan

Redactie

SOCANT: Bataie ca-n filme la un club din Baia Mare. Un tanar a fost taiat la gat, altul la mana

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.