BREAKING NEWSMaramuresul IstoricRecomandate

VIDEO EXCLUSIV – BULUCEALĂ ÎN BISERICĂ FĂRĂ DISTANȚARE ȘI FĂRĂ MASCĂ DE PROTECȚIE – 30.000 de etnici ucraineni sărbătoresc Crăciunul pe Rit Vechi

Aproape 30.000 de etnici ucraineni care trăiesc în satele şi comunele situate pe Valea Vişeului şi a Ruscovei sărbătoresc Crăciunul bătrân sau Crăciunul pe rit vechi. În această seară a fost Ajunul Crăciunului, iar astăzi este prima zi de Crăciun. Săptămâna viitoare, ucrainenii din Maramureș vor sărbători Anul Nou.

În cea mai mare comunitate din județul Maramureș, la Poienile de Sub Munte trăiesc peste 11.000 de persoane de etnici ucraineni.

Acolo în această seară zeci de localnici au mers la biserica Ortodoxă din localitate pentru Slujbă. Fără distanțare, fără mască de protecție în interiorul lăcașului de cult.

„Postul acestei zile e respectat cu străşnicie: nu se mănâncă ‘de dulce’ decât după miezul nopţii, de fapt după Liturghia care începe la 12 noaptea şi se termină la 2 dimineaţa. (…) Copiii care mergeau cu colinda primeau colaci, mere şi nuci”, a spus Ştefan Florian pentru Agerpres.

Conform preşedintelui Fundaţiei Ucrainenilor Huţuli din România, Vasile Popovici, în seara de Ajun, noaptea târziu, acasă sunt servite doar preparate de post şi colindătorii sunt omeniţi cu preparate de dulce.

„După ce copiii se întorc de la colindat la casele lor, fiecare familie se reuneşte la o masă de post, numită Cina Sfintei Seri; după liturghia de la 12 noaptea se colindă pe la casele rudelor şi prietenilor, se ia masa în familie cu mâncăruri de dulce iar dimineaţa se merge din nou la biserică, unde, după liturghie, tinerii vin cu Viflaimul şi îi colindă pe cei prezenţi”, a menţionat Vasile Popovici pentru Agerpres.

În unele gospodării din comuna Poienile de sub Munte încă se mai păstrează obiceiul legării mesei cu lanţuri, obicei care simbolizează legarea gurii animalelor sălbatice. Sub faţa de masă se aşază otavă, peste care se pun preparatele de post care urmează a fi servite în familie după întoarcerea de la biserică.

vom reveni

Te-ar putea interesa si

O maramureşeancă şi un gorjean s-au căsătorit în primele secunde din 2023 la Poarta Sărutului din Tg. Jiu

Redactie

VIDEO – FUG DIN CALEA RĂZBOIULUI: 1 mort și 3 ucraineni duși la spital după ce s-au rătăcit în Munţii Maramureşului unde zăpada măsoarp deja 70 cm (actualizare)

Redactie

Cazurile de gripă sezonieră au explodat: Maramureșul pe locul 2 în țară

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.