Eveniment

ÎN WEEKEND: 11 accidente pe pârtiile de pe domeniul schiabil Cavnic, Roata și Icoana (FOTO, VIDEO)

Salvamontiştii maramureşeni vă recomandă respectarea regulilor pe pârtiile de schi și totodată va readucem aminte cum trebuie reacționat corect în caz de accident produs pe pârtiile de schi.
Nu este necesară nicio pregătire specială pentru a fi în măsură să reacționați corect, ci doar cunoașterea unor reguli simple.
Ca turist martor la un astfel de eveniment, asigurați-vă că nu vă puneți în niciun moment în pericol și pe cât posibil, protejați și celelalte persoane din proximitate.
Balizati locul accidentului pentru că ceilalți schiori să va poată observă și ocoli din timp. Acest lucru îl puteți face înfigând schiurile cu coadă în zăpadă sub formă literei „X” la o distanță de aproximativ 5 m deasupra locului accidentului. Dacă le înfigeți mai aproape riscați să fiți loviți de ele în momentul în care vântul sau alt schior le-ar putea dărâma. De asemenea dacă le puneți la o distanță mai mare, există riscul că alți schiori să treacă între ele și persoană accidentată. În cazul în care va aflați într-o zona cu vizibilitate redusă (sub ruperi de pantă, curbe, etc.), dublati această balizare cu una într-o zona cu vizibilitate bună.
Pe toată perioada cât va aflați în proximitatea persoanei accidentate pentru a o ajută, stați cu față spre deal, pentru a putea observă traficul din amonte și pentru a va putea feri, în timp util, în cazul unui pericol (schior care pierde controlul și v-ar putea lovi).
Nu lăsăți persoane să stea sau să se oprească inutil în zona accidentului, în special în zonele înguste, pentru fluidizarea traficului, și pentru reducerea riscului de a fi loviți.
Strângeți date esențiale pentru a putea anunță accidentul: numărul de persoane implicate și starea lor, locul exact în care va aflați. Dacă nu cunoașteți zona, folosiți balizele de pe marginea pârtiei (acele indicatoare rotunde, a căror culoare reprezintă gradul de dificultate a pârtiei și care au un număr care reprezintă zona în care va aflați). Dacă din cauza ceții nu puteți observă aceste balize, întrebați alți schiori care cunosc mai bine zona.


Anunțați accidentul sunând la Numărul Unic de Urgență 112 sau la Dispeceratul Național Salvamont- 0 SALVAMONT (0725826668). Comunicați dispecerului datele culese. Nu sunați după ajutor niciodată înainte de a fi în măsură să comunicați locul exact în care va aflați!
Așteptați echipa salvamont și nu interveniți în niciun fel asupra victimei (nu o mutați, nu-i scoateți clăparii, mănușile, etc.). Lăsați-o în poziția în care ați găsit-o, încercând pe cât posibil să o susțineți în această poziție și protejați-o termic (geacă pe post de pătură, folie sirius, pachete de încălzire, etc.).
Ajutorul vostru va face diferența, și va ușura considerabil muncă echipei de intervenție, prin scurtarea timpilor de răspuns, precum și prin creșterea confortului persoanei accidentate.

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV: Tânărul care s-a aruncat de la etajul 2 al unui bloc din Borșa ar fi fost urmărit de polițiști. Amicul lui bătut cu bastonul și pus să spună că a căzut. Detalii cutremurătoare

Vasile Dale

FOTO: Cine este tânăra din Maramureş care a pus România pe harta frumuseţii mondiale. A câştigat Miss Tourism 2023, la Shanghai

Redactie

ATENŢIONARE METEO: Cod galben urmat de cod portocaliu, în Maramureş, până luni seara

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.