EvenimentImportant

Deputații liberali Călin Bota și Florin Alexe l-au interpelat pe ministrul Economiei pe tema ecologizării perimetrelor miniere închise din Maramureș

Deputații PNL Călin Bota și Florin Alexe au trimis o interpelare ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, având ca temă situația ecologizării perimetrelor miniere închise din județul Maramureș.

În Maramureș sunt multe perimetre miniere închise de ani buni, care s-au transformat în bombe ecologice și care au un impact major asupra mediului și asupra sănătății populației din zonele respective. În ultimii ani, din cauza lipsei investițiilor în stațiile de epurare, multe cursuri de apă din județ au fost afectate de apele de mină poluate de minereuri, situație care are efecte în lanț asupra mediului și sănătății maramureșenilor.

Conform Legii minelor ,,Decizia de conservare/închidere a minei sau a carierei aparținând companiilor și societăților naționale miniere va fi aprobată de Guvern, conservarea/închiderea urmând a fi finanțată și din fonduri bugetare.”

Având în vedere legislația în vigoare și situația de pe teren, deputații Călin Bota și Florin Alexe au solicitat, în interpelarea adresată ministrului Claudiu Năsui, informații privind  sumele alocate procesului de închidere şi ecologizare minieră de la înfiinţarea societăţii Conversmin S.A. şi până în prezent, comparativ cu necesităţile de finanţare, precum și sumele atribuite pentru perimetrele miniere aferente judeţului Maramureş în perioada 2016-2021.

De asemenea, deputații PNL au cerut informații legate de finanțarea iazului Bozânta, un obiectiv de importanță strategică și precizări legate de strategia Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului privind retehnologizarea stațiilor de epurare.

,,Recent am fost  pe Valea Roșie, unde există o problemă serioasă legată de poluarea apelor de mină. La stația de tratare a apelor reziduale de mină lipsește un transformator și, în lipsa acestei piese, tot procesul de curățare a apelor este practic compromis. Apele poluate de mină ajung astfel foarte ușor pe cursul râurilor, afectând  flora, fauna și, ceea ce e mai important, sănătatea locuitorilor din zonă. Situația aceasta se repetă și la Băiuț și în alte zone din Maramureș și cred că trebuie luate măsuri ferme pentru a proteja și mediul și sănătatea locuitorilor. Am solicitat ministrului Economiei informații privind situația investițiilor, precum și strategia privind retehnologizarea stațiilor de epurare și sper să avem curând informații și soluții, pentru că dezvoltarea Maramureșului e strâns legată de protejarea mediului și de sănătatea oamenilor.”, a declarat deputatul PNL Călin Bota.

Biroul de presă PNL Maramureș

Te-ar putea interesa si

AJVPS MARAMUREŞ ÎN DOLIU: Directorul Ionică Pop a pierdut lupta cu boala

Redactie

UN NOU CONTRACT DE FINANȚARE SEMNAT: DJ108E, Mireşu Mare – Hideaga, intră în reabilitare

Redactie

Programul Partidului Mișcarea Populară pentru următorii patru ani. Deputatul Adrian TODORAN: Nevoie oamenilor, prioritatea noastră. Din RESPECT pentru maramureșeni

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.