Important

ABC în educație și sănătate la Ponorâta: Accelerator de literație și dezvoltare personală, cursuri de îngrijire copil și alăptare

În perioada 28 iunie – 2 iulie, peste 30 de copii din clasele primare din Ponorâta care citesc și scriu cu dificultate au participat la un accelerator de literație și la activități de dezvoltare personală prin aventură și joc, organizate de echipa Fundației Noi Orizonturi. Pe parcursul aceleiași săptămâni, 12 tinere mame, majoritatea minore, au participat la cursuri de îngrijire copil și la sesiuni de consiliere pentru alăptare, ținute de un specialist în educație perinatală al Asociației SAMAS. Miercuri, 30 iunie, prefectul de Maramureș, Vlad-Emanuel Duruș, a vizitat comunitatea și școala din Ponorâta împreună cu reprezentanții Reality Check și cu primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan. Activitățile fac parte din proiectul „Împreună pentru un viitor mai bun în Coroieni’’, inițiat de Asociația Reality Check.

Accelerator de literație și activități de dezvoltare personală prin aventură și joc
Copiii care cresc în familii fără posibilități materiale, care nu au cărți acasă, ai căror părinți nu au mers la școală și nu îi pot ajuta, au un start mai slab față de colegii lor în învățarea citit-scrisului. Peste vară, mulți regresează din cauză că nu exersează.



Specialiștii în educație de la Fundația Noi Orizonturi au venit pentru a doua oară la Ponorâta să lucreze cu peste 30 de copiii din comunitatea săracă. În urma evaluării nivelului de citit-scris realizate în primăvară, au propus activități adaptate limbajului și experiențelor de viață ale copiilor pentru ca progresul să nu întârzie să apară. Le-au citit și recitit copiilor cu voce tare o varietate de cărți cu povești ilustrate ajutându-i să își formeze diverse strategii de înțelegere a textului, au folosit jocuri cu litere și cuvinte, dar și aplicații multimedia care să-i ajute în învățare. Metodele interactive și adaptate nivelului lor, căldura și entuziasmul facilitatorilor au demonstrat că cei mici sunt activi, dornici să învețe și să își depășească propriile limite dacă sunt stimulați. Opt profesori au participat la activități în calitate de voluntari, dintre care șase de la școala din Ponorâta.

Pentru a consolida cunoștințele acumulate în cele 10 zile intensive de activități, pentru a depăși dificultățile de citit-scris și a îi încuraja pe copii să comunice și să își dorească să citească, specialiștii Noi Orizonturi își propun să organizeze o sesiune suplimentară înainte de începerea anului școlar.

Programul zilnic a fost completat cu activități de dezvoltare personală prin aventură și joc care i-au ajutat pe copii să învețe valori ca respectul, organizarea, ascultarea și înțelegerea unor reguli. Jocurile alese de facilitatori au fost deopotrivă distractive și educative, le-au solicitat copiilor concentrarea, depășirea propriilor limite și empatia. Cei mici au înțeles că este important să comunice cu colegii, că lucrul în echipă ajută mult la atingerea la rezultatul propus și că acțiunile fiecăruia sunt esențiale pentru succesul grupului. Toate acestea cu un zâmbet mare pe față și cu curiozitate în ochi. La final, au plecat cu mai multă încredere în propriile forțe, cu prieteni noi și cu multe amintiri frumoase. Toți participanții la activități au primit zilnic o masă caldă.

Educație pentru sănătate: Cursuri de îngrijire copil și consiliere pentru alăptare
Viața nu este deloc ușoară pentru adolescentele și femeile din Ponorâta. Locuiesc în condiții grele, în case suprapopulate și fără apă curentă. Majoritatea fetelor abandonează școala devreme, se căsătoresc și devin mame când sunt încă minore. Le lipsesc cunoștințele și resursele necesare să aibă grijă corespunzător de corpul lor și de bebelușii care vin prea repede în viața lor, ceea ce poate atrage după sine boli grave și le afectează calitatea vieții.

La finalul lunii iunie, nouă tinere mame din Ponorâta au participat la cursuri îngrijire copil și alte trei au primit consiliere individuală pentru alăptare cu un specialist în educație perinatală al Asociației SAMAS. Toate participantele au venit cu interes și curiozitate și au aflat pe înțelesul lor multe informații noi. Cursurile au fost cu atât mai utile cu cât în familie, fetele nu discută aceste subiecte.

Participantele prezente la cursul de îngrijire a copiilor au primit câte un kit pentru îngrijirea bebelușului, iar participantele la consilierea pentru alăptare au primit câte o cutie cu produse pentru nou-născuți și cele necesare pentru o alăptare ușoară

De la începutul proiectului, 16 tinere mame au beneficiat de cursurile furnizate de Asociația SAMAS, iar planul este ca până la final, numărul acestora să ajungă la 75. În cadrul aceleiași activități, începând din luna mai, 44 de adolescente și tinere femei din Ponorâta au participat la cursurile de igienă menstruală organizate de Asociația Pe Stop. Participantele au învățat, prin discuții informale și jocuri, cum funcționează corpul lor și cum să se îngrijească în siguranță în timpul menstruației și au primit, la finalul cursului, câte un kit cu produse de igienă menstruală. Până la finalul proiectului sunt planificate astfel de cursuri pentru un total de 132 persoane.

Membrii echipei Reality Check se implică în Ponorâta (Coroieni) de peste opt ani, timp în care viața oamenilor s-a îmbunătățit semnificativ. Majoritatea copiilor frecventează regulat grădinița și școala și din ce în ce mai mulți știu să scrie și să citească; doi dintre aceștia sunt acum la liceu. Locuitorii au acces la baia publică inaugurată în 2015. O parte dintre ei au condiții mai bune de locuit. Mai este însă mult de lucru, iar angajamentul organizației față de oamenii din comunitate este de a implementa intervenții integrate, pe termen lung.

Te-ar putea interesa si

RUTIERE: Dosare penale pentru şoferi care s-au urcat la volan fără permis sau băuţi. Bărbat reţinut după ce a accidentat o minoră

Redactie

IJJ MARAMUREŞ: La datorie cu ocazia Sărbătorilor Pascale

Redactie

ASOCIAȚIA PENTRU AUTISM MAGIA UNICORNILOR: Profesorii băimăreni nu sunt pregătiți să predea copiilor autiști. 5% dintre copiii din creșele băimărene de azi sunt autiști

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult