EvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

PANDEMIA L-A ADUS ACASĂ: Un român din Borşa a renunţat la Italia şi a deschis o afacere în oraşul natal. „Mă gândeam că dacă mor nu o să ştie nimeni unde sunt”

Pandemia i-a adus acasă pe mulți dintre românii plecați de zeci de ani peste hotare. Perspectiva închiderii graniţelor i-a pus pe gânduri şi i-a făcut să reconsidere traiul departe de plaiurile natale. Printre cei care s-au hotărât să ofere o a doua şansă României se află şi Alex, un bărbat din Borşa. După două decenii petrecute în Italia, s-a întors în ţară. A luat însă cu el şi o bucăţică din însorita Italie şi şi-a deschis în oraşul natal un magazin de cafea artizanală.

Convins că nicăieri nu este mai bine ca pe meleagurile natale, Alex Pop s-a întors în ţară cu un vis. Să îşi deschidă un magazin de cafea şi să o ia de la zero.

Alex Pop, proprietar afacere: Nu am fost niciodată acasă la noi acolo. Eram, cum se spune: vecinu-străinu, vecinu-românu.Cu sprijinul familiei şi al autorităţilor locale, bărbatul a reuşit să pună pe picioare afacerea într-un timp record. Deşi dorea de mult să se întoarcă în ţară, începutul pandemiei a fost momentul decisiv în care Alex a luat decizia.

Alex Pop, proprietar afacere: M-am văzut un străin intr o tară străină in care stateai si te gandeai daca se intampla sa mori n-o să stie nimeni unde esti, cine ai fost, daca iti mor părinţii acasa nu te poţi intoarce la inmormântare, lucruri dureroase la care tu nu poti participa şi am luat o decizie drastică de la o zi la alta, deci pur si simplu decizia a fost de la o zi la alta. Ne intoarcem acasa.

Un exemplu şi pentru alţi români întorşi în ţară

Cei care îi calcă acum pragul sunt chiar români stabiliţi în Italia şi reveniți în ţară pe timpul verii.

Exemplul lui Alex nu a trecut neobservat şi a inspirat şi alţi români întorşi în oraşul natal. „Am deschis un magazin de biciclete. Facem servis, închirieri, deci complet tot ce ţine de bicicletă. În Borşa nu era aşa ceva şi ne-am gândit să aducem ceva nou”, spune o femeie.

În Borşa, mai bine de jumătate din locuitorii oraşului au luat de mult calea străinătăţii. În perioada de după revoluţie, mina şi fabricile s-au închis, iar oamenii rămaşi fără un loc de muncă au plecat, atraşi de mirajul occidentului.

Observatornews.ro.

Te-ar putea interesa si

PERCHEZIŢII: Cinci suspecţi de infracţiuni silvice, săltaţi de mascaţi (FOTO, VIDEO)

Vasile Dale

PRIMUL BIZON ÎN STARTUL SEZONULUI MOTO: A schimbat benzile cu mașina și l-a dat de pământ pe un motociclist. Apoi a parcat liniștit (foto)

Vasile Dale

„CLEAN STATIONS”: Razie în staţiile CFR din Baia Mare, Sighet şi Vişeu

Vasile Dale

1 mesaj

Marin august 22, 2021 at 1:59 am

De ne întoarcem în țara da cu ce ne ajuta statul Romănia câ ne mărit energia Electrica cu 27 la suta si gazul la fel si cu salari de 1300 lei în mănă si să ne întreținem si pe noi si pe familia noastră sau daca mergem în țară să ne de un ajutor de 200 de lei sau să nu avem loc de muncă ar trebui sâ le dam foc la toate partidele pecare sunt

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult