Eveniment

TĂIERI ILEGALE: Controale pentru combaterea delictelor silvice

Polițiștii maramureșeni au acționat pentru combaterea faptelor care constituie încălcări ale regimului silvic, prin controale în trafic pentru stabilirea legalității transportului de material lemnos și prin verificări în fondul forestier pentru identificarea tăierilor ilegale. Verificările au avut loc fie ca răspuns la sesizările primite, fie în cadrul unor planuri de acțiune proprii, împreună cu reprezentanți ai Direcției Silvice Maramureș.

Ieri, 26 octombrie, Poliția Orașului Vișeu de Sus a fost sesizată despre faptul că, în zona denumită “Ihoasa” de pe raza comunei Moisei, s-au tăiat și sustras mai mulți arbori de pe o proprietate privată. Lucrătorii de poliție din cadrul Poliției oraș Vișeu de Sus, împreună cu lucrătorii silvici din cadrul O.S. Vișeu de Sus și lucrători ai IJJ Maramureș-Secția Vișeu de Sus s-au deplasat la fața locului și au constatat faptul că cele sesizate se confirmă.
Cu ocazia cercetării la fața locului, s-a stabilit faptul că au fost tăiați și sustrași ilegal 75 de arbori de diferite esențe și specii, având un volum total de 244,94 mc, în valoare totală de 98.199 lei. Din totalul de arbori tăiați, 9 au fost găsiți la fața locului, aceștia având un volum total de 18,79 mc și o valoare totală de 6.667 de lei. Materialul lemnos găsit la fața locului a fost predat în custodie reprezentantului legal al persoanei vătămate.
Bănuit de comiterea faptei este un bărbat din Vișeu de Sus. În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală și furt de arbori, faptă prev. și ped de art.107 și art.109 din Legea nr. 46/2008.

În baza planului de acțiune întocmit de Secția 5 Poliție Rurală Ocna Șugatag, lucrătorii secției, împreună cu un reprezentant din cadrul Ocolului Silvic Mara au identificat, în urma unei patrulări, o cantitate de 7,2019 mc de material lemnos esență fag, lemn de foc, abandonat pe un isalz din extravilanul localității Văleni. Valoarea totală a prejudiciului este de 1173.9 lei, conform prețului pieței actual. Materialul lemnos a fost ridicat și predat în custodie către Scoala Gimnazială Călinești, în prezența administratorului școlii. Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea stării de fapt.

Pe raza Secției 7 Poliție Rurală Suciu de Sus, în timp ce efectua serviciul de patrulare pe raza de competență, patrula intercomunală a oprit pentru control o autoutilitară care transporta material lemnos pe DC 19, pe raza comunei Groșii Țibleșului.
La solicitarea organelor de poliție conducătorul auto nu a putut prezenta documentele de proveniență a materialului lemnos transportat. S-a procedat la efectuarea măsurătorilor materialului lemnos rezultând cantitatea de 3,10 mc, specia fag (lemn de foc), în valoare de 505,3 lei.
Având în vedere aspectele constate, conducătorul auto a fost sancționat contravențional, conform prevederilor art. 19, alin. (1), lit. b, din Legea 171/2010 cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat organelor silvice din cadrul Ocolului Groșii Țibleșului.

Tot ieri, la ora 20.00, patrula Secției 6 Poliție Rurală Sarasău a oprit pentru control pe DN 19, în localitatea Sarasău, o autoutilitară care transporta material lemnos pentru foc. La volanul autovehiculului se afla un bărbat din comuna Rona de Sus.
Cu ocazia controlului și verificarea în aplicația Sumal Control, s-a stabilit că acesta transporta cantitatea de 5,3 mc lemn foc fag, molid, salcie, deținând documente legale pentru cantitatea de 0,42 mc material lemnos pentru foc, fapt stabilit împreună cu un reprezentant din cadrul Ocolului Silvic Sighet.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu suma de 2000 de lei iar cantitatea de 4,9 mc lemn foc a fost confiscată și dată in custodie lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Sighet.

Piața Izvoare din Baia Mare: contrabandă cu țigări

Polițiștii băimăreni de la Biroul de Ordine Publică și cei ai Biroului de Investigații Criminale continuă acțiunile de control în Piața Izvoare din municipiu pentru prevenirea faptelor de încălcare a legislației în domeniul comerțului și pentru menținerea ordinii și liniștii publice.
Astfel, ieri 26 octombrie, a fost depistat un bărbat în vârstă de 34 de ani din comuna Satulung care comercializa țigări netimbrate în România. În parcare, în autoturismul acestuia, au fost găsite 65 de pachete cu țigări de diferite mărci. Întreaga cantitate de 125 pachete de țigări a fost ridicată, urmând a fi depusă la camera de corpuri delicte din cadrul I.P.J. Maramureș, în vederea continuării cercetărilor.
În cauză a fost întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

Transportul de animale vii în vizorul polițiștilor Secției 2 Bogdan Vodă

Polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Bogdan Vodă, ai Poliției Orașului Dragomirești, lucrători din cadrul D.S.V.S.A. Maramureș și I.J.J. Maramureș, au desfăşurat o acţiune comună pentru depistarea persoanelor care transportă animale, fără a deține documente sanitar-veterinare de transport, respectiv autorizație sanitar-veterinară pentru transportul animalelor vii.
În urma verificării a 25 de autovehicule care circulau pe drumurile publice și a legitimării a 30 de persoane fizice, echipajele de control au aplicat nouă sancțiuni contravenționale în valoare totală de 12.000 de lei. Acestea au fost aplicate pentru încălcări ale Hotărârii de Guvern nr. 984 din 2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, care prevede că animalele vii pot fi transportate doar cu autorizație eliberată în acest scop de un medic veterinar.

Te-ar putea interesa si

Medicii din Târgu Mureș au reușit să reconstruiască piciorul fetiței, strivit de un camion la Borşa

Redactie

BĂTAIE ÎN BORŞA: Doi tineri au bătut un localnic într-un bar

Vasile Dale

VIOLENŢĂ ÎN FAMILIE: Maramureșul ”pitoresc” – Femeie din Vișeu bătută de fostul iubit. Fiul și-a bătut mama la Sighet. Soțul și-a bătu nevasta la Ocna Șugatag

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.