BREAKING NEWSEvenimentImportantMaramuresul Istoric

Viflaimul, cea mai veche tradiţie din Vișeu de Sus. Colindătorii trec în această seară pragul gazdelor din întreaga ţară

Este seara Ajunului, noaptea în care cetele de colindători vestesc cu bucurie Nașterea Domnului. În Maramureșul Istoric tradițiile și obiceiurile sunt păstrate de veacuri. După Liturghia din această seară, feciorii din Vișeu de Sus vor juca Viflaimul, unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Crăciun. Costumele, personajele, dar şi complexitatea dansului şi a cântecului fac din această colindă un adevărat spectacol.

Impresionant şi straniu în acelaşi timp, „Dansul dracilor” fascinează întotdeauna: prin costumele inedite, dar şi prin intensitate. Până să ajungă să îl joace însă, feciorii de la sate trebuie să repete timp îndelungat. Dansul este doar o parte din spectacolul complex.

Viflaimul este un spectacol de teatru popular, inspirat din viaţa Mântuitorului, pus în scenă cu personaje biblice precum Iosif, Maria, Irod, păstorii şi magii. Există însă şi personaje inedite ca Moartea şi Dracii, care apar la finalul colindei şi au rol important: alungă spiritele rele din gospodăriile oamenilor.



Odată primiți în curte, feciorii încep să pună în scenă momentul biblic al Nașterii Domnului. Printre cei care fac parte din Viflaim se numără și Ioan Șuser, veteranul grupului. În vârstă de 46 de ani, acesta are un rol esențial: moșul.

Ioan Șuser, colindător: Pentru noi nu-i aşa greu, ăştia care avem rol. Dracilor le e mai greu că toată noaptea au în jur de 50 de kile. Cei care întruchipează dracii au cea mai grea misiune. Pe tot timpul colindei trebuie să poarte pe ei clopotele, care împreună cântăresc aproximativ 70 de kilograme.

Reporter: Cum reziști? Este vreun secret?

Alin, colindător: Nu, nu-i niciun secret. Trebuie să îţi placă să faci lucru ăsta.

Reporter: De câtă vreme eşti drac în Viflaim?

Alin, colindător: De vreo 10 ani.

La finalul colindei, feciorii sunt răsplătiți cu sarmale, prăjituri și nelipsita pălincă de Maramureș. 

Anuța Pop, gazdă: Ne pregărim de sărbătorile care iată au sosit şi de sărbătorile ce urmează mai curaţi, mai purificaţi şi cu dragoste şi respect faţă de tot ceea ce înseamnă tradiţie.

Viflaimul poate fi văzut pe străzile din Vișeu de Sus până după slujba de Crăciun.

Sursa: Observator Antena 1.ro.

Te-ar putea interesa si

AUTOSTRADA NORDULUI: Maramureșul va fi legat de Moldova, dar nu și de Ungaria. Procedura de licitație pentru studiul de fezabilitate Baia Mare – Suceava a fost lansată azi!

Vasile Dale

VIOLENŢĂ ÎN FAMILIE: Ordin de protecție emis de polițiștii din Săcel pe numele unui soţ agresiv

Redactie

ÎN SISTEM RELEU: Nouă șoferi vitezomani au rămas pietoni, iar 102 au fost amendați

Vasile Dale

1 mesaj

nelu buzura decembrie 25, 2021 at 10:44 pm

oare poate sta dracul la masa cu isus cristos? , nu ,mos craciun a fost inventat in 1862 ,nu are nimic de a face cu nasterea lui isus cristos !!!, Dumnezeu condamna inca din vechiul testament traditile omenesti si in noul testament condamna prin apostolul pavel , daca vrei sa fi crestin trebuie sa vorbesti despre nasterea lui isus cristos si nu de mos craciun inventat in 1862 de catre thomas nast ,si apare in rivista „Harper’s Weekly” deci va incinati la MOS CRACIUN sau la ISUS CRISTOS???

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult