BREAKING NEWSMaramuresul IstoricRecomandate

SIGHETU MARMAŢIEI: O femeie a primit o amendă de 10 mii lei de la un poliţist pentru că a afirmat că polițiștii locali sunt incompetenți și că trebuie desființați! Aflați și ce spune Poliția Locală Sighet (actualizare)

Caz cel puțin HALUCINANT, petrecut în Sighetu Marmației. O sigheteancă a primit acasă o amendă RECORD în sumă de 10 MII LEI de la Poliția locală. Agentul Poliției locale (B.I.) a completat un proces-verbal de stabilire și sancționare a contravenției pe numele sighetencei, invocând Legea 202 / 2002, arătând că se simte hărțuit de către aceasta.

În procesul-verbal ce i s-a lipit sighetencei pe ușă, putem citi că în data de 14 decembrie 2021, pe platoul din fața cinematografului „Mara” din centrul municipiului Sighetu Marmației, agentul poliției locale purta o conversație cu viceprimarul municipiului, ocazie cu care sigheteanca în cauză s-a apropiat de dânșii și a zis în public faptul că polițiștii locali sunt incompetenți și că Poliția locală ar trebui desființată. În cursul anului 2020, doi consilieri locali au introdus un proiect de hotărâre privind desființarea Poliției locale, considerând că această instituție este inutilă. Proiectul a picat la vot, având doar voturile inițiatorilor.

Totodată, polițistul local mai notează faptul că se simte hărțuit de către sigheteanca în cauză și că aceasta aduce cuvinte denigratoare la adresa sa, la adresa Poliției locale și a directorului acesteia. Polițistul local mai arată în procesul-verbal că îi este atinsă onoarea și demnitatea sa personală, dar și a celorlalți angajați ai instituției.

În justificarea sancțiunii record aplicată sighetencei, polițistul local invocă Legea egalității de șanse (Legea 202 / 2002), lege menită să asigure că în societate femeile sunt tratate egal cu bărbații. Articolul 6 alin 1 ^ 1 al Legii definește hărțuirea ca fiind fapta prin care „se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității persoanei în cauză și crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor.

Din ce înțelegem doamna în cauză nu a făcut remarci legate de sexul polițistului local, motiv pentru care nu putem decât să concluzionăm că amenda a fost aplicată în mod profund abuziv. Cel mai probabil că polițistul local nu a putut suporta ideea emisă de către sigheteancă, potrivit căreia polițiștii locali ar fi inutili, și a aplicat în mod abuziv o amendă în sumă de 10 mii lei. Dacă polițistul local avea o problemă cu modul de exprimare a doamnei în cauză, avea la îndemână Legea 61 / 1991 (Legea ordinii publice), deși, potrivit celor reținute în procesul verbal, nici măcar prevederile acestei legi nu s-ar aplica în acest caz.

Recomandăm sighetencei amendate în mod abuziv cu această sumă record să facă plângere la contravenție și să ceară anularea procesului-verbal și totodată să facă plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva polițistului local care a aplicat amenda.

Aceeași sigheteancă a primit în urmă cu trei zile un alt proces-verbal cu o amendă în sumă de 1.000 lei, întocmit de către o polițistă de la Biroul de ordine publică din Sighet, care era supărată că femeia a postat un comentariu pe rețeaua de socializare Facebook, în care a scris „Lixi, o polițistă penală”. (Articol preluat integral de pe www.Sursa sighet247.ro.)

Ce spune Poliția Locală Sighetu Marmației

Site-ul nostru a solicitat un punct de vedere Poliției Locale Sighetu Marmației. În cele ce urmează publicăm acest răspuns:

”Avem în vedere prevederile Legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați Art. 6 al. 1^1 Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat.

Sancțiunea este prevăzută de art. 37 al 1 – Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerată infracţiune (…)

Chiar dacă în procesul verbal apare suma de 10.000 lei, nu înseamnă că aceasta se și aplică, deoarece există posibilitatea de achitare a jumătate din minim. Minimul fiind de 3.000, jumătate este 1.500 lei.

Competența în aplicarea legii este prevăzută la al. 3 – Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege se fac de către: lit. c) Ministerul Afacerilor Interne, prin ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, în zona de competenţă, precum şi de către poliţiştii locali, în cazul contravenţiilor constând în încălcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (1^1).

Aceasta este baza legală menționată în procesul verbal de constatare și sancționare.

Polițistul local menționează că deține un număr foarte mare de documente doveditoare pe care dacă este nevoie le va înainta instanței competente în caz de contestare, ca mijloace de probă.

După primirea procesului verbal, persoana în cauză se poate adresa instanței competente pentru a cere anularea procesului verbal conform OG /2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Procedura legală nu poate fi ocolită”.

Este normal să se procedeze în acest fel?

– Nu așa trebuie să privim speța, ci să știm dacă este legal sau nelegal. Acest lucru îl stabilește instanța de judecată.

  • Dacă persoana în cauză are dreptate și i se anulează procesul verbal, cu ce va răspunde Instituția pe care o conduceți / agentul în cauză?
  • – Ordonanța 2/2001 nu prevede decât ce se întâmplă cu procesul verbal, și nu sancționează agentul constatator. Dacă o astfel de prevedere ar exista, agenții constatatori ar acționa sub imperiul unei constrângeri și nu ar mai avea libertatea de a constata și sancționa.
  • Acest lucru este lăsat la latitudinea instanțelor judecătorești și al parchetelor. Instanța poate stabili anumite măsuri reparatorii în încheiere, dacă constată bazat pe mijloace de probă incontestabile și concludente că există un prejudiciu de exemplu. Legea în sine nu prevede o sancțiune pentru agentul constatator, care și-a făcut treaba.

Dacă persoana în cauză se simte lezată de activitatea polițistului, se poate adresa tot structurilor polițienești prin plângere (pentru o anumită faptă, abuzuri etc.) Si, dacă în urma cercetărilor se constată că e încălcată o prevedere legala, se dispune de procuror sau instanță ceva anume. Sau cum se repara prejudiciul etc.

Abia după etapa aceasta se pot aplica prevederile OUG 57/2019 privind codul administrativ, și anume cauzele care duc la răspunderea disciplinară, administrativă sau penală a funcționarului public.

Ce spune femeia amendată

Site-ul nostru a discutat și cu sigheanca amendată. ”Nici nu mai știu câte amenzi am primit. De vreo cinci ani de zile sunt hărțuită. Amenzi după amenzi primesc, zi de zi, pentru că am postat în grupurile din Sighet diferite știri. Amenda am primit-o pentru că într-o zi mergeam din Parcul Central spre Cinematograf și traversam. Acolo era doamna viceprimar stătea de vorbă cu doi polițiști locali. Era împrejmuită zonă pentru că a căzut ceva tencuială de pe clădirea cinematrografului. Eu m-am dus spre ei și adunci unul dintre polițiști a zis că doamna viceprimar că la cimitirul vechi din Sighet se aruncă gunoaie. Și zicea polițistul local că degeaba întrebăm cine a aruncat nu spune nimeni, și zice dacă ar fi o cameră de luat vederi. Și atunci eu am zis: Păi doamna viceprimar să puneți camere de luat vederi în tot orașul și zis să se desființeze poliția locală. Atunci cei doi polițiști locali au plecat de lângă noi. La o săptămâna a venit poștașul cu avizul. Am și bănuit că e amendă de la Poliția Locală” a declarat sigheteanca.

În final trebuie să menționăm și faptul că unele surse spun că femeia ar avea amenzi neplătite în valoare de aproape 30.000 de lei. O parte din acestea ar fi contestate în instanță.

CITEŞTE ŞI

Te-ar putea interesa si

VIDEO: Mai multe incendii de vegetaţie uscată în judeţ

Redactie

FOTO CITITORI: Femeie însărcinată, accidentată după ce a căzut dintr-o căruţă lovită de un TIR la Târgu Lăpuş

Redactie

ACCIDENT RUTIER GRAV PE DJ 187: O maşină cu cinci tinere s-a izbit de un copac (FOTO)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.