Important

Reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ maramureșene

Siguranța în unitățile de învățământ este una dintre preocupările permanente ale Poliției Române, dar și a celor implicați în procesul instructiv educativ. De cele mai multe ori violența fizică este precedată de violența psihologică, adică de fenomenul bullying. Toți elevii glumesc unii cu ceilalți, dar, uneori, e greu să îți dai seama dacă cineva doar se amuză sau vrea să te rănească. Câteodată iau lucrurile în glumă și există verbalizări de genul : „glumeam doar„ , ”nu o lua prea în serios”, „te-ai supărat?”,  dar de cele mai multe ori nu se cunoaște ce există în sufletul și mintea fiecăruia, iar glumele se transformă în jigniri, amenințări, hărțuiri.

Este de datoria adulților, indiferent că vorbim de părinți, cadre didactice, membrii ai comunității sau polițiști să intervenim pentru a crește gradul de conștientizare asupra fenomenului de bullying, deoarece consecințele pe termen scurt sunt: scăderea motivației pentru a studia, absenteismul școlar, abandonul școlar, apariția situațiilor de depresie, plecarea din instituția de învățământ; din nefericire pe termen lung violența psihologică conduce la: preluarea comportamentelor agresive, formarea comportamentelor deviante, apariția unor probleme de sănătate mintală, în cazuri speciale, pot apărea tentative de suicid.

Astfel, cu ocazia zilei de 30 Ianuarie – Ziua Internațională pentru nonviolență în școală,  la nivelul județului Maramureș Biroul Siguranță Școlară va realiza, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județen Maramureș Proiectul pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar. Acest proiect, care se va derula pe parcursul semestrului II al acestui an școlar, își propune să eficientizeze modul de acțiune în domeniul prevenirii și combaterii violenței prin:  formarea de atitudini morale în spiritul prevenirii și înlăturării violenței în mediul școlar și creșterea capacității de soluționare non-violentă a conflictelor în rândul elevilor care manifestă comportamente antisociale.

La nivelul fiecărei unități de învățământ participante în cadrul proiectului se va desfășura un concurs pe temă ”prevenirea violenței psihologice(bullying)”, care va consta în :

realizarea unor materiale informativ-preventive privind violența sub orice formă: afiș, poster (100×70 cm);

realizarea unui clip video (maxim 3 minute) care să transmită mesaje anti-bullying.

Toate formele agresiunii întâlnite în școli – de la îmbrânceli și jigniri, până la injurii, vulgarități, intimidări fizice și verbale – trebuie să dispară, iar relațiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-părinte trebuie dezvoltate pe o bază de armonie și toleranță, în care puterea de convingere a cuvântului și nu a violenței trebuie să primeze. De aceea, noi, Biroul Siguranța Școlară credem cu tărie că este datoria noastră, ca adulți responsabili, să-i apărăm, să-i protejăm pe copiii noștri prin educație, prin exemple pozitive și prin implicare.

Te-ar putea interesa si

LA FINAL: Bilanţul Campaniei „10 pentru siguranță” în Maramureş

Vasile Dale

ÎN DOAR CÂTEVA ORE: Băuţi şi fără permis la volan, accident la Vişeu de Sus

Redactie

Bilanţul proceselor în instanţă ale Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.