BREAKING NEWSEvenimentRecomandateTara Lapusului

EXCLUSIVITATE: Un maramureșean din Ungureni mort într-o explozie devastatoare a unei fabrici de biodiesel din regiunea spaniolă La Rioja (VIDEO)

Explozie devastatoare la o stație de biodiesel din regiunea spaniolă La Rioja, orașul Calahorra. Un român și un spaniol, fiul patronului, au murit. Cetățeanul român, Ioan avea 41 de ani și era din județul Maramureș, din Ungureni. Era căsătorit și locuia alături de soție și de cei doi copii în Spania.

Presa spaniolă scrie că în momentul exploziei în zonă erau și aproximativ 250 de copii, care făceau o drumeție. Aceștia au fost imediat evacuați.

Doi muncitori, în vârstă de 30 și 41 de ani, au murit joi, după o explozie într-un rezervor de petrol de 400 de metri cubi de la uzina de biodiesel Calahorra , situată în zona industrială El Recuenco din orașul Calahorra. 



Ziarul ElPais.com scrie că explozia s-a produs în jurul orei 12:45, într-o zonă cu patru rezervoare de combustibil, după cum a raportat Garda Civilă. Serviciile de urgență care s-au deplasat la locul evenimentului au confirmat decesul ambelor victime și au evacuat uzina. Restul celor 24 de lucrători au fost tratați într-un loc din apropiere. Doar unul dintre ei a trebuit să fie transferat la spital pentru a fi externat ulterior. Pompierii lucrează pentru stingerea incendiului, misiune care poate dura câteva zile.

Explozia s-a produs într-o zonă cu patru rezervoare de 400 de metri cubi, două cu biodiesel și celelalte două cu țiței (materia primă folosită în procesul industrial). Una dintre acestea a explodat, provocând moartea a doi lucrători care se aflau la acel moment în instalație, după cum a raportat șeful Protecției Civile din La Rioja, José Fermín Galilea. Celelalte trei depozite nu au explodat, deși au suferit unele avarii și au produs scurgeri. Echipele de urgență deplasate în zonă au încercat să controleze flăcările care la șase ore de la explozie mai provocau o mare coloană de fum negru în zona industrială în care se află firma Initiatives Bioenergetics SL, originea incendiului.

„Au zburat scântei”

Din primul moment, toate patrulele disponibile au fost mobilizate, din moment ce erau 250 de copii în excursii în apropiere, care sunt bine și care au fost evacuați cu autobuzele. Grupul de explozibili a Gărzii Civile făcea un antrenament în apropiere, astfel că au ajuns foarte repede la locul evenimentului. Guvernul din La Rioja a indicat că cauzele exploziei din această fabrică de producere a biodieselului, situată la aproximativ 50 de kilometri de Logroño, nu sunt cunoscute, deși cercetătorii indică o posibilă eroare umană. „Acești doi operatori, care nu sunt de la firmă, ci de la un subcontractant, făceau sudură și au zburat scântei”, au subliniat surse din ancheta în curs de desfășurare de Garda Civilă.

Președintele La Rioja, socialistul Concha Andreu, a asigurat că situația a fost „complet controlată” la ora 19.00, după ce a asistat la o întâlnire la postul de comandă cu responsabilii de acțiunea de stingere a incendiului. Andreu a deplâns decesul celor două persoane, cărora le-a transmis condoleanțe familiei și prietenilor. Nu a dorit să dezvăluie identitatea decedaților, nici să confirme dacă aceștia făceau parte din personalul companiei sau aparțineau unuia extern.

Pe parcursul după-amiezii, principala sarcină a echipelor de pompieri s-a concentrat pe stingerea incendiului și în același timp monitorizarea atentă a faptului că incendiul nu a ajuns la alte rezervoare situate în apropiere, unul cu 1.800 de metri cubi care conținea metanol și altul cu o capacitate mai mică. (400 de metri cubi) cu metilat, doi compuși chimici foarte inflamabili care ar putea provoca o explozie mult mai periculoasă decât cea care a avut loc în această după-amiază. „Stingerea focului ne va costa câteva zile”, a spus Galilea.

La fața locului lucrează aproximativ 80 de oameni. Cel mai urgent lucru, după cum a explicat șeful operațiunii, este prevenirea răspândirii radiațiilor termice în zona în care se află rezervoarele cu lichid inflamabil. De asemenea, au fost solicitate patru autospeciale cu azot lichid pentru stingerea incendiului pentru că nu s-a putut face cu apă, potrivit surselor Gărzii Civile. Forța și direcția vântului au favorizat ca aceasta să se îndepărteze de orașul Calahorra (24.500 de locuitori), deci nu a reprezentat un pericol pentru populație.

Președintele regional a evitat să se pronunțe asupra existenței unui dosar împotriva companiei incendiat din cauza „gestirii proaste”, așa cum a denunțat ONG-ul Ecologiști în Acțiune. Andreu s-a limitat să spună că echipa sa colectează toate informațiile în acest sens, dar a ținut să clarifice că Guvernul Riojan „realizează inspecțiile corespunzătoare în toate companiile”.

Te-ar putea interesa si

ACCIDENT FEROVIAR: Trenul Sighet – Cluj, deraiat între Bocicoi şi Lunca. Pasagerii sunt transbordaţi

Redactie

VIDEO – SE RIDICĂ SAU NU? Criza gunoaielor în Maramureș. Haitele de câini au dat atacul la tomberoanele pline, pline de gunoi menajer neridicat

Vasile Dale

FOTO: Maramureșean prins cu droguri asupra lui în timpul unei razii de amploare desfășurate la Cluj Napoca

Vasile Dale

2 mesaje

Sovrea Rodica mai 27, 2022 at 11:46 am

Nu sant bune produsele de nimic.am cumparat un suport pt haine si am dat 95 lei degeaba.sa rupt din prima.ar trebui să returnat banii inapoi .

Raspunde
Nicu mai 27, 2022 at 12:01 pm

Un băiat cu mult bun simț. Dumnezeu să-l odihnească !

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult