BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

Preluare Libertatea.ro: DETALII PICANTE DIN DOSAR – Directoare la Spitalul din Baia Mare pe baza unei diplome false: a înlocuit poza și nota de pe actul de studii al unui bărbat

Timp de aproape patru ani, funcția de director administrativ al Spitalului Județean Baia Mare a fost ocupată de o persoană care la concurs a prezentat o copie după o diplomă de licență falsificată. Absolventă de colegiu economic, Simona Mihaela Cremene a apelat la un medic de la spital pentru a face rost de o diplomă de facultate autentică. A modificat poza și nota: din 7,26, și-a acordat 9,26. Arestată preventiv timp de o lună și condamnată pentru înșelăciune, fals și uz de fals, directoarea a demisionat, titrează Libertatea.ro.

Continuă să ocupe funcția de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Maramureș. Conducerea CJ a anunțat că mandatul acesteia va înceta de drept după ce decizia instanței va fi definitivă. A câștigat cu documente false un concurs la care a fost singura candidată La sfârșitul lunii martie, Simona Mihaela Cremene, director administrativ al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Baia Mare, a fost arestată preventiv pentru înșelăciune, fals și uz de fals. Era acuzată de procurori că a ocupat funcția de director administrativ al celui mai mare spital din județul Maramureș prezentând o diplomă de licență falsă atunci când a candidat de una singură pe postul scos la concurs la începutul anului 2020. Anterior, Cremene ocupase aceeași funcție de director administrativ, timp de doi ani, dar cu delegație.  Eliberată din arestul preventiv, Simona Mihaela Cremene a recunoscut acuzațiile și le-a cerut procurorilor încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. Solicitarea i-a fost acceptată de Parchet.

Potrivit datelor din dosar, consultate de Libertatea, Simona Mihaela Cremene s-a angajat la SJU Baia Mare în anul 2010. Inițial a ocupat funcția de șef birou administrativ, apoi pe cea de șef serviciu administrativ. Începând cu data de 1 noiembrie 2018, printr-o decizie a managerului spitalului, Cremene a fost numită cu delegație în funcția de director administrativ. Postul a fost scos la concurs abia un an mai târziu, în decembrie 2019. 



Potrivit anunţului de organizare, pentru ocuparea postului de director administrativ, era necesară îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii pentru candidați:  să fie absolvenţi de învăţământ universitar de lungă durată, cu diplomă de licenţă sau echivalentă în profil juridic, economic, tehnic sau administrativ;  să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea studiilor şi în funcţii de conducere/coordonare în domeniul juridic, economic, tehnic sau administrativ;  să deţină certificat de absolvire în „managementul calităţii în spitale” și să aibă cunoştinţe de operare calculator.

Copia xerox, validată de comisie

Singurul candidat înscris la concurs a fost Simona Mihaela Cremene. Aparent, îndeplinea toate condițiile. În dosarul înaintat comisiei de concurs, ea a prezentat o copie xerox a unei diplome de licenţă eliberată de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare – Facultatea de Științe. Documentul atesta că este licenţiată în știinţe economice – domeniul management. 

Potrivit diplomei prezentate, directoarea Cremene a absolvit facultatea și a susținut examenul de licență în 2012, iar diploma ar fi fost eliberată în 2013. Nimeni nu a verificat autenticitatea documentelor. Șefa Serviciului de resurse umane din spital, care era și secretara comisiei de examinare, a observat, cu ocazia preluării şi verificării dosarului de candidat, că diploma de licență era doar în copie xerox, nu și în original. I-a cerut colegei-candidate la concurs să aducă documentul în original, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, deși Cremene a promis asta.  Chiar și fără diplomă în original, comisia de concurs a validat dosarul, iar ulterior, pe 25 februarie 2020, Simona Mihaela Cremene a fost declarată admisă. Postul de director administrativ al spitalului îi revenea pe durată nedeterminată.  Între timp, directoarea a intrat și în politică, în septembrie 2020 fiind aleasă consilieră județeană din partea PMP în cadrul Consiliului Județean Maramureș. 

Impostura a ieșit la iveală la doi ani după concurs

În martie anul acesta au apărut primele suspiciuni în legătură cu autenticitatea diplomei de licență. Polițiștii au descins atât la domiciliul acesteia, cât și la spital, și au ridicat mai multe documente. 

În urma verificărilor și a relațiilor comunicate de instituțiile de învățământ, au constatat că directorul administrativ al SJU ocupase postul prin fraudă, diploma acesteia fiind una falsificată. 

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a transmis că diploma respectivă fusese într-adevăr eliberată de instituție, dar pe 3 mai 2018 și unui bărbat. 

Audiat de procurori, titularul documentului a declarat că nu o cunoaște pe Simona Cremene, însă a auzit de numele ei de la soție și cumnată. Ulterior primei audieri, bărbatul a raportat procurorilor că în urma discuțiilor purtate în familie a aflat că diploma lui ajunsese în mâna Simonei Cremene prin intermediul cumnatei sale, care lucra ca medic în cadrul spitalului din Baia Mare din 2012.

Citeşte întreaga ştireDirectoare la spitalul din Baia Mare pe baza unei diplome false: a înlocuit poza și nota de pe actul de studii al unui bărbat (Sursa foto: Libertatea.ro)

Te-ar putea interesa si

URMEAZĂ MARAMUREȘUL – Bistrița-Năsăud, ține-ți respirația! Mâine ai onoarea să respiri același aer cu Liviu Dragnea

Vasile Dale

FOTO – Șomcuta Mare: Primăria a ecologizat zona de pe Calea Mireșului unde a depozitat gunoaie provizoriu

Vasile Dale

AMENZI / ACTUALIZARE: Două site-uri de știri online din Maramureș au fost amendate cu câte 4.500 lei fiecare de poliție

Vasile Dale

1 mesaj

ASB iunie 30, 2022 at 3:07 pm

Numa’ penali la conducerea spitalului judetean din BM.

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult