BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

Preluare RECORDER.RO: O angajată a Penitenciarului Baia Mare susține că ar fi fost agresată de directorul instituției (video) – ACTUALIZARE

Pe 19 mai 2022, o angajată a Penitenciarului Baia Mare iese din biroul directorului Horia Chiș, în stare de șoc și cu urme roșii pe gât. Peste câteva minute, este întocmit un raport intern în care medicul instituției descrie semnele unei agresiuni și recomandă o expertiză medico-legală. În câteva ore, un medic legist atestă negru pe alb că femeia a fost strânsă de gât. Astfel, incidentul petrecut în interiorul unei instituții publice are, oficial, o victimă, dar nu și un agresor.

Aceasta e descrierea rece a faptelor. Însă, ce nu se poate descrie în rapoarte sau expertize și nici nu lasă urme vizibile pe piele este frica. Tocmai frica a împiedicat-o pe angajată să declare că cel care a agresat-o este chiar șeful ei, directorul Horia Chiș.

Femeia susține că atacul violent al șefului nu a apărut din senin și nici nu a fost un caz izolat. Comportamentul abuziv al bărbatului ar fi fost doar punctul culminant al unei perioade pline de hărțuiri pe care angajata ar fi fost nevoită să le îndure la locul de muncă timp de mai bine de un an. 

Recorder a intrat în posesia unor înregistrări audio în care, odată întoarsă la serviciu după agresiune, victima este presată să semneze un document prin care ar accepta mușamalizarea incidentului. Pentru a o convinge, directorul Horia Chiș, alături de psihologul instituției, Angela Kozma, apelează la o serie de intimidări și încearcă să o șantajeze emoțional.

Victima este amenințată că, dacă va continua să denunțe abuzul, își va distruge viitorul. Este atenționată că intră într-un război pe care nu-l poate câștiga în fața unui director cu influență în Administrația Națională a Penitenciarelor. I se spune că va distruge liniștea instituției și a colegilor, că nu va fi crezută de nimeni și că e mai înțelept să uite incidentul și să-și vadă de viață. „Pacea e mai înaltă decât dreptatea, este argumentul suprem al directorului Horia Chiș.

Discuțiile poartă amprenta unui proces informal, petrecut într-un birou al penitenciarului, în care victima rămâne singură în încercarea de a-și găsi dreptatea. Este imaginea dezastruoasă a statului român și a instituțiilor sale abuzive, în care principiile sunt inexistente și în care interesul celor puternici este mai presus de orice. 

Mențiune: Pentru protecția victimei, am ales să nu dezvăluim numele acesteia, însă femeia a fost de acord să publicăm înregistrările cu vocea ei nedistorsionată.

Articol preluat integral de www.recorder.ro. Foto/video: Recorder.ro.

Precizare: Titlul ne aparține, în rest nu am intervenit în nicun fel în textul articolului.

ACTUALIZARE – COMUNICAT DE PRESĂ

Referitor la materialul jurnalistic “pacea e mai înaltă decât dreptatea. Filosofia unui abuzator de la vârful unei instituţii publice” publicat pe site-ul Recorder la data de 7 iulie, directorul Penitenciarului Baia Mare, comisar şef de poliţie penitenciară Horia Ştefan Chiş, adresează presei şi opiniei publice următoarele precizări, în virtutea dreptului la replică:

  1. Punctual, în cazul de faţă, ofiţerul acuzator nu este de fapt victima nici unui act ilegal sau imoral, ci doar un angajat public lipsit de profesionalism şi etică, care speculează ilicit interesul legitim şi general al mass-mediei , cu scopul vădit de a obţine, în interes personal, îndepărtarea conducătorului unei instituţii publice.
  2. Ofiţerul în cauză are un bogat istoric de tentative de a abuza de statutul său public şi de a eluda normele legale şi morale, încercări cenzurate permanent şi ferm de către subsemnatul aspecte care sunt dovedite cu probe şi care vor fi puse la dispoziţia autorităţilor competente.
  3. Evenimentul la care se face referire în materialul jurnalistic are, în realitate, strict conotaţie de reproşuri verbale accentuate, fără a exista o agresiune de ordin fizic, contrar celor declarate mincinos de ofiţerul în cauză.
  4. Înregistrările audio prezentate sunt trunchiate, contextualizate şi compilate cu scopul de a induce în eroare şi denatura adevărul, fiind realizate cu încălcarea flagrantă şi penală a legislaţiei în domeniul penitenciar şi a celei privind protecţia informaţiilor clasificate în zonele de securitate.
  5. Cele petrecute la data de 19 mai 2022, respectiv un conflict verbal accentuat, sunt determinate exclusiv de conduita nepermisă şi provocatoare a ofiţerului, care cu intenţie directă a supus semnării directorului penitenciarului , fără respectarea normelor legale şi deontologice, un contract de achiziţie publică în valoare de peste 200.000 lei, în cadrul proiectului strategic Correctional (cu un buget total de 8.119.977 Euro).
  6. Acest tip de conduită, de natură a afecta semnificativ controlul de legalitate al utilizării fondurilor financiare naţionale şi europene, nu este primul de acest gen, ci unul care s-a repetat frecvent, de peste doi ani în cazul ofiţerului respectiv, şi care a ridicat nenumărate probleme de profesionalism şi suspiciuni de integritate în cazul activităţii acestuia la nivelul Penitenciarului Baia Mare, îndeosebi la nivelul implementării proiectului Correctional, finanţat din fonduri norvegiene.
  7. În opinia subsemnatului, cazul de faţă nu este, în mod cert, unul simplu despre agresivitate personală, ci unul mai amplu, despre legalitate şi integritate instituţională.
  8. Mă voi pune la dispoziţia organelor administrative şi judiciare de anchetă, rezervându-mi la rândul meu dreptul de a apela la toate mijloacele de apărare a reputaţiei profesionale şi onoarei, grav lezate prin actele ilegale ale ofiţerului în cauză, îndreptate atât împotriva mea, cât şi a instituţiei penitenciare.

    Comisar şef de poliţie penitenciară Horia Ştefan Chiş, director Penitenciarul Baia Mare

Te-ar putea interesa si

FOTO: Salvamontişti maramureşeni, la un exercițiu de pregătire de salvare cu elicopterul în zona montană

Redactie

ACTUALIZARE / A INTERVENIT POLITIA LOCALA: UN RECIDIVIST A AMENINTAT CU CUTITUL MAI MULTI LOCATARI DINTR-UN BLOC DIN BAIA MARE (GALERIE FOTO/EXCLUSIVITATE)

Vasile Dale

VIDEO: Maşină în flăcări pe str. G. Coşbuc din Baia Mare

Redactie

2 mesaje

mo iulie 10, 2022 at 3:31 am

mda pai pare simplu, zburati amandoi din joburi bine platite la stat… ne descurcam si fara voi..

Raspunde
DNA Cluj: Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, psihologul instituției și 4 agenți de poliție au fost trimiși în judecată – Stiri din Maramures iunie 19, 2023 at 1:19 pm

[…] Preluare RECORDER.RO: O angajată a Penitenciarului Baia Mare susține că ar fi fost agresată de d…Preluare ObservatorNews.ro: Horia Chiş, şeful de penitenciar care şi-ar fi abuzat sexual angajatele ani de zile a fost arestat preventiv. Avocatul spune ca e şocat, fiind „o persoană credincioasă” (video)Horia Chiș, fost director al Penitenciarului Baia Mare, plasat în arest la domiciliu de Curtea de Apel Cluj – ACTUALIZAREHoria Chiş, arestat preventiv. Psiholoaga, pusă sub control judiciarEXCLUSIV FOTO: Horia Chiș și psihologul de la Penitenciarul Baia Mare au fost reținuți de DNAACUZAT DE HĂRŢUIRE SEXUALĂ ŞI ŞANTAJ: Horia Chiş, directorul Penitenciarului Baia Mare, a fost revocat din funcție. Declarația victimei dar și a directorului de penitenciar (actualizare)Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor: ”Abuzurile continuă la Penitenciarul Baia Mare. De la abuz sexual în formă continuată la presiune și amenințări” baia marednahoria chișmaramureșofițerPenitenciarul Baia Marestiri baia marestiri maramuresDistribuie0 stirea anterioara […]

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.