Important

TRADIŢII: OBICEIURI ROMÂNEŞTI DE ÎNMORMÂNTARE

De-a lungul timpului, in cultura poporului roman s-au impamantenit o serie de obiceiuri inmormantare. Aceste traditii au rolul de a cinsti memoria persoanei decedate, de „a-l ajuta” dupa trecerea in nefiinta. Obiceiurile de inmormantare se suprapun peste etapele administrative ale decesului,adica peste pasii de urmat in cazul decesului la spital ori pentru decesul la domiciliu.
Eccleziastul 12, 5-7 ne spune ca atunci cand un om moare, sufletul acestuia se desparte de trup, fiecare merge pe drumul sau, trupul trebuie „sa se intoarca la pamant cum a fost, iar sufletul sa se intoarca la Dumnezeu Care l-a dat”.
In functie de regiunea din tara, intalnim urmatoarele obiceiuri crestine de pregatire a inmormantarii:
*-aprinderea lumanarii si punerea acesteia in mana persoanei care urmeaza sa moara. In acest fel ne asiguram ca va trece in lumea de dincolo insotita de lumina si isi va gasi calea.
*-se ia legatura cu preotul paroh pentru indrumare privind priveghiul si inmormantarea.
*-spalarea corpului decedatului se face cu apa curata – referinta la apa Botezului;
apoi este imbracat cu haine noi si curate.
*-mainile sunt incrucisate pe piept-dreapta peste stanga, iar langa maini este asezat toiagul (lumanare mare de ceara curata in forma de colac).
*-la capul decedatului se aseaza doua sfesnice ( in unele regiuni se aseaza doua sfesnice si la picioare)
CUM SALUTAM OAMENII IN PERIOADA PRIVEGHIULUI
Salutarea oamenilor (rude, prieteni, straini) intre ziua decesului si pana la inmormantare se face cu formula „Dumnezeu sa-l (s-o) ierte!” ori „Dumnezeu sa-l (s-o) odihneasca!” pentru cazul in care decedatul este un prunc (copil pana la 7 ani).
RECOMANDARILE BISERICII PENTRU POMENIREA CELOR ADORMITI
Familia trebuie sa se preocupe de rugaciunea pentru sufletul celui decedat, caci de aceasta are nevoie decedatul in pregatirea intalnirii cu Dumnezeu. Se recomanda se se faca milostenii (sa se dea de pomana) oamenilor nevoiasi (aziluri de batrani, orfelinate, etc.).
Pentru urmarea si indeplinirea acestor traditii,dar si a celor specifice fiecarei familii sau religii, CASA FUNERARA „ANASTASIS” va sta la dispozitie NON STOP cu servicii si produse de caliatate, astfel incat dumneavoastra, familia, sa puteti sa va plangeti persoana pierduta fara grijile si stresul organizarii inmormantarii.
Va stam la dispozitie atat prin magazinele cu specific funerar din SOMCUTA MARE,str. N Balcescu nr.46, str.Republicii nr15 sau BAIA MARE str.Carpati nr1-PIATA PACII, cat si cu SALA DE PRIVEGHI a casei funerare din SOMCUTA MARE,str.N Balcescu nr46.
Relatii suplimentare la telefon: 0765083459 sau 0720036672.

Te-ar putea interesa si

MARAMUREŞENI REVOLTAŢI PE AEROPORTUL DIN CLUJ: Zborul de Barcelona are întârziere de peste cinci ore (FOTO)

Vasile Dale

EXCLUSIV: INCREDIBIL – Cursa Baia Mare – Londra A FOST ANULATĂ!!!!! Englezii nu AU APROBAT CURSA (ACTUALIZARE)

Vasile Dale

DISPOZIŢIE privind convocarea Consiliului Judeţean Maramureş în şedinţă extraordinară

Redactie

1 mesaj

calin iulie 13, 2022 at 9:02 am

Cel mai important obicei , este sa il platesti pe popa , sau datoria catre biserica , ca daca nu , ramai cu mortu pe masa !!!!!Vorba aia , suntem crestini …

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.