Important

Elevii Liceului Agricol din Seini cultivă legume şi le vând pentru a-şi moderniza clasele

La un liceu din Maramureș, fondurile pentru premierea elevilor sau modernizarea claselor se obţin din vânzarea legumelor. În curtea unității de învățământ, pe o suprafață de 2.500 metri pătraţi, au fost ridicate sere. Acolo, elevii alături de profesori cultivă legume. Pe lângă profitul pe care îl obțin, tinerii au parte și de lecții practice care le dezvoltă simțul antreprenoriatului.


Chiar dacă este vacanță, în curtea Liceului Agricol din Seini este agitaţie mare. S-au copt roșiile, astfel că dis-de-dimineață elevii vin la sere pentru recoltare. Printre ei și Andreea, elevă care la toamnă va urma cursurile clasei a unsprezecea. Aceasta a participat la toate etapele producţiei. „Pentru noi este o bucurie cel puţin pentru mine să văd că pot să mănânc din ceea ce am produs eu şi să văd cum creşte planta şi să ştiu ce mănânc e foarte important”, a declarat Andreea Luciana Pleș, elevă.

Şi ceilalţi elevi sunt mândri de munca lor. „Am lucrat o săptămână am lucrat şi am ajutat la de toate aici”, a declarat Rareș Anițaș, elev. Odată culese, legumele ajung la o tarabă specială din centrul orașului. Aici, Rareș alături de colega lui de clasă de la profilul economic se ocupă de vânzare. Iar aroma roșiilor i-a cucerit pe localnici, care trec des pe la elevi.

Anul acesta producția de legume a crescut considerabil față de anii anteriori. Ieri, de exemplu, elevii au ieșit la vânzare cu 40 de kilograme de legume, dar sunt și zile în care recolta culeasă depășește 100 de kilograme. „Îmi doresc ca incepand din acest an sa pot sa am un ciclu de iarna in sera astfel incat să am productie tot timpul anului”, a declarat Dan Constantea, director Liceul Agricol. Anul trecut liceul a făcut 30.000 de lei profit din vânzarea legumelor, bani pe care i-a reinvestit în tehnologizare și premierea elevilor. Anul acesta roșiile se vând cu 5 lei kilogramul, iar ardeii cu 10 lei.

observatornews.ro

Te-ar putea interesa si

SCUTUL PĂDURII: Furtul de lemne din zona Vişeu de Sus, în vizorul poliţiştilor

Redactie

ISU MARAMUREŞ: Măsuri de prevenire pe timpul activităților cu foc deschis

Redactie

Cristian Niculescu-Țâgârlaș: ” În calitate de președinte al Comisiei Juridice a Senatului am susținut și urgentat implementarea proiectului de transparență, accesibilitate și educație juridică, deoarece cred și consider că doar împreună putem asigura buna funcționare a instituțiilor sistemului judiciar, fapt ce determină creșterea încrederii cetățenilor în justiție”

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.