Important

Apele Române Someș – Tisa: Radarul de pe vf Igniș, rol și beneficii pentru comunitate

Este singurul sistem radar din rețeaua națională care acoperă în totalitate atât arealul superior al bazinului de recepție al râului Tisa, pe teritoriile românesc, ucrainean și ungar, cât și partea superioară, de pe teritoriul ucrainean, a bazinului hidrografic al Prutului.

Raza sa de acţiune este de 230 de kilometri. Acest sistem de observare şi măsurare în timp real a parametrilor hidrometeorologici permite creşterea timpului de anticipare pentru elaborarea prognozelor meteorologice și hidrologice. Astfel, crește capacitatea de avertizare și, implicit, gradul de apărare a cetățenilor și a obiectivelor socio-economice la inundații.

În acest sens, un exemplu important este evenimentul petrecut în data de 23 iunie 2020. Măsurătorile efectuate de radar în timpul acestuia, referitoare la estimarea cantităților de precipitații înregistrate pe teritoriul ucrainean și la extinderea spațială pe care acestea s-au produs, au fost integrate în sistemul de monitorizare hidrometeorologică a bazinului hidrografic Tisa.

Astfel, toate aceste informații obținute au permis anticiparea formării unei viituri importante pe râul Tisa și gestionarea eficientă a situației de urgență generate de aceasta.

La acea dată, precipitațiile înregistrate pe teritoriul ucrainean au depășit, în mai puțin de o oră, 70 l/mp pe o suprafață mai mare de 100 de kilometri pătrați, ceea ce a generat viituri importante atât pe râul Tisa, cât și pe râul Prut.

În timpul viiturii formate pe râul Tisa, la stația hidrometrică Valea Vișeului a fost depășită cota de pericol, aferentă codului roșu, cu 50 de centimetri.

Te-ar putea interesa si

CODURI PESTE CODURI: Ploi torenţiale, grindină, vijelie până mâine în Maramureş

Redactie

Crește confortul pacienților la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

Redactie

INTERVENŢIE INEDITĂ: Jandarmii au prins un şarpe la Casa Corpului Didactic

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.