BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

Contrabandişti „vânaţi” prin munţi, cu drezina. Pe aceeaşi cale ferată, veche de un secol, circulă şi Mocăniţa

Suntem obişnuiţi să-i vedem în vămi, în maşini sau chiar în elicoptere, survolând graniţele. În nordul ţării însă, poliţiştii de frontieră lucrează inclusiv pe calea ferată. Şi nu oricum, ci cu ajutorul unei drezine, un vehicul special adaptat pentru linii feroviare înguste, cum sunt cele din pădurile Maramureşului.

„Bună dimineaţa!”

„Bună dimineaţa!”

„Suntem gata de plecat.”

„Drezina-i pregătită, se poate pleca în misiune.”

Au lăsat roţile deoparte şi s-au urcat pe şinele de tren. Drezina poliţiştilor de frontieră din Vişeul de Sus taie muntele dintr-un capăt în altul al graniţei pe care o împărţim cu Ucraina, în căutarea contrabandiştilor.

„Un liber de la Vişeu la vale pentru 6. La fabrica 3, la fabrica 3 cu atenţie după un tren turistic.”

Calea ferată are un secol
Calea ferată pe care circulă drezina e veche de un secol şi are dublu rol. Pe aici trece şi Mocăniţa, cu turiştii care vor să vadă peisajul sălbatic din zonă. Ca să nu se intersecteze cu ei, poliţiştii îşi încep misiunile dimineaţa, foarte devreme, şi încheie târziu, spre miezul nopţii.

Iulia Stan, purtător de cuvânt ITPF Sighetu Marmației: „Urcă pe Valea Vaserului până în Munţii Maramureşului la aproximativ 1.900 de metri altitudine. Vorbim de o zonă greu accesibilă, cu teren accidentat în care singura cale de acces este acest traseu turistic care face parte din patrimoniul cultural naţional României.”

Din cauza liniilor ferate înguste, drezina poate circula cu cel mult 20 de kilometri la oră.

Grigore Năsui, SPF Vișeu de Sus: „E exact maşină normală, toate comenzile au rămas aceleaşi. În schimb, s-a mai pus o staţie pe care se poate ţine legătura. La volan, pe caseta de direcţie, este pus sistemul de frânare. Dacă se virează stânga, se frânează drezina şi în dreapta se dă drumul pentru a circula liber.”

Odată finalizată misiunea, vehiculul este întors pe şine manual. Durează cam 20 de minute tot procesul.

Stelian Trifoi, SPF Vișeu de Sus: „Pe fondul conflictului armat din Ucraina, anul acesta, situaţia operativă a cunoscut o scădere comparativ cu anii anteriori. La nivelul sectorului au fost înregistrate patru infracţiuni de contrabandă în care sunt cercetate patru persoane, fiind ridicate în vederea confiscării 3.967 de pachete de ţigări în valoarea de 47.600 de lei.”

Pe lângă drezină, poliţiştii de frontieră patrulează, pe o distanţă de 36 de kilometri, şi cu maşini 4×4 sau chiar pe jos.

observatornews.ro

Te-ar putea interesa si

VIDEO: A FOST IDENTIFICAT – Șoferul și-a recunoscut vina, spunând că nu a putut reduce viteza. El regretă cele întâmplate

Vasile Dale

ACCIDENT LÂNGĂ JIBOU: Un maramureşean a adormit la volan şi a intrat cu maşina în şanţ

Vasile Dale

CU LEGEA NU TE JOCI: Un bărbat a fost arestat preventiv pentru furt calificat, un altul condamnat pentru infracțiuni rutiere

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult