BREAKING NEWSImportant

4 dintre cele mai practicate jocuri de cărți din România

Jocurile de cărți erau extrem de populare în rândul elevilor și al studenților, până în urmă cu un deceniu, atunci când telefoanele mobile au început să devină din ce în ce mai inteligente. Unele dintre jocurile clasice de cărți au rămas populare și online, în timp ce altele au început să-și piardă urma. Chiar și așa, jocurile de cărți au rămas în continuare atractive pentru români. Iată care sunt cele mai populare 4 jocuri de cărți în țara noastră:

Război

Acesta este primul joc de cărți pe care îl învață majoritatea românilor. Război, este un joc simplu, care se joacă, de regulă în doi, dar se poate juca și în trei sau patru jucători. Fiecare participant primește un număr egal de cărți, care sunt distribuite cu fața în jos, nefiind permisă întoarcerea acestora înainte de momentul în care trebuie așezate pe masa de joc. Apoi, fiecare jucător întoarce prima carte și o pune pe masă. Câștigă mâna cel care are cea mai valoroasă carte, dar în cazul în care pe masă sunt așezate cărți de aceeași valoare, apare momentul de „război”: acolo, fiecare jucător trebuie să pună numărul de cărți indicate de cartea care a declanșat această rundă specială și valoarea acesteia va determina cine va câștiga tot potul. Jocul se încheie atunci când toate cele 52 de cărți din pachet sunt câștigate de un singur participant.

Macao

Acesta este probabil, cel mai îndrăgit joc de cărți din țara noastră. Se poate juca cu un număr cuprins între 2 și 6 participanți. După amestecarea cărților, fiecare participant primește 5 cărți, pe care le poate întoarce, însă nu trebuie să le arate celorlalți jucători. Se întoarce o carte din pachetul rămas cu fața în sus, iar primul jucător trebuie să pună o carte cu aceeași valoare sau cu același simbol, altfel, va trage o carte din pachet. Culoarea se poate schimba cu ajutorul așilor. Apoi, plasarea pe masă a unei cărți de 2, 3 sau joker atrage cu sine o penalizare pentru următorul la rând, care trebuie să tragă 2, 3, 5 (joker negru), 10 (joker color) cărți, însă dacă acesta plasează o altă carte din aceeași categorie, va adăuga la pedeapsă și o va pasa la următorul jucător. Așezarea pe masă a oricărei cărți cu valoarea 4 îi obligă pe următorul la rând să stea pe loc o tură, dacă acesta nu are un alt pătrar pentru a o pasa mai departe. Cel care câștigă este cel care rămâne primul fără nici o carte în mână, dar fiecare jucător e obligat să spună cuvântul „Macao” imediat ce a rămas cu o singură carte în mână, pentru că dacă altul rostește cuvântul înaintea sa, cel dintâi va fi silit să tragă 5 cărți din pachet.

Blackjack

Blackjack-ul este unul dintre cele mai populare jocuri de cazinou din lume. Fiecare participant concurează numai cu dealerul, pe care trebuie să-l învingă, atingând în mod ideal un număr de 21 de puncte, însă fără să-l depășească, pentru că altfel va pierde din oficiu. Jucătorul poate să ceară cărți, dar poate să și solicite plasarea unor pariuri speciale, în anumite momente. De exemplu, atunci când cartea cu fața în sus a dealerului este un as, jucătorul poate să ceară asigurare la blackjack; asta înseamnă că va plăti încă o jumătate din miza inițială pentru a paria că dealerul are blackjack, predicție pentru care primește o cotă de 2. În acest joc, asul are valoarea de 11 sau de 1, în funcție de totalul cărților din mână, în tentativa de a se apropia de punctajul maxim, dar fără a-l depăși. Dealerul întoarce a doua carte abia după ce jucătorii au încheiat toate mutările.

Șeptică

Pentru acest joc se folosesc 32 de cărți, mai exact cele de la 7 în sus, dacă numărul este de 4 participanți. În cazul în care se joacă în 3, se vor scoate încă doi optari și vor rămâne 30 de cărți. Fiecare jucător primește câte 4 cărți, iar după fiecare rundă, încă câte o carte și tot așa. Cărțile de 1 și As sunt considerate puncte. Dacă primul care nu pune cartea jos nu este „tăiat” cu un 7 (sau cu 8, dacă se joacă în 3), acesta va lua cărțile de pe masă și le va adăuga într-un teanc separat. Dacă a fost tăiat, primul jucător poate tăia din nou, pentru a câștiga cărțile, obligându-i și pe ceilalți să mai pună o carte jos. Se împart cărțile până la epuizare, iar apoi, la final de joc, se numără punctele, iar câștigătorul este cel care a adunat cele mai multe.

Te-ar putea interesa si

ROMÂNIA: Val de proteste la adresa Guvernului începând de mâine. Polițiștii, angajații CFR și pensionarii militari ies în stradă

Vasile Dale

DE LA NUNTĂ: O fata de 15 ani rănită după ce un șofer beat criță a ajuns cu mașina într-un șanț la Țicău

Vasile Dale

VIDEO EXCLUSIV – Borșenii care s-au legat cu lanțuri și au dormit în fața Parlamentului European și CEDO au fost primiți înăuntru

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.