BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

A murit meşterul popular Dumitru Pop Tincu de la Cimitirul Vesel din Săpânța

Azi ne-a părăsit, după o grea suferință, marele meșter Dumitru Pop Tincu din Săpânța (25 august 1955-15 decembrie 2022), crucer, sculptor, pictor și poet, Tezaur Uman Viu, Ambasador al Turismului Maramureșean, membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, cel mai cunoscut și mediatizat creator popular maramureșean, cu nenumărate apariții media începând de la New York Times la BBC, cu expoziții de la Tel Aviv la Varșovia, cu lucrări din Tokyo până la Paris…

Albastrul de Săpânța este, acum, mai întunecat, mai trist…

Sincere condoleanțe îndureratei familii!

Rămas bun, maestre! (Treofil Ivanciuc)

Şi-a început ucenicia la 9 ani

Artistul avea 9 ani când a început ucenicia. Din 1977, a scris de unul singur poveştile semenilor lui. Cimitirul a fost înființat de Stan Ioan Pătraș, iar Dumitru Pop Tincu este cel care a dus mai departe munca mentorului său.

“Este singurul cimitir din lume, unde se zice că se râde despre moarte. Dacii întâmpinau moartea cu râsul şi naşterea cu plânsul. Deci, fiindcă, cel ce moare merge în rai şi cel ce se naşte va fi asuprit.”, declara el pentru Observator.

Dumitru Pop Tincu e tezaur uman viu. Şi-a cautat ani la rând un ucenic. L-a aflat, culmea, în propria bătătură: ginerele său e un stră-stră-nepot de-al lui Stan Ioan Pătraş. O cruce din Cimitirul Vesel poate cântări și 120 de kilograme. Lemnul de stejar trebuie lăsat 4 ani la uscat înainte de a întâlni dalta sculptorului. O cruce precum cele 800 din Cimitirul Vesel costă între 2.500 şi 4.000 de lei.

Te-ar putea interesa si

Masina distrusa de flacari pe strada Victoriei din Baia Mare! Soferul a reusit sa se salveze (FOTO/VIDEO)

Vasile Dale

EXCLUSIV GALERIE FOTO: ”La recomandarea domnului Coste de la fabrica… venim. Mi-a lipit dantura cu SUPER GLUE și mi s-a infectat gura” (ACTUALIZARE)

Vasile Dale

FOTO ULTIMĂ ORĂ: Accidente rutiere soldate cu pagube materiale în Sighetu Marmației și Baia Mare

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.