BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

EXCLUSIV SURSE / VIDEO: Ucrainenii Igor (20 ani) și Bogdan (22 ani) au fugit din orașul Ternopil (Тернопіль) după ce primiseră ordine de trimitere pe front. Mii de euro ar plăti călăuzelor ucrainene

Sunt trei zile de când Maramureșui, și implicit România, este în alertă maximă. Un grup de 6 ucraineni cu vârste cuprinse între 20 și 33 de ani din regiunile Ternopil (Тернопіль) și Ivano-Frankivsk (Івано-Франківськ) din Ucraina au vrut să ajungă în România.

Conform informațiilor noastre obținute din surse demne de încredere se pare că fiecare ucrainean care fuge din calea războiului ar plăti călăuzelor ucrainene 3-4.000 de euro pentru a fi adus până la granița cu România, în zona Munților Maramureșului. Pe partea ucraineană a muntelui accesul este destul de ușor, iar călăuzele le-ar spune fugarilor că totul va fi bine și că, odată trecuți granița în România, vor fi preluați de polițiștii de frontieră maramureșeni. Le spun acest lucru pentru că granița României este foarte bine păzită de polițiștii de frontieră maramureșeni și practic nimeni nu trece fără să fie depistat.

Ce omit cu bună știință călăuzele ucrainene să le spună fugarilor veniți din localități urbane ale Ucrainei, îmbrăcați de oraș, nu de munte, este că pe teritoriul României munții sunt un adevărat ”iad” și pentru cei mai experimentați alpiniști sau salvamontiști. Sunt versanți abrupți, stânci, prăpăstii adânci de sute de metri. Practic fugarii sunt trimiși la o moarte sigură. Până și ciobanii din zonă urcă primăvara pe munte pe o singură cărare, deoarece orice pas greșit îți poate aduce moartea.

Igor și Bogdan au ajuns pe niște stânci lângă o prăpastie uriașă

Astăzi elicopterul Inspectoratului General al Aviației a reușit localizarea a doi ucraineni: Igor (20 ani) și Bogdan (22 ani). Amândoi au fugit din orașul ucrainean Ternopil. Primiseră ordine de a se prezenta pentru a fi trimiși pe front. Cei doi au trecut ilegal granița în România (cel mai probabil cu ajutorul călăuzelor de care vorbeam mai sus).

Ajunși în Munții Maramureșului între Vf. Pop Ivan și Vf. Șerban, pe o vreme extremă, au rămas blocați pe niște stânci, lângă o prăpastie uriașă. Dan Benga, șeful Salvamont Maramureș, a coborât cu un troliu din elicopterul SMURD ajuns și el în zonă după ce ucrainenii au fost găsiți cu ajutorul sistemului de termoviziune.

Igor (20 ani) a fost ridicat în elicopter, iar șeful Salvamont a rămas alături de Bogdan pe stânca respectivă. Ucraineanul a fost la dus la cel de-al doilea elicopter SMURD. Acesta l-a preluat și l-a transportat la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare.

„Tânărul a ajuns în hipotermie la noi, nemâncat de trei zile. A fost stabilizat. Va rămâne internat la unitatea noastră 2-3 zile”, ne-a declarat Alexandru Oros, manager Spitalul Județean de Urgență Baia Mare.

Șeful Salvamont Maramureș a rămas captiv pe munte alături de ucraineanul rănit

După ce a predat pacientul, elicopterul SMURD dotat cu troliu s-a ridicat pentru a se întoarce la locul unde a rămas șeful Salvamont, Dan Benga, alături de Bogdan. Ucraineanul era rănit și petrecuse deja două nopți în ger și condiții extreme. Din păcate, piloții au fost nevoiți să se întoarcă pentru că vremea se schimbase și nu a mai putut zbura în condiții de siguranță. Așadar, salvamontistul maramureșean va dormi pe o stâncă alături de tânărul ucrainean.

Au supraviețuit cu zăpadă topită și… ketchup

Dan Benga, șef Salvamont Maramureș: ”Au mâncat copaci și au băut… Au luat zăpada și au transformat-o în apă și au băut-o. Și ketchup. O sticlă de ketchup. Deci a fost cireașa de pe zăpadă, ca să zic așa, nu de pe tort”.

Spre ei au fost trimise echipe de salvare ale polițiștilor de frontieră maramureșeni pe jos însă acestea vor putea ajunge doar în apropierea lor. Extragerea ucrainenilor va putea fi făcut doar pe cale aeriană, cel mai probabil mâine (dacă vremea o va permite).

Trebuie să menționăm faptul că polițiștii de frontieră maramureșeni au fost în teren 24 de ore din 24 în condiții extreme. Au fost 20 de oameni de la ITPF Sighetu Marmației zi și noapte în teren.

Și ceilalți doi ucraineni sunt localizați

Pe de altă parte, în munți mai sunt doi bărbați ucraineni. Unul se pare că ar fi la aproximativ 1300 m altitudine iar celălalt la aproximativ 1250 m altitudine, la o distanță de aproximativ 100 metri unul de altul. Dar localizare exactă nu au forțele de intervenție.

Și în cazul lor intervenția pentru a fi extrași va fi extrem de dificilă din cauza terenului accidentat. Cel mai probabil tot pe cale aeriană. De altfel, Agenția Frontex a venit în sprijinul României și a trimis un avion care are aparatură cu termoviziune în încercarea de a-i localiza exact pe cei doi ucraineni rămași în munte.

Te-ar putea interesa si

GALERIE FOTO: A intrat cu mașina într-un parapet de protecție metalic aproape de Șomcuta Mare

Vasile Dale

L-AȚI VĂZUT? – Un bărbat din Cernești este dispărut de 7 august

Vasile Dale

ACCIDENT GRAV LA RUSCOVA / ACTUALIZARE: Femeie de 72 de ani, lovită de o maşină în timp ce traversa drumul. Bătrâna a murit la Spitalul Sighetu Marmaţiei

Redactie

4 mesaje

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.