BREAKING NEWSEvenimentRecomandateTara Codrului

Investiţie absurdă: Un centru turistic din Ariniș, care a costat 100.000 de euro, a ajuns, de nevoie, centru pentru evidenţa persoanelor

Milioane de euro au fost cheltuiți în România pe centre turistice în zone… fără turişti. O astfel de construcţie, care şi-a dovedit inutilitatea, a fost transformată, în Maramureş, în centru de evidenţă a persoanelor. Locuitorii din Ariniş sunt extrem de bucuroşi şi spun că au înţeles, în sfârşit, menirea clădirii ridicate în urmă cu aproape 10 ani.

Doamna Maria a pășit astăzi, pentru prima dată, în clădirea în care a funcţionat centrul turistic din comuna Ariniş din Maramureş…nu pentru a face turism însă…ci nişte acte. 

Maria Merce, localnică: E bine, nu e aglomerație, şi doamna a fost foarte amabilă cu noi. 

Reporter: Câți kilometri aţi făcut?

Maria Merce, localnică: 18 până aici.

Reporter: Şi dacă trebuia să mergeţi la Ulmeni, cât făceaţi?

Maria Merce, localnică: Cred că dublu!

Cum s-a ajuns în această situaţie

Acum aici funcţionează serviciul de evidenţă a persoanelor. O decizie luată de autorităţile locale după ce turiştii au cam ocolit zona. 

Gheorghe Mureșan, primar Ariniș: Turismul în zona Codru încă lasă de dorit, noi am forţat nota, chiar eu la nivel de localitatea Ariniş, am achziţionat o casă tradiţională ţărănească, am renovat-o, are şi o şură tradiţională, am făcut şi activităţi, însă interesul nu a fost cel scontat. 

Clădirea a fost ridicată în 2014-2015. A costat 100.000 de euro, bani obținuți din fonduri europene. Într-un an, doar 100 de turiști au ajuns aici, astfel că în 2021 pe ușa centrului a fost pus lacătul. Pentru a deveni serviciu de evidenţă a populaţiei, s-au mai investit 35.000 de lei.

Monica Horghici, consilier SPECLEP Ariniș: Vin cam 8 persoane, 10, vin. Foarte mulţi se bucură pentru că nu mai au atât de mers până la Ulmeni. 

„E mai ok pentru că e aproape de comună şi nu trebuie să mai mergem la foarte mare distanţă.”

„Am venit ca să îşi facă buletinul. E prima dată când vin aici.

Stiţi ce a fost anterior aici?

Un centru turistic.

Si cum vi se pare că şi-a schimbat utilitatea?

În bine sincer!”

Serviciul de evidență a populației deservește acum aproximativ 11.000 de localnici din comuna Ariniș și din cele șase sate aparținătoare. Iar autorităţile şi oamenii se bucură că, în sfârşit, clădirea foloseşte la ceva. (Sursa: ObservatorNews.ro)

Te-ar putea interesa si

RUTIERE DE DRAGOBETE: Trei accidente, două soldate cu victime. Două fete s-au ales cu dosare penale

Vasile Dale

FOC: O gospodărie a fost distrusă de flăcări la Urmeniș (galerie foto)

Vasile Dale

EDITORIAL – DEMISIA INCOMPETENȚILOR: Grigore Leșe s-a pișat pe hotărârile CJSU Maramureș, dar și pe controalele polițiștilor

Redactie

2 mesaje

Alex februarie 13, 2023 at 1:17 pm

Gheorghe Mureșan, primar Ariniș: Turismul în zona Codru încă lasă de dorit, noi am forţat nota, chiar eu la nivel de localitatea Ariniş, am achziţionat o casă tradiţională ţărănească, am renovat-o, are şi o şură tradiţională, am făcut şi activităţi, însă interesul nu a fost cel scontat.

Pentru ca habar nu aveti ce aveti de oferit, de aia lasa de dorit. Punctele forte ale zonei sunt padurea si relieful. Ce ar avea de oferit zona ar fi zone de camping, gratar, tabere, echitatie, poteci pentru ciclism, atat in interiorul padurii cat si in afara ei, si poteci marcate pentru drumeti, panouri informative, descriptive, ceva cabanute de inchiriat, eventual poteci pe malul Somesului si vaile adiacente. Nu apar turistii in mod magic, ci trebuie sa le oferiti niste facilitati minime. Imi pare rau de zona aia, pt ca Padurea Codrului e superba in orice anotimp. Dar daca e vazuta doar resursa de lemn tot 100 de turisti o sa fie si de acuma inainte. Poate ajunge mesajul asta la Dl. Primar. Succes pe mai departe.

Raspunde
Alex februarie 13, 2023 at 1:22 pm

Alte posibilitati ar fi poteci tematice peste culmea codrului, in colaborare cu satele de dincolo, o poteca tematica lunga ce traverseaza culmea de la N la S. Atat pentru drumeti dar mai ales pt biciclisti. Posibilitati sunt destule, numa vointa si colaborare sa fie. Si nici nu e nevoie de investitii uriase, doar de utilizat ce aveti acolo natural. Evenimente de plantari pentru scoli de exemplu. Observatii de fauna (fara impuscare). Dat cu barcuta pe Somes. Etc. Actiuni de ecologizare a paraielor, adoptati un arbore etc.

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.